Moučníky

Babiččin mřížkový koláč

Lahodný koláč s příchutí ostružin a ořechů leckomu připomene dobu, kdy babička od kouřící pochoutky právě vytažené z trouby odháněla nenechavé dětské prstíky, prý aby z horkého těsta nebolelo bříško. Zkuste ho tedy nechat aspoň chvilku vychladnout… déle už to vaše chuťové buňky určitě nevydrží!

Babiččino linecké cukroví

Nejen k českým Vánocům neodmyslitelně patří pečení cukroví. Jedním z nejoblíbenějších druhů je linecké pečivo. Svůj původ má prý v Rakousku a vzniklo z tzv. lineckého dortu, kde se toto křehké těsto používalo jako korpus a bylo součástí slavnostní tabule v dobách Habsburské monarchie.

Boží milosti

K oslavám masopustu patří nejen maso, víno a pálenka, ale také sladkosti. I ty ovšem musí být pěkně omaštěné a oslazené, stejně jako jsou boží milosti v našem receptu.

Buchty s povidly a tvarohem

V únoru vrcholí masopust se svými zabíjačkami a masopustním veselí, s talíři plnými koblih a buchet. Je to třítýdenní období od Tří králů do popeleční středy, po němž následuje čtyřicetidenní půst před Velikonoci.
 

Frgály

Když se řekne Valašsko, můžeme hned jedním dechem dodat frgály. Velké kulaté koláče z tenkého těsta mají rozmanitou náplň: nejoblíbenější je prý hrušková, stejně dobře ale chutnají s mákem, tvarohem nebo ořechy.

Kremrole

Lívance s teplým ovocem

Lívance si udělejte jako dezert nebo hlavní jídlo. Dozlatova osmažte lívancové placičky, přidejte lesní ovoce, ozdobte šlehačkou a sklízejte zasloužený obdiv…

Maková bábovka

Sladká dobrota plněná nádivkou z mletého máku se báječně vyjímá na každém svátečním stole. Určitě ji oceníte i ve všední den ke snídani, jako svačinu na rodinném výletě - prostě všude tam, kde se vyskytují mlsná ústa. Škoda jen, že se nedělají větší bábovkové formy...

Mrkvance

Klasika z Vysočiny, jež vám učaruje.

Ovocný koláč s mandlovou drobenkou

Mandlová drobenka je krkonošským receptem a nejlépe se hodí k borůvkám, švestkám ale sluší stejně dobře jako obvyklý mák.

Pivní štrúdl

Plzeňský region je na své gastronomické poklady právem pyšný. A tak se nelze divit, že je oslavovaný pěnivý zázrak použit i při přípravě sladkého dezertu. Váháte, čím jej zapíjet? Stejně jako klasický jablečný štrúdl bude jeho pivní verze nejlépe chutnat jako zákusek k odpolední kávičce.

Svatební koláčky

V červnu vrcholí svatební sezóna – květnové svatby zapovídají pověry, v červenci hrozí bouřky a špatné počasí, v srpnu zase vedra nebo silný vítr. Není divu, že u mnoha snoubenců vítězí právě červen s příjemným a stálým počasím.
 
Pečou se koláčky zvací, oznamovací a výslužkové, zvláštností jsou koláčky rohové – podle jedné tradice jsou to ty pečené v rohu plechu, podle jiné mají tvar větrníku a v každém rohu jinou náplň. Kdo takový koláček sní, ten se do roka ožení či vdá. Na Moravě se pekly koláčky malinkaté i tak obrovské, že je museli nést dva muži, na Doudlebsku se dělaly patrové, na Chodsku s kyticí rozmarýny uprostřed...
 
Samozřejmostí by měly být alespoň 3 druhy náplní, těsto může být máslové, kynuté nebo převalované, koláčky plněné, s drobenkou, dvojctihodné... Důležité je nešetřit na surovinách, a hlavně – pořádně si pečení užít!

Zdobený chodský koláč

Traduje se, že se Lomikar ani nestihl zakousnout do koláče. My vám ale doporučujeme si na ně čas najít a připravit si je podle originálního receptu.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.