Jehněčí hřbet se škubanci a trnkovou omáčkou

Jehněčí hřbet se škubanci a trnkovou omáčkou

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
75 min
Počet porcí
6
Ingredience
4 steaky z jehněčího hřbetu po 200 g
4 snítky rozmarýnu
60 g slaniny
mletý pepř
sůl
olej na opečení
střik piva
škubance
100 g špeku
800 g brambor uvařených ve slupce a oloupaných
200 g hrubé mouky
2 vejce
sůl
 trnková omáčka: 80 g slaniny, 250 g švestkových povidel, 200 g sušených švestek, sůl
Než dostaneme toto jídlo z plotny na stůl, bude to chvilku trvat. Dobré věci chtějí svůj čas a talíř vonící rozmarýnem, slaninou a švestkami nás za námahu odmění opravdu do sytosti. Tento recept je specialitou východní Moravy.


Postup

Jehněčí hřbet rozdělíme na 4 kusy, prošpikujeme slaninou a snítkou rozmarýnu, do masa vpracujeme sůl a pepř. Steaky opékáme na rozpáleném oleji z obou stran, při pečení zastříkneme pivem.
škubance
Špek nakrájíme na kostičky, vypečeme jej a ponecháme stranou. Budeme ho potřebovat až na podávání. Brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme je s ostatními ingrediencemi v polotuhé těsto. Na prkénko položíme část těsta a do vroucí osolené vody nožem nebo lžící odkrajujeme rychlým škubnutím kousky a zavaříme. Cedníkem vyjmeme a ukládáme do mísy, ve které je smícháme s vypečeným špekem.
trnková omáčka
Slaninu nakrájenou na kostičky vypečeme, přidáme povidla, popřípadě trochu vody, svaříme a na závěr vložíme sušené švestky, ochutíme špetkou soli.