Bezmasá jídla

  • Brambory na loupačku s bylinkovými tvarohy

    Nové brambory vařené ve slupce s ochuceným tvarohem jsou výborným lehkým letním hlavním jídlem.

  • Bílé fazole nakyselo

    Fazole díky vitamínům a stopovým prvkům prospívají našemu zdraví, v oblíbené variaci na kyselo ještě navíc výborně chutnají. Podáváme se smaženými cibulovými kroužky a sázeným vejcem. Regionální specialita z Vysočiny.

  • Bramborové placky s kapustovým ragú

    Dozlatova usmažené bramborové placičky si v tomto receptu doplníme kapustovým ragú připraveným z hub, špeku a smetany. Regionální specialita z Vysočiny

  • Bramborák

    Nejdůležitější rada pro přípravu bramboráků? Servírovat rovnou z pánve! Křupavou bramborovou placku si dokonale vychutnáme ještě horkou, čím déle ji necháme odpočívat, tím víc změkne a ztratí tak své nejlepší přednosti

  • Bramborové škvarkové knedlíky

    Brambory byly dlouho nejsnáze dostupnou surovinou, a proto se z nich vařilo mnoho dnes již zapomenutých pokrmů. Brambory, čerstvě umleté škvarky a pár vajec stačí pro přípravu tohoto vynikajícího a jednoduchého receptu ze střední Moravy.

  • Čočka na kyselo

    Nejoblíbenější luštěnina naší domoviny se dá připravit mnoha způsoby. Nejvíce oblíbenou a frekventovanou v českých kuchyních je právě čočka nakyselo. Nejvíce s podává se sázeným nebo ztraceným vejcem, v některých krajích s uzeným masem nebo s klobásou, či opečeným párkem.

  • Čočkový prejt s jáhly

    Naši předkové neznali potravinové doplňky ani detoxikační kúry, a přesto neměli trávicí potíže jako řada z nás. Velkou zásluhou na tom měl jejich jídelníček, který obsahoval hodně luštěnin a obilovin. Zkuste to jako oni a ochutnejte lahodnou směs oblíbené čočky s méně obvyklými jáhly. Regionální specialita z jižní Moravy

  • Houbový Kuba

    Kroupy, z nichž se Kuba připravuje, bývaly v minulosti běžnou součástí jídelníčku. Dnes je vytlačila rýže a kroupy si většina z nás dá pouze o Vánocích v podobě tradičního Kuby. A mnozí ani to ne... Je to škoda, protože kroupy jsou zdravé i chutné – a Kubu lze připravit i kdykoli jindy během roku, třeba i s čerstvými houbami. Protože se jedná o vegetariánské jídlo, můžete si ho o Štědrém dnu dopřát i k obědu, a to beze strachu, že neuvidíte zlaté prasátko.

  • Kontrabáš

    Krajová specialita z tradičních surovin našich předků - brambor, pohanky a ovčího sýra. Regionální specialita východní Moravy.

  • Koprová omáčka s vejcem

    Koprovka patří mezi české omáčkové stálice. Ve variantě s knedlíkem a vejcem ji můžeme pasovat na národní bezmasé jídlo.

  • Krkonošské zelníky

    Zelné placky zvané zelníky najdeme v české regionální kuchyni v mnoha podobách. Někde se dělají z bramborového těsta,  v Krkonoších jen z mouky a vajec. Nesmí však chybět kysané zelí!

  • Smažený chřest

    „Pusťte chřest do své kuchyně!“ vyzýváme všechny tímto jednoduchým receptem. Chřest se na českých talířích neobjevuje příliš často, přitom jde o lahůdku, která se pyšní širokou škálou zdraví prospěšných látek. Tato úprava je regionální specialitou z jižní Moravy.

  • Smažený sýr

    Smažený sýr je českou specialitou, jejíž obdobu byste v cizině hledali jen stěží. Základem pro úspěch je použití kvalitního sýra. Klasikou je eidam nebo hermelín, zajímavou chuť má i Blaťácké zlato a pro doopravdové labužníky je zde smažená Niva.

  • Smažené tvarůžky s lepenicí

    Touto pikantní pochoutkou potěšíte nejen strýce z Olomouce a navíc si vyzkoušíte přípravu lepenice. Tu si ostatně můžete uvařit i samostatně: šťouchané brambory s kysaným zelím a cibulkou poslouží jako rychlá večeře. Regionální specialita ze střední Moravy.

  • Zapečené fleky s kapustou

    Tato varianta oblíbeného způsobu úpravy těstovin má svou zvláštnost: spojení těstovin s kapustou jen tak neochutnáte. Pokud tento jednoduchý pokrm doplníte zeleninovým salátem, získáte chutný oběd nebo večeři.

  • Žemlové knedlíky s houbami

    Kynuté, bramborové, žemlové... ano, řeč je o typické české příloze knedlících. V této variantě si knedlíky ještě zjemníme čerstvými houbami. Regionální specialita z okolí Prahy.