Vepřové koleno pečené na černém pivě

Vepřové koleno pečené na černém pivě

Čas receptu
Doba přípravy
20 min
Doba vaření
90 min
Počet porcí
2
Ingredience
2 vepřového kolena,10 stroužků česneku,8 lžic plnotučné hořčice, sůl a pepř >2 lžičky kmínu,1 lžička mleté sladké papriky,6 kuliček nového koření,4 bobkové listy, 2 cibule, větvička rozmarýnu nebo jalovce, 500 ml černého piva, jíška nebo chléb na zahuštění
Vynikající specialita ve které se snoubí jemnost vepřového masa s mírně nahořklou chutí piva.


Postup

Nejdříve na koleni ostrým nožem nakrájíme kůži šikmo do mřížky. Do ní vetřeme utřený česnek, hořčici, sůl, pepř, kmín a papriku. Potom maso vložíme do pekáče a dáme do lednice alespoň na 2 hodiny (ale ještě lépe na celý den) odležet. Také můžeme koleno ještě před přípravou vykostit a po okořenění srolovat a pevně převázat provázkem.
Po odležení k masu přidáme nové koření a bobkový list, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí, přidáme větvičku rozmarýnu nebo jalovce a zalijeme pivem. Pekáč přikryjeme alobalem a pečeme při 180–200 stupních asi 1,5 hodiny. Občas podlijeme a přelijeme maso.
Odebereme alobal a ještě půl hodiny pečeme odkryté, aby se maso vypeklo do křupava. Upečené koleno vyndáme z pekáče, šťávu slijeme a odstraníme z ní koření. Podle potřeby ji ještě trochu zredukujeme a zahustíme jíškou nebo chlebem, který rozmixujeme tyčovým mixérem. 
Podáváme s chlebem, křenem, hořčicí, okurkou, ale můžeme i s bramborovým knedlíkem a špenátem