Čas receptu
							- Doba přípravy
- 10 min
- Doba vaření
- 40 min
Počet porcí
							6
							Ingredience
							1 kg brambor
230 g polohrubé mouky
sůl
150 g másla nebo sádla
moučkový cukr a mletý mák na posypání
							230 g polohrubé mouky
sůl
150 g másla nebo sádla
moučkový cukr a mletý mák na posypání
						Škubánky jsou  starý postní pokrm, i když si je  jako specialitu nárokuje východočeský kraj,najdeme je v různých podobách  skoro ve všech krajích.  Sypou se mákem, nebo se  na ně dávají povidla, někde se mastí máslem, v dalším kraji se zase opékají na sádle.     
  Mají také různé názvy, na východě to byly trpálky, šuska a šuterka na Táborsku, nebo velmi rozšířený kucmouch.
						
					
					Postup
					Oloupané brambory nakrájíme na malé kousky a vaříme do měkka. Pak brambory slijeme,ale necháme v hrnci cca 1/3 vařící vody. Brambory rozšťoucháme  a obrácenou vařečkou uděláme pár děr, ty zasypeme moukou, promícháme necháme  pod pokličkou na velmi mírném teple cca 15 minut propařit.Pak zesílíme teplo a vařečkou promícháváme brambory tak,až budou tuhé a hladké. Rozpustíme máslo, namočíme v něm dvě polévkové lžíce a vykrajujeme velké noky, ty polijeme máslem a posypeme moučkovým cukrem a mletým mákem.
				
			