Černá polévka

Černá polévka
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
50 minut

Počet porcí

4-5

Ingredience

    • 800 g hovězího masa na polévku
    • 200 g uzeného boku
    • 400 g kuřecího skeletu
    • 200 g růžičkové kapusty
    • 300 g mrkve
    • 100 g kořenové petržele
    • 250 g celeru
    • 100 g cibule
    • 100 g másla
    • 100 g slaniny
    • 150 g cukru
    • sůl
    • případně muškátový květ, na kostičky nakrájená houska, na másle osmažená
      Masový vývar s pasírovanou zeleninou byl pro naše předky zdrojem síly a měl odhánět zlé mocnosti. Podával se v šestinedělí maminkám. Tato polévka vděčí za svůj název neobvyklé surovině, která jí dodává tmavé zabarvení, karamelu. Posuďte sami, jak báječně se mohou snoubit sladké a slané chutě.
    Tato polévka je typickou pražskou specialitou.

postup

  • Z hovězího masa, uzeného bůčku a kuřecího skeletu připravíme silný vývar, který přecedíme. Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na menší kousky a na rozškvařené slanině a másle ji orestujeme do tmavohněda, přidáme k vývaru a vaříme asi 45 minut. Měkkou zeleninu přes síto propasírujeme a vrátíme do vývaru. Dvě třetiny cukru necháme zkaramelizovat, přidáme zbytek a vložíme do polévky. Promícháme a provaříme. Na závěr dosolíme a podle chuti okořeníme muškátovým květem. Polévku podáváme s osmaženou houskou

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.