Sláva vodáctví

Sláva vodáctví

  • Autor: Milan BallikI když se kanoe objevila na českých řekách někdy v sedmdesátých letech XIX. století, první vodáci existovali už o pár desetiletí dříve.
S pádlem a vidličkou

S pádlem a vidličkou

  • Autor: Milan BallikMalebná krajina okolo našich řek byla nejlepším předpokladem pro rozvoj vodáctví. To se mohutně rozrostlo, a nezastavilo je zmizení nejpůsobivějších míst pod hladinou nádrží Vltavské kaskády, ani výstavba přehradních nádrží na dalších řekách.
Chladivé zázraky v kornoutech

Chladivé zázraky v kornoutech

  • Autor: Milan BallikNezjistíme už patrně, kde se objevili první předchůdci zmrzliny. Zda v Číně – odtud ji údajně přivezl Marco Polo – Mongolsku, tam se měla zrodit „pravá“ zmrzlina, tedy na bázi mléka – či se jí v podobě prvních „sorbetů“ osvěžovali římští patricijové či starořečtí labužníci, kterým rychlí běžci přinášeli na její výrobu sníh z hor.
Poutě a jejich vliv na gastronomii

Poutě a jejich vliv na gastronomii

  • Autor: Milan BallikPoutě v barokní době se pořádaly buď do míst spojených se zázraky - obraz ronící slzy, pramen po jehož vodě prohlédli nevidomí, místo kde se poutník zázračně vyléčil - ale častější to byly poutě výroční.
Voda, slad a chmel…

Voda, slad a chmel…

  • Autor: Milan BallikPoprvé jsme mnozí z nás okusili tenhle tajemný a nesmírně lákavý, navíc v onom čase ještě pro nás zakázaný nápoj na chmelové brigádě.
Vrátí se drobné ovoce na české gastronomické jeviště?

Vrátí se drobné ovoce na české gastronomické jeviště?

  • Autor: Milan BallikJestliže jahoda je mezi ovocem královnou léta, potom angrešt a rybíz bývaly jejími korunními princi. Ano, bývaly. Kdysi velice rozšířené a v gastronomii frekventované bobuloviny procházejí déletrvající recesí.
Chlebíčky – nedoceněný klenot české kulinarie

Chlebíčky – nedoceněný klenot české kulinarie

  • Autor: Milan BallikUrčitě to znáte. V jednu chvíli vás popadne nezkrotná touha zakousnout se do chlebíčku. Umazat si ústa i prsty od majonézy, cítit na patře svíravou až nahořklou chuť uheráku, či cítit mezi zuby praskat kuličky kaviáru.
Lahůdky oslovily Prahu

Lahůdky oslovily Prahu

  • Autor: Milan BallikUž na konci devatenáctého věku se na gastronomické scéně metropole objevilo první lahůdkářství velkého jména.
Pasta - italský dar světu

Pasta - italský dar světu

  • Autor: Milan BallikZda těstoviny vznikly skutečně v prvém století po Kristu v Itálii, nebo je přivezl až Marco Polo, to už nezjistíme.
Ryby českých vod

Ryby českých vod

  • Autor: Milan BallikSladkovodní ryby, které jsou u nás doma, navíc jsme v chovu kapra opravdoví šampióni, takový sukces jako mořské je až na pár druhů neprovází.
Mořské ryby se u nás zabydlely

Mořské ryby se u nás zabydlely

  • Autor: Milan BallikVe větší míře jsme se s nimi začali potkávat při dovolených. Ať už na Baltu nebo Jadranu se staly součástí naší tamní stravy. Tedy po Listopadu, do té doby jsme cestovávali s turisťákem, vepřovými konzervami a lahváči.
Baroko v kuchyních české kotliny

Baroko v kuchyních české kotliny

  • Autor: Milan BallikNa jedné straně rekatolizace národa vedoucí až k odchodu význačných osobností ze země. Zároveň však doba, která vyšperkovala zemi krom jiného spoustou obdivuhodných staveb a úžas budících obrazů i soch - sakrálních i civilních, nad nimiž se dodnes tají dech. Takové bylo baroko v českých zemích.
Mystický čarodějný tanec – a steaky

Mystický čarodějný tanec – a steaky

  • Autor: Milan BallikNoc z 30. dubna na prvního května nenahlížena mnoha pohledy. V pohanských dobách pořádaly čarodějnice na mnoha místech Evropy vpravdě divoký rej v režii samého Satana.
Jarní zrození bylinek

Jarní zrození bylinek

  • Autor: Milan BallikZnáme je dlouho. Z dob, kdy si pravěký hodovník utrhl, nejspíš mimoděk, ke své pečeni kousek traviny či zeleného listu.
Velikonoční hodování

Velikonoční hodování

  • Autor: Milan BallikSvátky znovuzrození si zaslouží pořádnou oslavu. Vůbec ale nemusí být jen o mase. Spousta velikonočních dobrot připadá na pekaře.
Jehňata – poslové nového života

Jehňata – poslové nového života

  • Autor: Milan BallikBeránek Boží jako symbol obětování se spasitele přežívá už asi jen v církevních rituálech Velikonoc.
Pod korouhví českého pohostinství na Královské cestě

Pod korouhví českého pohostinství na Královské cestě

  • Autor: Milan BallikDonedávna jsem měl velký problém. Kam pozvat přátele ze zahraničí, ale nejen je, na opravdu ryzí českou kuchyni se vším všudy. Pokud s touto situací také zápasíte, už nemusíte.
Čerstvější než čerstvé?

Čerstvější než čerstvé?

  • Autor: Milan BallikJak je to vlastně s mraženou zeleninou a produkcí vůbec, kterou jedni a priori zatracují a jiní na ni nedají dopustit?
Půsty, trest či odpuštění?

Půsty, trest či odpuštění?

  • Autor: Milan BallikBylo to – a mnohde ještě je - pro jedlíky smutné období.
Mladí a odvážní

Mladí a odvážní

  • Autor: Milan BallikNemluví se o nich, nemají své pořady. Přesto jich stále přibývá. Nechybí jim zápal, invence ani odvaha. Svými kreacemi mnohdy překvapí, často udiví, sem tam i odradí. Řeč je o mladých kuchařích v řadách pražské gastronomie.
Ohlédnutí za veletrhem Holiday World 2017 aneb české pohostinství zvedá hlavu

Ohlédnutí za veletrhem Holiday World 2017 aneb české pohostinství zvedá hlavu

  • Autor: Milan Ballik
Masopust se vrací do hry

Masopust se vrací do hry

  • Autor: Lenka NovákováMasopust, na Moravě fašank, je obdobím oslav před Popeleční středou, kterou začíná půst (původně očištění ducha od hříchů). Nevázané veselí, průvody masek, ale především jídlo.
Kam na jídlo na horách?

Kam na jídlo na horách?

  • Autor: Lenka NovákováKrkonošské speciality v hotelu Horizont

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu