Hlavní jídla

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Na popsání hesla „knedlík“ bychom v encyklopedii české gastronomie potřebovali několik stránek. Bramborové knedlíky s uzeným by tu určitě měly čestnou pozici, nicméně mnohem lepší než o nich číst a psát, je vařit a ochutnávat…

Candát na červené čočce

Klasická a velmi rychlá úprava českých sladkovodních ryb. Místo candáta si dosadíme kapra, štiku nebo pstruha, pokmínujeme, důkladně opečeme a podáváme.

Jehněčí hřbet se škubanci a trnkovou omáčkou

Než dostaneme toto jídlo z plotny na stůl, bude to chvilku trvat. Dobré věci chtějí svůj čas a talíř vonící rozmarýnem, slaninou a švestkami nás za námahu odmění opravdu dosytosti.

Bažant na víně

Bažant má navíc kromě výborné chuti i výživově velmi vhodné složení masa. Obsahuje totiž jen velmi málo tuku, ale naopak spoustu antioxidantů. A protože celý život žije pouze v lesích a na polích, jde vlastně o bio maso!

Houbový kuba

Kroupy, z nichž se kuba připravuje, bývaly v minulosti běžnou součástí jídelníčku. Dnes je vytlačila rýže a kroupy si většina z nás dá pouze o Vánocích v podobě tradičního kuby. A mnozí ani to ne... Je to škoda, protože kroupy jsou zdravé i chutné – a kubu lze připravit i kdykoli jindy během roku, třeba i s čerstvými houbami. Protože se jedná o vegetariánské jídlo, můžete si ho o Štědrém dnu dopřát i k obědu, a to beze strachu, že neuvidíte zlaté prasátko.

Boží milosti

K oslavám masopustu patří nejen maso, víno a pálenka, ale také sladkosti. I ty ovšem musí být pěkně omaštěné a oslazené, stejně jako jsou boží milosti v našem receptu.

Bramborové knedlíky se švestkami a perníkem

Ovocný knedlík je bezesporu symbol českého léta. Pojďte si vyzkoušet méně časté bramborové těsto, které vám společně se strouhaným perníkem zajistí exkluzivní chuťový zážitek.

Hovězí pečené na pivě

Pivo a Plzeň - to jsou téměř synonyma. Nejspíš vás tedy nepřekvapí, že nápoj zlaté barvy nechybí mezi ingrediencemi této krajové speciality. Marinované hovězí maso s říznou omáčkou si nejlépe vychutnáte ve společnosti nadýchaného houskového knedlíku a samozřejmě dobrých přátel. Regionální specialita z okolí Plzně.
 

Králík s omeletou a červeným zelím

Králík s bylinkami, červené zelí a k tomu jako příloha omelety. Nezní to jako dokonalé spojení? Regionální specialita z okolí Prahy.
 

Bílé fazole nakyselo

Bílé fazole nakyselo
Fazole díky vitamínům a stopovým prvkům prospívají našemu zdraví, v oblíbené variaci na kyselo ještě navíc výborně chutnají. Podáváme se smaženými cibulovými kroužky a sázeným vejcem. Regionální specialita z Vysočiny.
 

Lázeňské zadělávané jehněčí s houbami


Jehněčí maso bylo jistě oblíbené mezi hosty přijíždějícími do lázní řešit zdravotní obtíže, protože je dietní. Obsahuje velmi malé množství tuku, který v něm však rychle chladne a narušuje jeho delikátně lehkou chuť. Při servírovaní proto nezapomeňte na nahřáté talíře. Regionální specialita západočeských lázní.
 

Telecí kýta po pražsku

Telecí maso obsahuje málo tuku a je lehce stravitelné. Můžete ho tedy směle servírovat i dětem, nemocným či dokonce tchýni úzkostlivě sledující svou linii. Náš recept sice není díky použití másla úplně dietní, ale jemnost masa z kýty určitě ujistí každého strávníka o správnosti jeho výběru.
 

Valašský zoftový guláš

Záleží jen na vás, zda se jej rozhodnete servírovat jako hlavní jídlo nebo jako přesnídávkovou polévku. Správně by se měl vařit na otevřeném ohništi pod širým nebem, aby získal uzenou příchuť od doutnajícího dřeva. Skvěle si ale určitě pochutnáte i na guláši vykouzleném na klasickém sporáku.
 

Knoflík

 

Zapomeňte na šití, jehly a nitě, tuhle dobrotu stačí položit na talíř. Palačinkový „dort“ prokládaný vrstvami špenátu a telecího mozečku korunuje poleva ze strouhaného sýra, který se při zapékání v troubě krásně rozteče. A rozdělte se raději s ostatními, aby vám vydržel knoflík od kalhot! Knoflík je regionální specialitou střední Moravy.
 

Dvojitá slepice

Dvojitá slepice
Ptáte se, jak nasoukat jednu slepici do druhé? Buďte bez obav, takové krkolomné kousky v kuchyni zkoušet nemusíte. Tuto specialitu totiž uvaříte z jediného kousku drůbeže. Tajemství její dvojitosti spočívá v úpravě masa. Polovinu prošpikujete a dopečete v troubě, zatímco druhá se bude dusit na másle na plotně.Regionální specialita východních Čech.
 

Jehněčí medailonky v zelenině


Jehněčí maso se jedlo již v mladší době kamenné. Nebudeme vás však nutit do tehdejšího opékání nad ohněm. Náš návod na přípravu je určen pro pohodlí moderní kuchyně, a tak vám postačí sporák a hlubší pánev. Pokrmem, který vyniká jemnou vůní a výtečnou chutí, můžete směle pohostit každého gurmána. Regionální specialita střední Moravy.
 

Bramborové taštičky


Jakmile se jednou naučíte klasické bramborové těsto, můžete z něj připravovat řadu vynikajících a jednoduchých jídel. Jedním z nich jsou i taštičky plněné povidly a sypané strouhankou. Tato specialita je z východních Čech.

Smažené dršťky


Než budete moci tento kulinářský klenot podávat, strávíte v kuchyni poměrně dlouhou dobu. Aby se totiž dršky zbavily charakteristického zápachu a nečistot, musí se nejméně třikrát převařit v čisté vodě. Pak už stačí jen rychle obalit, osmažit a odměnit se za nekonečné čekání nad hrncem.Tato úprava je regionální specialitou západních Čech.
 

Zapečené klobásy frenštátské

Do kynutého těsta v tomto receptu nedáme zavařeninu ani ovoce, ale kvalitní domácí klobásku. Takový nedělní moučník pro muže
 

Španělské ptáčky z telecího masa

Co dalo Španělsko české gastronomii? Přece španělské ptáčky! Ale buďme přesní, název sice svádí, nicméně recept samotný byste v hispánské kuchyni marně hledali...
 

Jelení medailónky se zelím

Může mít něco společného jelen, pálenka a víno? Kdepak, nejde o myslivce posilněného alkoholem, ale o zajímavý recept na přípravu zvěřiny. Jelení steaky oflambujeme na pálence, podlijeme vínem a podáváme s pikantním červeným zelím. Taková kombinace zaručeně žádného milovníka dobrého jídla nezarmoutí.Tato úprava zvěřiny je regionální specialitou ze Šumavy.
 

Bramborové placky s kapustovým ragú

Dozlatova usmažené bramborové placičky si v tomto receptu doplníme kapustovým ragú připraveným z hub, špeku a smetany.Regionální specialita z Vysočiny.
 

Králík v šouletu

Jak dobře víme, šoulet je tradiční židovské jídlo připravené z hrachu a krup. Jak asi chutná ve spojení s českým králíkem? Vyzkoušejte sami, příprava je jednoduchá a rychlá.Regionální specialita z Plzeňska.
 

Kapr dle Petra Voka


V kraji rybníků rozhodně nemůže na talíři chybět dobrota z vodní říše. Pravého českého kapra určitě seženete, i pokud nemáte zrovna čas či rybářský lístek, abyste ho ulovili sami. Vyzkoušejte si z něj připravit pokrm, který možná jídával na svém panství sám pan Petr Vok z Rožmberka. Tato úprava je regionální jihočeskou specialitou.
 

Husí drůbky na paprice

Že je pečená husa vrcholem hodování o posvícení, je všeobecně známé. Lahůdkou jsou ale také husí drůbky, které si připravíte s jemnou paprikovou omáčkou. Vynikající budou s houskovým knedlíkem nebo bramborovými noky. Toto jídlo je regionální specialitou východočeského kraje.
 

Hovězí maso na zázvoru

Voňavá pochoutka z červeného masa stojí za hřích! Pikantní pečeně se zázvorem je výborná s bramborovým knedlíkem. Tato úprava hovězího masa je regionální specialitou z Vysočiny.

Velikonoční nádivka

Velikonoční svátky jsou spojeny s řadou typických jídel: na Škaredou středu trhance (protože jídlo mělo vypadat ošklivě a nepovedeně), na Zelený čtvrtek něco zeleného (vařilo se z proto z petrželky, špenátu či mladých kopřiv), o Velkém pátku, v den půstu, ryby nebo husté polévky, na Bílou sobotu velikonoční nádivka a mazanec. Nedělní Boží hod Velikonoční byl vyvrcholením velikonočních svátků, vedle buchet, mazanců, jidášů a pučálky na stole nechyběl masový vývar a pečené maso. A samozřejmě pečený beránek – protože toho pravého si mnoho rodin nemohlo dovolit, pekl se nám beránek sladký. O Velikonočním pondělí se pak jedla hlavně jídla z vajec, protože vejce bylo symbolem znovuzrození. Nejklasičtější je ale nádivka s uzeným masem a mladými bylinkami, kterou si můžete připravit podle našeho receptu.

Masopustní koblihy

V názvu tradičního svátku sice zaznívá slovo „půst", ve skutečnosti je však tento bláznivý rej masek naopak spojen s veselicí, při níž se na jídlo a pití rozhodně nezapomíná. Dnes už asi následující čtyřicetidenní postní dobu dodržuje málokdo, ale pestrý průvod maškar si sladkou odměnu stejně zaslouží.

Kančí se šípkovou omáčkou

Dukátové buchtičky

Buchtičky připomínající sadu kostek vybízejí malé i velké designéry k tvorbě těch nejkrásnějších obrazů pro jejich chuťové pohárky. Vzniklé umělecké dílo pak už jen stačí dozdobit přelivem z krémové vanilkové omáčky a zamilovaná pochoutka dětí i dospělých je hotová!

Kapr na modro po staročesku

Česká ryba číslo jedna - to je určitě kapr. Jeho chov má v Čechách a na Moravě už několik staletí dlouhou tradici. Obdobně starý je i recept na jeho přípravu.

Bramborák

Nejdůležitější rada pro přípravu bramboráků? Servírovat rovnou z pánve! Křupavou bramborovou placku si dokonale vychutnáme ještě horkou, čím déle ji necháme odpočívat, tím víc změkne a ztratí tak své nejlepší přednosti.

Pečená hodová husa

Staré české pořekadlo o Martinovi na bílém koni, na jehož svátek končí období polních prací a přichází zima, zná asi každý. Víte ale také, že se jednalo o svátek veselý a bujarý, který dal vzniknout také přísloví „Na svatého Martina, kouřívá se z komína“? Lidové moudro dokonce varuje, že kdo v tento den ani neochutná martinskou husu, bude celý příští rok hladovět!
 

Hovězí maso na majoránce

Majoránku používali kuchaři už v antice a i v české kuchyni jde o velmi oblíbené koření.  Úpravy mas na majoránce jsou českou specialitou a v jiných kuchyních je nenajdete.V tomto  pražském receptu majoránka krásně provoní hovězí maso.
 

Králík na smetaně

Divocí králíci jsou dnes v naší přírodě k vidění spíš vzácně, a tak si pro tento recept vystačíte s jeho domácím příbuzným. Když k němu přidáte to správné koření, bude výsledek neméně skvělý. A protože jsme na  jižní Moravě, nemůže v lahodné smetanové omáčce chybět trochu vína.
 

Hronovská vepřová pečeně na zázvoru

Lehce pálivá chuť zázvoru, sladký med a vůně hřebíčku dodávají vepřovému masu exotický nádech. Že jste správně ve východních Čechách, poznáte podle přílohy, kterou je poctivé dušené zelí a domácí bramborový knedlík. Časově náročnější přípravu vám bohatě vynahradí skvělý kulinářský zážitek! Tato úprava vepřového masa je východočeskou regionální specialitou

Jehněčí kýta s pohankovým kubou a liškami

Libové jehněčí maso si v tomto receptu můžete připravit po způsobu nejlepších restaurací: s pohankou a restovanými liškami. Regionální specialita východní Moravy.

 

Vařený hovězí jazyk se sardelovou omáčkou

Příčí se vám vzít do úst to, co už tam jednou někdo měl? V tomto případě určitě udělejte výjimku. Nejenže hovězí jazyk patří mezi delikatesy, ale navíc se díky jeho nízké kalorické hodnotě nemusíte při konzumaci vůbec omezovat. Ale pozor - sardelová omáčka se smetanou zrovna dietní není...Tato úprava je regionální specialitou  ze severní Moravy.
 

Jehněčí hřbet se škubanci a trnkovou omáčkou


Než dostaneme toto jídlo z plotny na stůl, bude to chvilku trvat. Dobré věci chtějí svůj čas a talíř vonící rozmarýnem, slaninou a švestkami nás za námahu odmění opravdu do sytosti.Tento recept je specialitou východní Moravy

Bramborové škvarkové knedlíky


Brambory byly dlouho nejsnáze dostupnou surovinou, a proto se z nich vařilo mnoho dnes již zapomenutých pokrmů. Brambory, čerstvě umleté škvarky a pár vajec stačí pro přípravu tohoto vynikajícího a jednoduchého receptu ze střední Moravy.
 

Krkovice plněná kysaným zelím

Zelí našlo v krkonošském jídelníčku široké využití. V tomto případě jej použijeme jako nádivku do krkovičky, kterou navíc naložíme do speciální pivní marinády. Už cítíte, jak maso krásně zkřehne a rozplývá se na jazyku?
 

Kachní prsa po šumavsku

Netradiční způsob úpravy kachny se bude jistě zamlouvat všem, kteří dávají oproti klasické variantě se zelím a knedlíkem přednost lehčím jídlům. Nasládlá chuť sušeného ovoce a dezerního vína se dokonale snoubí s kachním masem, a tak této kombinaci žádný gurmán rozhodně neodolá! Tato úprava kachny je regionální specialitou ze Šumavy.
 

Kapří hranolky

Pro všechny, kdo rádi vaří a nebojí se experimentovat, je tu tradiční česká ryba připravená netradičním způsobem. Sliby se mají plnit o Vánocích, ale smažený kapr chutná celý rok! Tato úprava kapra je jihočeskou regionální specialitou.
 

Křepelka plněné hříbky

Zatímco křepelčí vejce jsou již poměrně dostupná, sehnat tohoto drobného ptáčka pro přípravu pokrmu hodného králů je stále ještě oříšek. Lov divokých křepelek ve volné přírodě je u nás totiž zakázán. Pokud se vám ji přece jen poštěstí „ulovit", vězte, že pochází buď z domácího odchovu nebo ze zahraničí.

Hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem

V hlavní roli české klasiky exceluje hovězí, špenát a bramborový knedlík, kterým zdatně sekunduje česnek v nepřehlédnutelné vedlejší úloze. To je jasná nominace na gastronomického Českého lva!

Králík s nádivkou

Pečínka je sice výborná, ale těch kalorií… U králičího masa se výčitek bát nemusíte, a pokud si jej naplníte jemnou nádivkou z vajec a žemlí, ještě si skvěle pochutnáte.

Lívance s teplým ovocem

Lívance si udělejte jako dezert nebo hlavní jídlo. Dozlatova osmažte lívancové placičky, přidejte lesní ovoce, ozdobte šlehačkou a sklízejte zasloužený obdiv…

Hovězí roštěná na liškách

Smažený kapr s bramborovým salátem

Zatímco nad houbovým kubou se mnohý ošklíbá, smaženého kapra s bramborovým salátem má na štědrovečerním stole naprostá většina českých domácností. Spolu se zdobením vánočního stromečku je to snad nejrozšířenější tradice – a přitom obě jsou poměrně mladé: Stejně jako ozdobené smrčky, i kapr se salátem se u nás objevily až v polovině 19. století.

Kachna pečená na ovoci se zázvorovým zelím a karlovarským knedlíkem

Málokteré jídlo se tak hodí ke slavnostním příležitostem jako pečená kachna. Servírovanou s výtečnou ovocnou omáčkou a jemným karlovarským knedlíkem ji svým hostům nabídnete jako malou exkurzi po kulinářském ráji. Tato úprava kachny je specialitou ze západních Čech.
 

Litoměřický závitek

Úhledný závitek, který v sobě skrývá zelnou náplň s párkem, dovede rozjasnit tvář každého jedlíka. Díky šťávě ze zelí maso zkřehne a získá pikantně nakyslou chuť. Abyste vydatné jídlo odlehčili, podávejte s bramborami upravenými podle libosti. Tato úprava vepřového masa je regionální specialitou severozápadních Čech.
 

Čočkový prejt s jáhly

  • Naši předkové neznali potravinové doplňky ani detoxikační kúry, a přesto neměli trávicí potíže jako řada z nás. Velkou zásluhou na tom měl jejich jídelníček, který obsahoval hodně luštěnin a obilovin. Zkuste to jako oni a ochutnejte lahodnou směs oblíbené čočky s méně obvyklými jáhly. Regionální specialita z jižní Moravy.
     

Srnčí medailonky pod ořechovou krustou s dušenými jablky a hruškami

Zvěřina je pro malý obsah tuku považována za velmi dobře stravitelné maso a srnčí se u nás těší vůbec největší oblibě. Milovníci „myslivecké kuchyně“ tento sváteční recept  z Českého ráje určitě ocení.

   

Jehněčí pro Edwarda VII.

Anglický král Eduard VII. si Mariánské Lázně opravdu oblíbil - navštívil je desetkrát. Uznávaný lev salonů, který udával módu celé Evropě, si potrpěl i na dobré jídlo. Lázeňští kuchaři se předháněli ve specialitách, které pro mlsného prince připravovali - a toto je jedna z nich.
 

Nudlový kugl

Původně tradiční nudlový nákyp, který si vařili židé z východní Evropy. S upravenou recepturou přijde toto sladké a jednoduché jídlo k chuti i vám.Toto jídlo je regionální specialitou ze severozápadních Čech.

Pstruzi plnění houbami

Pstruhy s houbami se blýsknete jak při grilovací party, tak i nedělním obědě. Příprava tohoto zdravého a chutného jídla vám navíc zabere jen půlhodinu.Tato úprava pstruha je regionální specialita Šumavy.
 

Guláš pražského uzenáře

Ptáte se, v čem je rozdíl mezi běžným hovězím gulášem a tímto, když základ receptu je stejný? Tato gulášová variace sází na výběr z uzenářských dobrot a tak je známá klasika navíc ověnčená jemnou šunkou, voňavou klobáskou, řízným křenem a křupavou cibulkou. A určitě se s ní zavděčíte všem gulášovým fandům! Regionální pražská specialita.
 

Pečená kachna s bramborovou nádivkou

Klasický recept našich babiček na pečenou kachnu není náročný na přípravu, ale na čas. Tajemství úspěchu spočívá v pozvolném pečení a odebírání jemného tuku. Ke kachně již nepodáváme žádnou přílohu, nahrazuje ji krásně vláčná a přitom úžasně křupavá bramborová nádivka. Tato úprava kachny je specialitou  ze severozápadních Čech.
 

Smažená jablíčka

Moravský vrabec

Jsou jídla tak spjaté s národní kuchyní, že ani není možné překládat doslova jejich název do jiných jazyků. Moravský vrabec by sice mohl být překladatelský oříšek, ale jednotlivé ingredience hovoří jasně: pečené vepřové maso, špenát nebo kysané zelí a bramborový knedlík. Prostě moravská pochoutka.

Srnčí na divoko s chlupatými knedlíky

Pokud náhodou v rodině nemáte nimroda, máte s největší pravděpodobností zvěřinu na talíři jen párkrát do roka. Ale když už se dostanete k její přípravě, musí stát výsledek za to. V našem receptu si k srnčímu masu připravíme božsky vonící omáčku s brusinkami a chlupaté knedlíky.

Pečená kachna s knedlíkem a se zelím

Gastronomie podléhá aktuálním trendům stejně jako móda. Naštěstí jsou jídla, která se stále vaří bez ohledu na to, co je právě v kurzu. Pečená kachna s domácím knedlíkem a zelím k nim patří a po zásluze ji můžeme řadit mezi evergreeny české kuchyně.

Smažené řízky

Řízek je česká klasika, bez níž si většina z nás neumí představit nedělní oběd. Je králem našich pokrmů na cesty, řízek si vždycky přibalíme při toulkách nejen po vlastech českých... Dají se připravit na mnoho způsobů třeba královské řízečky (přidáním zázvoru), se sýrem (jako napodobenina francouzského pokrmu gordon bleu) nebo ty nejoblíbenější klasické v trojobalu.

Staročeské čápy s mákem

Typický staročeský recept na speciální pochoutku pro mlsné jazýčky.

Pstruh plněný zeleninou s bramborovými špalíčky

Dobře připravená rybí specialita je malý chuťový zázrak. Když si k pstruhovi připravíme zeleninovou nádivku ovoněnou rozmarýnem, jsme na dobré cestě okouzlit kulinářským umem všechny hosty? Tato úprava pstruha je regionální specialitou Krkonoš.
 

Karlovarský guláš

V pokrmu pocházejícím ze známého lázeňského města nehledejte příchuť blahodárných minerálních vod. Místo nich v guláši najdete energeticky podstatně vydatnější smetanu, kterou můžete ještě „podpořit“ knedlíkem (jak jinak než karlovarským) či máslovými nočky. Procházka po kolonádě bude pak velmi vítaná!
 

Kontrabáš


Krajová specialita z tradičních surovin našich předků - brambor, pohanky a ovčího sýra.
Regionální specialita východní Moravy.

Zaječí stehno se svíčkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem

Zatímco recept na národní specialitu, kterou je svíčková, počítá s hovězím, západočeská varianta sází na zaječí stehna. Zbytek už ale zůstává věrný osvědčené klasice - smetanová omáčka s pasírovanou kořenovou zeleninou se vine k masu a zlehka se vsakuje do nadýchaných karlovarských knedlíků s petrželkou.Regionální specialita západočeských lázní

Šulky aneb zelné závitky

Zkuste odolat a nechte si něco z oběda i na druhý den. Uvidíte, že vám závitky s rýží budou chutnat možná ještě víc, když dojde k dokonalenému propojení chutí. S přílohou si v tomto případě nemusíte dělat starosti - stačit vám bude jen bílý chleba. Regionální specialita z Krkonoš.

 

Pečené kuřátko na jablkách s jemnou jalovcovou omáčkou

Naši předkové věřili, že budou-li nosit při sobě jalovcovou větvičku, ochrání je před nemocemi. Výrazné aroma této dřeviny najdete také ve vyhlášeném slovenském alkoholickém nápoji - borovičce. My ale zůstaneme u jídla a na západě Čech, odkud pochází toto voňavé kuřátko plněné jablky. Tato úprava kuřete je specialitou západočeských lázní.
 

Plzeňský karbonát

Pochoutka, jejíž existenci neopomněl Bohumil Hrabal ve své próze Magická Praha, míří do vaší kuchyně! V pokrmu určeném pro pořádné chlapy nechybí chmelový mok. A aby byl pořádně výživný, je masový základ pro jistotu ještě obložen párky. Nejvhodnějším nápojem na zapití je pak samozřejmě pivo.Jak již název napovídá, jedná se o specialitu z Plzně.
 

Tvarohové knedlíky s jahodami

V květnu začíná sezona jahod, která trvá až do června. Narozdíl od skleníkových jahod bez chuti a vůně, které jsou ke koupi po celý rok, ty ze zahrádek a českých polí, které uzrály na sluníčku, nenapodobitelně chutnají i voní. Nejvíc jim sluší jen jednoduchá a krátká úprava, jako je třeba právě náš recept. Nevařte ale knedlíky zbytečně dlouho, aby jahody zůstaly pevné a šťavnaté.

Koprová omáčka

Koprovka patří mezi české omáčkové stálice. Ve variantě s knedlíkem a vejcem ji můžeme pasovat na národní vegetariánské jídlo.

Domácí sekaná

Pokud už máte v oku a ruce správné poměry surovin, dokážete ze sekané vykouzlit pokrm, který chutná stejně dobře na talíři s bramborem a okurkou, nebo jako svačinka mezi chleby.

Krkonošské zelníky

Kuřecí stehna dle „dobré hospodyňky“

Jak už název napovídá, při výběru tohoto pokrmu nemůžete sáhnout vedle. Z několika málo surovin a v rekordním čase vykouzlíte skvělou večeři pro očekávanou návštěvu. A zatímco se stehýnka pěkně pečou, dům prostupuje libá vůně slaniny a žampionů, vy můžete v klidu chystat slavnostní tabuli. Tato úprava kuřete je  pražskou specialitou.
 

Vepřová krkovička pečená v rozmarýnovém sádle s česnekem

Pořádný kousek vepřového se nedá představit bez česnekového aroma a rozmarýn patřil k oblíbeným staročeským kořením. Přidáte-li oboje do rozehřátého sádla, vůně kuchyně našich předků krásně prostoupí masem. Aby byla iluze dávných časů dokonalá, doplňte kroupami nastavovanou kaší a zapíjejte pivem. Tato úprava vepřového masa je regionální specialitou českého severu.
 

Východočeské smaženky s jablky


Pěstování brambor se v podhůří dařilo, a tak nemohou chybět ani v dalším tradičním receptu z této oblasti. Do sladké pochoutky kromě zemských jablíček patří také ta obyčejná, nejlépe z vlastní zahrádky. Po rozplývajících se šátečcích se určitě zapráší dřív, než stihnete dosmažit poslední z nich!
 

Smažený chřest


„Pusťte chřest do své kuchyně!“ vyzýváme všechny tímto jednoduchým receptem. Chřest se na českých talířích neobjevuje příliš často, přitom jde o lahůdku, která se pyšní širokou škálou zdraví prospěšných látek.Tato úprava je regionální specialitou z jižní Moravy.
 

Vepřový bůček s pražskou nádivkou, kapustou a bramborovými plackami

  • Dozlatova upečený bůček s chutnou nádivkou zahřeje u srdce každého milovníka tradiční české kuchyně. Pravda, není to žádná dieta, ale jednou za čas si toto potěšení rádi dopřejeme. Tato úprava vepřového masa je regionální specialitou z Prahy.
     

Rajská omáčka s hovězím masem

Obyčejné jídlo, které se dá připravit neobyčejným způsobem. Rajskou najdeme v jídelníčku školní kuchyně stejně jako v luxusní restauraci, a tak i podle naturelu mistra vařečky může jít o kulinářský zážitek nebo jen o jídlo, které neurazí, ani nepotěší…

Vepřová panenka plněná sušenými švestkami s bylinkovými brambory

Šťavnaté maso, které lze připravit na mnoho způsobů? Kdo říká „vepřová panenka“, hádá správně. V tomto receptu si k jemnému masu přidáme ještě marinované švestky a ořechy a rozehrajeme tak neodolatelnou symfonii chutí a vůní...

Smažený sýr

Smažený sýr je českou specialitou, jejíž obdobu byste v cizině hledali jen stěží. Klasikou je eidam nebo hermelín, výborný je však také italský sýr scarmorza nebo mozzarella.

Svíčková na smetaně

Co se vám vybaví, když se řekne „typické české jídlo“? Ať už cokoliv, svíčková bude pravděpodobně v první pětce. Možná i proto se o ten jediný a pravý recept na ni vedou tak vášnivé spory. Vedou se o to, zda maso péct zvlášť, nebo dusit se zeleninou, zda se má přidávat hořčice a zda omáčku nakonec rozmixovat, nebo propasírovat. Zkrátka, kolik kuchtíků, tolik receptů. Ještě že se shodneme na tom, že se toto jídlo má podávat s knedlíkem...

Vepřová pečeně s knedlíkem a se zelím

Přestože podobné jídlo si dopřávají i v Rakousku a Bavorsku, pouze u nás má tak hravé pojmenování – vepřo knedlo zelo. A co si budeme povídat, pouze u nás ho lze zapít opravdu dobrým pivem! Přestože na talíři tohle jídlo vypadá opravdu složitě, jeho příprava zase až tak složitá není. Je pouze potřeba načasovat všechny kroky přípravy tak, aby bylo vše hotovo najednou a mohlo se servírovat. S naším receptem to ale určitě zvládnete!

Vařené hovězí maso s okurkovou omáčkou

Omáčky různého typu jsou jedním z poznávacích znaků české kuchyně. Nejčastěji je na talíři objevíme ve spojení s hovězím masem. Tak je tomu i v tomto případě, který dokazuje, že omáčky je možné připravit z prakticky veškeré zeleniny.Tato omáčka je regionální specialitou severozápadních Čech.
 

Smažené tvarůžky s lepenicí


Touto pikantní pochoutkou potěšíte nejen strýce z Olomouce a navíc si vyzkoušíte přípravu lepenice. Tu si ostatně můžete uvařit i samostatně: šťouchané brambory s kysaným zelím a cibulkou poslouží jako rychlá večeře. Regionální specialita ze střední Moravy.
 

Žemlové knedlíčky s houbami


Kynuté, bramborové, žemlové... ano, řeč je o typické české příloze - knedlících. V této variantě si knedlíky ještě zjemníme čerstvými houbami.Regionální specialita z okolí Prahy.
 

Vepřové koleno pečené na černém pivě

České pivo patří mezi nejznámější piva na světě a je chráněným zeměpisným označením Evropské unie. Toto označení může získat pouze pivo vyrobené v pivovaru na území ČR z přesně daných českých surovin, s použitím kmenů kvasinek tzv. spodního kvašení a technologie typické pro výrobu českého piva. Právě spodní kvašení je pro české pivo typické. Díky němu má pivo sytější barvu, plnější chuť, a déle doznívající hořkost.

Uzená pečeně s hráškovou kaší

Mají vaši malí strávníci nejraději hamburgry s kečupem a vy už vážně nevíte, čím se jim zavděčit? Neházejte hrách na stěnu! Raději jej uvařte v uzeném vývaru a obložte plátky kouřem vonícího masa. Tato úprava uzeného masa je regionální specialitou Českého ráje.
 

Uzené maso s křeno-mandlovou omáčkou

Křenová omáčka patří mezi klasiku české kuchyně. Abychom trochu přispěli k rozšíření vašich chuťových obzorů, nabízíme vám její variantu vylepšenou jemnými mandlemi. Co myslíte, vrátíte se ještě k tradičnímu receptu, nebo vás experimentování na omáčkové téma dokonale uchvátí?Tato úprava uzeného masa je specialitou Českého severu.
 

Uzené maso s povidlovou omáčkou

Ve spojení s uzeným masem nesmělo toto jídlo, které má původ až ve středověku, chybět na žádném svatebním stole. Tuto sladko-slanou variaci chutí doporučují i hodně staré české kuchařské knihy. Jako přílohu podáváme hanácký poškrabek nebo kynuté knedlíky.Tato úprava uzeného masa je regionální specialitou střední Moravy.
 

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.

 
Novým šéfkuchařem Spa hotelu Lanterna je Josef Tydlačka
 
Spa hotel Lanterna, který je součástí Resortu Valachy v beskydských Velkých Karlovicích a jehož restaurace Vyhlídka je certifikována v projektu Czech Specials, má nového šéfkuchaře. Hotelovou kuchyni nově vede 33letý Josef Tydlačka, který v Lanterně působí patnáct let, z toho tři roky byl zástupcem šéfkuchaře a v posledním roce výkonným šéfkuchařem. Byl také autorem velmi úspěšného menu První republika, které bylo nabízeno při nedávném Karlovském gastrofestivalu. Dosavadní šéf Pavel Václavík hotel opouští po 22 letech, aby se nadále věnoval vlastnímu podnikání v gastronomickém oboru a v poradenství. Stejně jako jeho předchůdce je Josef Tydlačka valašským patriotem, zastáncem moderní krajové gastronomie „Profilujeme se moderní valašskou gastronomií z čerstvých surovin, spolupracujeme s regionálními dodavateli a farmáři, pořádáme degustační večery pro gurmány, spolupracujeme s předními vinaři i michelinskými šéfkuchaři. Rádi k nám jezdí milovníci kvalitní gastronomie a wellness, s kuchyní jsou spokojeni a tuto linii určitě chci zachovat. Rád pracuji třeba se zvěřinou a jehněčím masem, ale také mě baví klasika – nejrůznější omáčky“, popisuje Josef Tydlačka.
.