Knedlíky s vejci s okurkovým ragú

Knedlíky s vejci s okurkovým ragú

Čas receptu
Doba přípravy
10 min
Doba vaření
20 min
Počet porcí
6
Ingredience
1,2 kg houskového knedlíku
200 g cibulky
100 g jarní cibulky
250 g přečištěného másla
12 vajec
200 g okurky hadovky
200 g nakládaných okurek
1 lžíce celozrnné dijonské hořčice
50 g šalotky
2 lžíce olivového oleje
kopr dle chuti
špetka cukru

 


 
Každý z nás vzpomíná na chutě svého dětství. Na svíčkovou od babičky nebo maminčin bramborák. Určitě si ale celé generace čtenářů této kuchařky vybaví naprosto nenápadný a opomíjený pokrm. Jídlo, které všem udělá spoustu radosti, a jak se říká – zahraje hodně muziky za málo peněz. Knedlíky s vejci nejsou úplně jednoduché Protože nejdůležitější vlastnost této speciality je krásná křupavost opečeného knedlíčku snoubící se s vlahostí vajec a všeho ostatního. Jazýček mlsounů totiž vždy dobře pozná ten správný výsledek – knedlík nesmí být nikdy rozmáčený a vajíčka vysušená. To je základ přípravy tohoto jídla.


Postup

Knedlíky nakrájíme na kostky, ovšem pokud nemáme kvalitní materiál, (pozor na první chybu), tak se nám můžou sypat nebo drolit. Proto raději zbavíme připravené kousky knedlíků v hrubém sítku drobounkých částí, které by dělaly s máslem neplechu a spálily by se dřív, než bychom dokončili optimální opečení. Na dostatečně velké pánvi si rozpustíme máslo – samozřejmě přečištěné (vydrží daleko vyšší teplotu) a do něj v jedné vrstvě rozprostřeme připravené kostky knedlíků. Při vyšší teplotě opékáme za opatrného míchání „do zlatova“. Na opečenosti knedlíků velmi záleží (možná druhá zásadní chyba). Pokud budou málo opečené, tak přijmou následně příliš mnoho vaječné melanže a naopak pokud je opečeme příliš, budou tvrdé a neobalí se vejci dostatečně.
Vajíčka pečlivě rozšleháme, aby byly rovnoměrně spojeny bílky se žloutky (a tady se lze dopustit třetí fatální chyby). Pokud totiž pouze vyklepneme vajíčka na knedlíky, tak zůstanou na povrchu oddělené žilky bílků a chomáčky vysrážených žloutků. Musíme pracovat rychle a sledovat teplotu. Vejce nevlijeme doprostřed pánve najednou (čtvrtá možnost tragicky chybovat), lijeme postupně dokola přes všechny kostičky.
Na konec, i když překonáme veškerá úskalí tohoto receptu, můžeme vše pokazit. Naprosto nejdůležitější je totiž konzistence vajec (pátá závěrečná možnost chybovat). Vejce musí být hustě krémová, vláčná, lahodně překvapující. Přitom je třeba počítat se setrvačností dosažené teploty a pánev odstavit ze sporáku ještě o něco dříve, než se nám jeví výsledek optimální

K tomuto jídlu se běžně podávají kyselé okurky nebo okurkový salát. Zkuste tuto netradiční kombinaci – okurky čerstvé s okurkami naloženými nastrouháme ve stejném poměru, mírně osolíme a spojíme s hořčicí, šalotkou, olivovým olejem, koprem a špetkou cukru.  
Recept a foto z kuchařské knihy Recepty ze Zájezdního hostince