Houbový Kuba

Houbový Kuba

Čas receptu
Doba přípravy
15 min
Doba vaření
30 min
Počet porcí
4
Ingredience
2–3 hrsti sušených hub
300 g krup
3 lžíce sádla + 1 lžíce na vymazání pekáčku
2 větší cibule
2 stroužky česneku
½ lžičky drceného kmínu
1 lžička sušené majoránky
sůl, mletý pepř

 
Kroupy, z nichž se Kuba připravuje, bývaly v minulosti běžnou součástí jídelníčku. Dnes je vytlačila rýže a kroupy si většina z nás dá pouze o Vánocích v podobě tradičního Kuby. A mnozí ani to ne... Je to škoda, protože kroupy jsou zdravé i chutné – a Kubu lze připravit i kdykoli jindy během roku, třeba i s čerstvými houbami. Protože se jedná o vegetariánské jídlo, můžete si ho o Štědrém dnu dopřát i k obědu, a to beze strachu, že neuvidíte zlaté prasátko.


Postup

Sušené houby necháme alespoň 2 hodiny namáčet ve vodě, před použitím z nich přebytečnou vodu opatrně vymačkáme.
Sušené houby necháme alespoň 2 hodiny namáčet ve vodě, před použitím z nich přebytečnou vodu opatrně vymačkáme.
Kroupy propláchneme studenou vodou a v mírně osolené vodě uvaříme do měkka, asi 20–30 minut. Pak je slijeme a necháme v cedníku okapat.
Mezitím na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme namočené houby, nakrájené na větší kusy. Krátce osmahneme a přidáme česnek utřený se solí, kmín, majoránku a čerstvě mletý pepř.
Pekáček vymažeme sádlem, promícháme v něm kroupy s ostatními ingrediencemi, uhladíme a v troubě rozpálené na 180 stupňů zapečeme asi 25 minut dozlatova.