Vepřové koleno pečené na černém pivě

Vepřové koleno pečené na černém pivě
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1,5 hodiny

Počet porcí

pro 1 hladovou osobu

Ingredience

  • 2 vepřového kolena 
    10 stroužků česneku
    8 lžic plnotučné hořčice
    sůl a pepř
    2 lžičky kmínu
    1 lžička mleté sladké papriky
    6 kuliček nového koření
    3–4 bobkové listy
    2 cibule
    větvička rozmarýnu nebo jalovce
    500 ml černého piva
    jíška nebo chléb na zahuštění
    České pivo patří mezi nejznámější piva na světě a je chráněným zeměpisným označením Evropské unie. Toto označení může získat pouze pivo vyrobené v pivovaru na území ČR z přesně daných českých surovin, s použitím kmenů kvasinek tzv. spodního kvašení a technologie typické pro výrobu českého piva. Právě spodní kvašení je pro české pivo typické. Díky němu má pivo sytější barvu, plnější chuť, a déle doznívající hořkost.

postup

  • 1. Nejdříve na koleni ostrým nožem nakrájíme kůži šikmo do mřížky. Do ní vetřeme utřený česnek, hořčici, sůl, pepř, kmín a papriku. Potom maso vložíme do pekáče a dáme do lednice alespoň na 2 hodiny (ale ještě lépe na celý den) odležet. Také můžeme koleno ještě před přípravou vykostit a po okořenění srolovat a pevně převázat provázkem.
     
    2. Po odležení k masu přidáme nové koření a bobkový list, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí, přidáme větvičku rozmarýnu nebo jalovce a zalijeme pivem. Pekáč přikryjeme alobalem a pečeme při 180–200 stupních asi 1,5 hodiny. Občas podlijeme a přelijeme maso.
     
    3. Odebereme alobal a ještě půl hodiny pečeme odkryté, aby se maso vypeklo do křupava. Upečené koleno vyndáme z pekáče, šťávu slijeme a odstraníme z ní koření. Podle potřeby ji ještě trochu zredukujeme a zahustíme jíškou nebo chlebem, který rozmixujeme tyčovým mixérem. 
    Podáváme s chlebem, křenem, hořčicí, okurkou, ale můžeme i s bramborovým knedlíkem a špenátem. A rozhodně s pivem!
     
    Tip: Společně s masem můžeme také upéct celý česnek, rozkrojený na půl. Pečením změkne a dá se potom namazat na chleba.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.