Polévky

Brčálka

Ve jméně polévky z Rokycanska se sice odráží zelená barva jedné z ingrediencí - lístků šťovíku, ale že by se vám kyselostí stahovala ústa, se bát nemusíte. Originální vývar je zjemněný lahodnou smetanou a jako křupavý návdavek v něm trůní opražené kostičky žemle. Brčálka je regionální specialita plzeňského kraje.

Černá polévka

  Masový vývar s pasírovanou zeleninou byl pro naše předky zdrojem síly a měl odhánět zlé mocnosti. Podával se v šestinedělí maminkám. Tato polévka vděčí za svůj název neobvyklé surovině, která jí dodává tmavé zabarvení, karamelu. Posuďte sami, jak báječně se mohou snoubit sladké a slané chutě.
Tato polévka je typickou pražskou specialitou.

Couračka - polévka z kysaného zelí

Pojmenování si vysloužila v dobách, kdy se podávala a jedla z jedné mísy. Zelí, nabrané na lžíci spolu s polévkou, po sobě zanechávalo nežádoucí couravou cestu od nádoby k ústům. Podávala-li se k večeři, vařily se k ní brambory ve větším množství zvlášť, aby po celodenní dřině pořádně zasytila. Tato polévka je regionální specialitou z Českého ráje.
 

Dršťková polévka po pražsku

Češi jsou bezesporu polévkový národ. Je ovšem jedna polévka, kterou část strávníků odmítá, aniž ji kdy ochutnala. Ano, řeč je o dršťkové. Když se ovšem dobře připraví, chutná výborně!
 

Houbová smetanová polévka

Východočeská krajina vyzývá k procházkám přírodou a až bude houbová sezóna v plném proudu, určitě se z výletu nevrátíte s prázdným košíkem. Jestli bylo právě po dešti a potřebujete zahřát prokřehlé tělo, tak vám nejspíš přijde vhod vydatná smetanová polévka provoněná čerstvě nasbíranými hříbky.Tato polévka je regionální specialitou východních Čech.
 

Hovězí vývar s krupkovou omeletou

Hovězí vývar je polévková klasika. V regionu západočeských lázní si jej vylepšují speciální omeletou z vajíček a krup.

Hrstková polévka (Trošková) z Hané

Hustá luštěninová polévka zasytí jako hlavní chod, její příprava je ale podstatně kratší. Stačí si jen večer vzpomenout a namočit luštěniny, aby byly na druhý den připravené k rychlému uvaření. Tato polévka je regionální specialitou střední Moravy.
 

Chlebová polévka se zeleninou

I když vaše spíž zásobami právě nepřetéká, na tento pokrm určitě doma najdete suroviny vždycky. Postačí vám trocha mrkve, celeru a petržele, masový vývar a pár kousků chleba. Nastrouhané pečivo polévku krásně zahustí a první chod či vydatnou přesnídávku stačí už jen rozdělit do talířů. Tato polévka je regionální specialitou z oblasti severních Čech

Chřestový krém

Myslíte si, že chřest je exotická rostlina a v tradičním českém jídelníčku tedy nemá co dělat? Nenechte se mýlit. Začal se u nás pěstovat již koncem 18. století, například v okolí Kralup nad Vltavou. Rostl pod zvony z pálené hlíny a vynikal svou jemností. Přesvědčte se sami, zda je tomu tak i dnes.

Jihlavská kyselka

Jednoduchou bramborovou polévku si na Horácku zjemnili podmáslím. Je dobře, že nezůstala jen na stránkách babiččina receptáře, chutná totiž výborně! Tato polévka je regionální specialitou z Vysočiny

Jemná rybí polévka s žemlovými noky

Tuto rybí polévku kdysi ve stříbrných mísách podávali o svátcích šlechticům. Zhýčkané aristokratické jazýčky požadovaly to nejlepší, takže nejde o žádnou rychlovku, ale o důkladně uvařenou polévku, v níž se mísí chuť zeleniny, koření a ryby.

Kaldoun

Kaldoun se říkalo drůbežím drobům v dobách proslulé české kuchařky M. D. Rettigové. Hustá zadělávaná polévka patřila k sváteční tabuli, při níž se servíroval „zbytek“ dotyčného opeřence. Kaldoun je regionální specialitou ze Šumavy.
 

Kapustová polévka

Polévka je grunt a v drsných horách to platí dvojnásob. Před výšlapem za krásami zdejšího kraje se určitě posilněte horkou lahůdkou, v níž hlavní roli hraje kapusta zdrsněná česnekem a následně zase zjemněná smetanou. A protože jsme v lesích, rozhodně nesmějí chybět čerstvé houby. Tato polévka je specialitou severozápadních Čech.
 

Krkonošské kyselo

Rychlá příprava, pikantní nakyslá chuť a hojnost vitamínů - to je královna krkonošských polévek. Jak moc byla rozšířená, napovídá úsloví, že s kyselem se vstávalo a s kyselem se šlo spát. Základní surovinou jsou koroptve střílené motykou. Nemějte strach, že je neseženete - jde samozřejmě o brambory!

Krkonošský oukrop

Časově nenáročná polévka s česnekem, vhodná jako rychlá večeře, má v sobě kouzlo krkonošských pohádek.

Ovocná polévka Rambulice


Ovocná polévka je na jídelníčcích českých restaurcí spíš vzácností,tato sezonní specialita z Českého ráje  určitě zachutná dětem i dospělím.
 

Pajšlouka z králíka


Výborná sytá polévka z králičího vývaru a vnitřností. Tato polévka je regionální specialita z Krkonoš.
 

Polévka Madloch

Smetanová polévka ochucená divokým kořením bude vašim hostům mizet z talíře jako pára nad hrncem. Tato polévka je regionální specialitou z okolí Prahy.
 

Moravská cibulačka s uzeným masem

Také jste slyšeli, že cibulová polévka pochází z Francie? Kdo ví. Možná její recepturu zanechal švarné moravské hospodyňce některý z Napoleonových vojáků, když táhnul z bitvy u Slavkova. A možná, že si tenhle jednoduchý pokrm vymysleli místní už dávno předtím. Důležité je, že chutná pořád stejně dobře! Tato polévka je regionální specialitou z jižní Moravy.
 

Starohorská čočková polévka

Čočka bývá označována jako královna luštěnin a zmínku o ní najdete dokonce i v bibli. Přestože z ní velký obsah bílkovin dělá výbornou náhražku masa, my vám jej v této polévce odpírat nebudeme. Lehce osmahnutá libová slanina z ní nepochybně udělá šlechtičnu ve vašem jídelníčku.Tato polévka je regionální specialitou ze severní Moravy a Slezska.
 

Staročeská pivní polévka s chlebem

Jinde si možná dají pivo až po jídle, na Plzeňsku s ním začínají už od prvního chodu. Pivní polévka s chlebem ale není žádný módní hit - horkou polévku ze zlatavého moku si připravovali naši předci už před několika staletími.
 

Šumavská kulajda se zastřenými vejci

Kulajda se v různých obměnách vaří od Šumavy po Krkonoše, na střední Moravě a v Jeseníkách. Tam se mnohdy brambory vaří zvlášť a polévkou se přelijí až na talíři. Nejen v každém kraji, ale i v každé rodině se připravuje trochu jinak, někdo má raději hodně smetanovou, až do sladka, jiný zase výrazně kyselou. Když se urodí dost hub, můžete experimentovat i vy. V září houbařská sezona vrcholí! Velkou předností této polévky je, že báječně chutná v létě z čerstvých hub, ale i v zimě ze sušených.

Valašská kyselica

Zelí a brambory se dříve na stole objevovaly s železnou pravidelností, a tak není divu, že se připravovaly v tolika regionálních variantách. Platí to i o polévkách. Ta, které se někde říká zelňačka, jinde zelnica, je na Valašsku známá jako kyselica. Kromě základních surovin se do ní přidává také klobáska a zakysaná smetana.

Vývar s petrželovým kapáním

Máte-li rádi polévky se zavářkou, tenhle recept si vás obtočí kolem prstu. Nebo spíš kolem dutiny ústní zaplavené lahodnou vlnou poctivého hovězího vývaru, na níž se poveze petrželové kapání? Ať je to tak, či onak, určitě si vyslouží zápis do vaší rodinné kuchařky! Tato polévka je regionální specialitou z okolí Prahy.
 

Zvěřinová polévka s knedlíčky nebo noky

Zvěřina je lehce stravitelná a obsahuje minimum tuků. Možná i proto prožívá v české kuchyni renesanci. Nastal tedy čas oprášit recepturu našich babiček na výtečný a silný polévkový vývar. Uvařené maso z něj použijete na vytvoření lahodných knedlíčků dochucených petrželkou a muškátovým oříškem. Tato regionální specialita pochází z okolí západočeských lázní.
 

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.