Selská bramboračka

Selská bramboračka
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut

Počet porcí

4

Ingredience

  • 480 g   brambor
      60 g   cibule
      18 g   česnek    
      80 g   celer
      80 g   mrkev
      80 cl   zeleninový vývar
        8 g    sůl
        2 g    pepř bílý
      60 g    máslo
      40 g    špek
     
    Tato jemná bramborová polévka z Jesenicka voní po špeku a chutná po bramborách, které jsou zde v několika chutích a texturách.

postup

  • Nejprve si vezmeme neoloupaný česnek, který pokapeme olejem zlehka osolíme, zabalíme ho do alobalu a pečeme v troubě 15 minut na 180°C. Uděláme si z jedné třetiny množství přepuštěné máslo.

    Špek si nakrájíme na kostičky a vyškvaříme ho v rozpálené troubě na 160°C asi 25 minut. Očištěné brambory nakrájíme na kostičky .

    Nakrájíme si oloupanou cibuli najemno. Rozpálíme si hrnec přidáme máslo a orestujeme cibuli do sklovata, pak vložíme dvě třetiny brambor, pečený česnek, trochu osolíme, opepříme, zlehka orestujeme a zalejeme vývarem. Vaříme do změknutí. Mezitím si očistíme kořenovou zeleninu, nakrájíme ji na kostičky a uvaříme do měkka ve vodě z brambor. Tento vývar poté opět scedíme zpět do polévky a zeleninu dáme stranou. Třetinu brambor orestujeme do měkka na přepuštěném másle. Polévku dochutíme solí, rozmixujeme a vytvoříme bramborový krém.

    Zeleninu společně s opečenými brambory vložíme do hlubokého talíře, přelijeme bramborovým krémem, dozdobíme, posypeme vyškvařeným špekem a můžeme podávat

     

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.