Zdobený chodský koláč

Zdobený chodský koláč

Čas receptu
Doba přípravy
60 min
Doba vaření
35 min
Počet porcí
12
Ingredience
Těsto
400 g polohrubé mouky
30 g droždí
60 g cukru krupice
200 ml mléka
4 žloutky
1 balíček vanilkového cukru
špetka soli
kůra z ½ citronu
80 g másla
tuk na vymazání plechu
1 vejce na potření
mandle a rozinky na ozdobu
 
Náplň maková:
200 ml  mléka
50 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
200 g mletého máku
2 lžíce mouky krupice
 
Náplň tvarohová
250 g měkkého tvarohu
100 g cukru moučka
1 balíček vanilkového cukru
1 vejce
1 lžička nastrouhané citronové kůry
2 lžíce pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
 
Náplň povidlová
150 g švestkových povidel
50 ml rumu
½  kávové lžičky mleté skořice

 
Traduje se, že se Lomikar ani nestihl zakousnout do koláče. My vám ale doporučujeme si na ně čas najít a připravit si je podle originálního receptu. Zdobení se prý podobá výšivkám, které byly na krojích.


Postup

. Do mísy prosijeme mouku a do středu uděláme důlek do kterého rozdrobíme droždí. Zalijeme vlažným mlékem a přidáme lžičku cukru. Necháme na teplém místě vykynout kvásek.

2. Přidáme cukr, zbylé vlažné mléko, žloutky, vanilkový cukr, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a vše zlehka propracujeme. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo a vše řádně zpracujeme na hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Poté hnětením vytvoříme 2 bochánky, které položíme na plechy vymazané tukem a necháme 20 minut kynout. Po nakynutí rozválíme válečkem na tenký kulatý plát. Okraj potřeme vejcem a celý koláč ozdobíme makovou, povidlovou a tvarohovou náplní. Nakonec ozdobíme rozinkami a mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

Náplň maková
Mléko s cukrem, vanilkovým cukrem přivedeme k varu  a přidáme jemně mletý mák a krupici. Vše společně povaříme asi 2 minuty a necháme vychladnout.

Náplň tvarohová
Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem, citronovou kůrou a pudinkovým práškem.

Náplň povidlová
Povidla dobře promícháme s rumem a skořicí.

TIP:
Pokud si chcete vychutnat koláče stejně jako Chodové, přidejte na vrch lžíci zakysané smetany.