Pivní štrúdl

Pivní štrúdl
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
Doba vaření

Počet porcí

Ingredience

  • 350-400 g hladké mouky
    1/4 balíčku prášku do pečiva
    100 g 100% tuku
    1 vejce
    80 g cukru
    špetka soli
    200 ml 8% piva
    mouka na vyválení

    Rozpis na náplň:
    350-400 g jablek
    100 g cukru
    50 g rozinek
    50 g kandovaného ovoce
    50 g ořechových jader
    skořice
    Plzeňský region je na své gastronomické poklady právem pyšný. A tak se nelze divit, že je oslavovaný pěnivý zázrak použit i při přípravě sladkého dezertu. Váháte, čím jej zapíjet? Stejně jako klasický jablečný štrúdl bude jeho pivní verze nejlépe chutnat jako zákusek k odpolední kávičce.

postup

  • 1. Na vál přesejeme mouku a smícháme s práškem do pečiva. Přidáme vejce, rozmačkaný 100% tuk, pivo, špetku soli, cukr. Vše zpracujeme v tužší těsto, které necháme v chladu asi 1 hodinu odležet.

    2. Poté je rozválíme na 3 mm silnou placku a rozpůlíme ji. Naneseme na ni směs nakrájených jablek, drcených ořechů, rozinek a kandovaného ovoce. Posypeme cukrem, smíchaným se skořicí. Pečlivě přehneme, lehce stiskneme a přeložíme na pečicí plech. Na povrchu těsto několikrát propíchneme špejlí. Vložíme do středně vyhřáté trouby a dozlatova upečeme.

    3. Hotový závin lehce potřeme pivem a pocukrujeme.