Babiččino linecké cukroví

Babiččino linecké cukroví
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
30 min
Doba vaření
8 min

Počet porcí

2-3 plechy

Ingredience

  • 250 g másla
    350 g hladké mouky
    260 g moučkového cukru
    150 g mletých pražených mandlí
    2 vejce
    nastrouhaná kůra z citronu
    1-2 sáčky vanilkového cukru
    2 špetky mleté skořice
    špetka soli
    domácí rybízový džem
    Nejen k českým Vánocům neodmyslitelně patří pečení cukroví. Jedním z nejoblíbenějších druhů je linecké pečivo. Svůj původ má prý v Rakousku a vzniklo z tzv. lineckého dortu, kde se toto křehké těsto používalo jako korpus a bylo součástí slavnostní tabule v dobách Habsburské monarchie.

postup

  • 1. Ve velké míse smícháme mouku, mandle, cukr a přidáme vejce. Přistrouháme kostku ztvrdlého másla, přidáme koření, sůl a citrónovou kůru. Ze směsi vypracujeme nelepivé těsto a zabalíme ho do potravinářské fólie – nejlépe aby si na 24 hodin odpočinulo v lednici.

    2. Rozpálíme troubu na 180°C. Těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněném vále vyválíme tenký plát. Vykrajujeme tradiční tvary – srdíčka, kolečka, kytičky a hvězdičky. Plech si mezitím vyložíme pečícím papírem, kam můžeme odkládat vykrájené kousky těsta. V troubě pečeme 5-10 minut, dokud těsto nezrůžoví.

    3. Necháme vychladnout a odpočinuté křehké těsto slepíme džemem a dáme do krabice uležet. Babička vždy linecké cukroví těsně před podáváním lehce poprášila moučkovým cukrem.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu