Bramborová polévka

Bramborová polévka
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
20
Doba vaření
40

Počet porcí

6

Ingredience

  • 100 g cibule
    100 g mrkve
    50 g celeru
    50 g petržele
    150 g brambor
    50 g sušených nebo 100 g čerstvých hub
    50 g sádla
    50 g másla
    50 g hladké mouky
     1 větší stroužek česneku
    Majoránka
    Mletý kmín
    Sůl, pepř, zelená petrželka nebo libeček
     
    Jedna z nejoblíbenějších českých polévek byla mnohdy jediným sytým jídlem za den. Stejně jako svíčková na smetaně i bramboračka má tolik podob, jako je krajů i kolik je kuchařů. Někdo dává houby, někdo více česneku či čerstvou majoránku, někde se restuje zelenina na sádle, někde se přidávají škvarky. Základem dobré chuti této polévky je vyváženost množství kořenové zeleniny, platí pravidlo, kolik mrkve, tolik bílé kořenové, jako je petržel a celer.
     

postup

  • Na sádle orestujeme najemno krájenou cibuli spolu s na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninou, přidáme čerstvé houby. Pokud použijeme sušené houby, tak je namočíme na 10 minut do horké vody. Osolíme, opepříme, přidáme kmín a zalijeme vodou, nebo vývarem, přidáme na kostičky nakrájené brambory a sušené houby i s vodou, ve které se namáčely. Vaříme mírně  do změknutí. Mezitím si uděláme z másla a mouky světlou jíšku, kterou po vychladnutí zahustíme polévku. Dochutíme česnekem, majoránkou a zelenými bylinkami.
     

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.