Krém z mladých kopřiv s vaječnou sedlinou a nočkem zakysané smetany

Krém z mladých kopřiv s vaječnou sedlinou a nočkem zakysané smetany

Čas receptu
Doba přípravy
15 min
Doba vaření
30 min
Počet porcí
6
Ingredience
500 g vrchních listů mladých kopřiv
150 g másla
150 g cibule
20 g česneku
špetka bílého pepře
špetička muškátového oříšku
šťáva z 1 citronu
2 l vývaru
500 g brambor
200 g tučné smetany min 24%
Sedlina:
3 vejce
150 ml mléka
špetička muškátového květu
špetička soli
olej na vymazání
Dohotovení:
100 ml zakysané smetany
jarní cibulka a jedlé květy na dozdobení

 
Zdravý plevel, zdál by se zbytečný, ale ve své mladé jarní síle krásně užitečný. Kolikrát jsou Velikonoce poměrně brzy z jara, a to pak nedočkavě vyhlížíme místa, kde budou ke sběru první lístky mladých, jarní silou nabytých, zdravých kopřiv. Foto: Johana Poštová


Postup

Vršky mladých kopřiv a všechny listy obrané od tvrdých středů propláchneme vařící vodou. Stačit bude 60 °C teplá voda z kohoutku. Pak je ale ihned zchladíme vodou studenou. Zajistíme si tím stále zelenou, tmavou barvu kopřiv.
V hrnci na másle nebo rostlinném tuku pomalu zpěníme najemno nakrájenou cibulku. S restováním cibule nespěcháme. Přidáme nakrájený česnek a necháme „zesládnout“. Do cibulovo – česnekového základu přisypeme bílý pepř, muškátový oříšek, a krátce orestujeme. Přidáme citronovou šťávu a zalijeme zeleninovým nebo ještě lépe masovým vývarem.
Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kousky, přidáme do hrnce k vývaru a vaříme doměkka. S přidáváním kopřiv nespěcháme, chráníme tím jejich barvu a výživové hodnoty. Přisypeme je až ve chvíli, když jsou brambory měkké. Přivedeme společně k varu a pak hned odstavíme a rozmixujeme dohladka. Chuť doladíme hustou sladkou nebo přímo zakysanou smetanou.
Na vaječnou sedlinu si dobře rozšleháme vejce a pak přidáme mléko, muškátový květ a sůl. Misku vytřeme olejem a nalijme do ní směs na sedlinu. Vaříme pozvolna ve vodní páře při 80 °C podle velikosti misky asi 25 minut. Vaříme pomalu a raději déle. V sedlině by se neměly tvořit bubliny. To by byl důkaz rychlého a nešetrného vaření.
Sedlinu nakrájíme na menší kousky a do polévky ji vložíme společně s nočkem zakysané smetany těsně před servisem. Polévku můžeme dle chuti dozdobit na kroužky nakrájenou jarní cibulkou a jedlými květy.