Grilování

Grilování

  • Autor: Milan BallíkNení dnes podstatné, zda si člověk podmanil oheň před půldruhým milionem let, či později. Alespoň ne pro to, co znamenal ve způsobu stravování našich předků. S velkou nadsázkou lze ale říci, že zkrocení ohně předchůdcem dnešního člověka, znamenalo počátek vývoje grilování.
České ovoce – symbol nejen prázdnin

České ovoce – symbol nejen prázdnin

  • Autor: Milan BallíkVedle třešní, provázejícími vstup do prvních prázdninových dnů, je dalším symbolem osvěžení v letních vedrech kupodivu zelenina.
Obilí, dárce života

Obilí, dárce života

  • Autor: Milan BallíkTen, kdo poprvé vložil do úst zrna náhodně utrženého klasu, shledal je chutnými a rozhodl se pěstovat onu trávu cíleně, jistě neměl potuchy, jaký dar přinesl budoucím pokolením. Z původních lovců, později lovců-sběračů, stále ještě kočujících, se postupně stávali první zemědělci.
Luštěniny, znovuobjevovaný dar české gastronomii

Luštěniny, znovuobjevovaný dar české gastronomii

  • Autor: Milan BallíkCelosvětový průměr spotřeby luskovin na hlavu a rok představuje množství 7 kilogramů. Ovšem třeba v Indii je to 14, v Africe 9 kg. Viděno touto optikou měli bychom s jejich spotřebou u nás, oscilující kolem hranice 2,5 kilogramu na jedince ročně, něco udělat.
Poslové letních prázdnin

Poslové letních prázdnin

  • Autor: Milan BallíkJsou prvým pozdravem horkých dní pravého léta. Každoročně jich svět zkonzumuje okolo čtyř miliónů tun z asi dvou tisícovek odrůd.
Kouzelné mrazivé pokušení

Kouzelné mrazivé pokušení

  • Autor: Milan BallíkSníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou, což byl vlastně jakýsi prasorbet, to byli první předchůdci zmrzliny.
Foodfestivaly včera a dnes

Foodfestivaly včera a dnes

  • Autor: Milan BallíkV jeden čas na jednom místě prováděly zájemce o kulinarii dobrými a lepšími restauracemi. Mnohým tak vůbec poprvé odhalily kouzlo fine diningu.
Domácí a „domácí“ limonády

Domácí a „domácí“ limonády

  • Autor: Milan BallíkOkurková, malinová, zázvorová, jahodová, mrkvová, melounová…, nevím, kolik jich vůbec existuje. Najdete je téměř v každé restauraci. Zaručeně zdravé, z nejlepších surovin, pravé domácí.
Minipivovary, staronový fenomén

Minipivovary, staronový fenomén

  • Autor: Milan Ballík Termín staronový nelze patrně brát doslova. První pivovary, vznikající u nás na sklonku třináctého století – především ve světové metropoli piva, Plzni – byly právovárečnými domy. Tedy svým způsobem domácí a dnešní terminologií patrně minipivovary.
První kroky československého pohostinství

První kroky československého pohostinství

  • Autor: Milan BallíkČeskoslovenská republika se nenarodila ve šťastné době. Krátce po skončení první světové války vstupovala země do stavu, kdy mnoho jejích obyvatel žilo na pokraji bídy. Neutěšená situace nutně poznamenala i její nadstavbu včetně pohostinství.
Čokoláda

Čokoláda

  • Autor: Milan BallíkO její rozšíření a vylepšení jejích vlastností se poprvé zasloužil Holanďan van Houten někdy v počátcích devatenáctého věku. Krátce nato se objevila první tabulková čokoláda, a svět postupně propadl čokománii.
Nebeská gastronomie na palubách letadel

Nebeská gastronomie na palubách letadel

  • Autor: Milan BallíkCateringové služby leteckých společností zajišťují krom občerstvení jakési první pozdravení té které země. Jak je na tom naše republika v rámci nabídek občerstvení na palubách své vlajkové společnosti České aerolinie, a.s.?
Z Hořovic do širého světa

Z Hořovic do širého světa

  • Autor: Milan BallíkVše začalo v roce 1883. Tehdy ji založil Rudolf Baumann, syn plechárníka Františka Baumanna z Hořovic. V továrně, kterou toho roku otevřel, se nacházela klempírna, zámečnická dílna a slévárna šedé litiny. Toho roku se začaly psát dějiny pozdějšího fenomenálního výrobku, který krom jiného proslavil původně Baumannovu továrnu na dvou velkých světových podnicích.
Jídelní vozy – okno do české gastronomie

Jídelní vozy – okno do české gastronomie

  • Autor: Milan BallíkDenně křižuje Evropu i republiku zhruba na osm desítek vlakových spojení Českých drah, jejichž souprav jsou součástí. Umocňují lidem prožitek z jízdy prostřednictvím pohostinského gastronomického servisu. A to bez jednoho už celých šedesát let.
Strava pomáhá léčit

Strava pomáhá léčit

  • Autor: Milan BallíkPokud není dokonce hlavním nástrojem léčby u některých onemocnění, je lázeňská strava významným pomocníkem při léčebných a ozdravných lázeňských pobytech.
 Vesele do nového dne

Vesele do nového dne

  • Autor: Milan BallikJako mnoho dalšího, vzala nám neblahá doba po roce 1948 i kouzlo poklidných snídaní, uvozujících radost z nového dne.
Gastronomie sněhem přikrytá

Gastronomie sněhem přikrytá

  • Autor: Milan BallikZima je v pohostinství zvláštním, jaksi dvojakým obdobím. Zatímco restaurace ve městech odpočívají po boomu okolo konce roku, na horách to vře.
Matějské atrakce i dobroty

Matějské atrakce i dobroty

  • Autor: Milan BallikŽe se Matějská pouť 2018 koná po pětapadesáté je i není pravda. Novodobá historie se sice začala psát v roce 1963 poté, co se prvá jarní evropská pouť natrvalo usídlila v tehdejším Parku kultury a oddechu, dnes Výstavišti Praha v Holešovicích.
Sladké mámení

Sladké mámení

  • Autor: Milan BallikPřestože historie cukrářství a příbuzných oborů na území českých zemí je o mnoho kratší než v antickém světě, není nijak chudá. Aristokracie a později měšťané si zpočátku pochutnávali na sladkostech dovezených z ciziny.
Exotika na talířích

Exotika na talířích

  • Autor: Milan BallikJistou exotiku v segmentu masa můžeme najít i dnes. Je zvlášť potěšující, že se tu a tam objeví v certifikovaných restauracích Czech Specials takové vzácnosti, které do noblesní české kuchyně po dlouhá léta patřily. Jako třeba medvěd v hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.
Veselé loučení s obžerstvím

Veselé loučení s obžerstvím

  • Autor: Milan BallikNelekejte se, jde o loučení jen dočasné. Třídenní svátek všech jedlíků se jmenuje Masopust a znamená tolik: Od tří králů do Popeleční středy se rozloučit s masem.
Pohostinství na začátku nového roku

Pohostinství na začátku nového roku

  • Autor: Milan BallikV čase po Novém roce dochází v našem pohostinství k jistému útlumu. Ono zklidnění ovšem nezačíná hned po silvestrovských oslavách.
Konvenience - dar či prokletí?

Konvenience - dar či prokletí?

  • Autor: Milan BallikVzývané i odmítané. Nadšení budící, ale stejným dílem přezírané. Takto jsou cejchovány konvenience, které, ať chceme či ne, stále houšť pronikají do mnohých segmentů gastronomie.
Naložené silvestrovské talíře

Naložené silvestrovské talíře

  • Autor: Milan BallikAč u oslav konce roku lze vystopovat jakýsi církevní historický základ, patří silvestrovská noc k těm nejsvětštějším. A mimořádně bujarým.
Nám, nám narodil se …

Nám, nám narodil se …

  • Autor: Milan BallikVánoce. Co o nich ještě nebylo řečeno, co všechno vlastně o těchto druhých nejvýznamnějších křesťanských svátcích víme? Možná nebude od věci si to v adventním čase připomenout.
Poklidné vplouvání do vánočních oslav

Poklidné vplouvání do vánočních oslav

  • Autor: Milan BallikVěnec se čtyřmi svícemi, zapalovanými z určitého duchovního důvodu vždy v příslušnou adventní neděli – jednu ze čtyř před příchodem Vánoc – odstartuje prazvláštní období.
Zelí přichází s podzimem

Zelí přichází s podzimem

  • Autor: Milan BallikNěkteré úhelné receptury české kuchyně v oblasti pečených mas mají jedno pojítko. Ať jde o vepřovou pečeni, drůbež – s výjimkou kuřete – zabíjačku nebo tu a tam i třeba sekanou, průvodcem všech těchto bází na talíři bývá zelí.
Mražené ovoce – prodloužené léto

Mražené ovoce – prodloužené léto

  • Autor: Milan BallikNastal podzim, příroda zvolna usíná. To je ten pravý čas pro otevření mrazicích boxů v prodejnách a zařazení zmrazeného sortimentu do přípravy pokrmů.
EXPO 67 - československá gastronomie dobývá svět

EXPO 67 - československá gastronomie dobývá svět

  • Autor: Milan BallikJe 21. duben 1967, v kanadském Montrealu se otevřely brány světové výstavy. Výstavy, která znamenala výsostný úspěch naší expozice.
Posvícení dříve a dnes

Posvícení dříve a dnes

  • Autor: Milan BallikJako vlastně všechny historické svátky, i posvícení je původně slavnost církevní. Znamenala oslavu vysvěcení nového kostela. Panovník, šlechta či obec kostel vystavěli, zástupci kléru posvětili a spravovali. Každoročně se potom na paměť dne, kdy kostel začal sloužit církvi, slavilo posvícení.
Krása i užitek honů

Krása i užitek honů

  • Autor: Milan BallikCval koní, početná skupina lovců, troubení štvaného jelena a běsný štěkot smečky psů. Taková byla kulisa královských honů, které se u nás datují od vlády prvních českých knížat.
Výlovy – malebná součást podzimu

Výlovy – malebná součást podzimu

  • Autor: Milan BallikAč sladkovodní ryby nejsou v nabídce restaurací významným tématem, v jejich chovu jsme přeborníky.
Tekuté ovoce, euforie v lahvi

Tekuté ovoce, euforie v lahvi

  • Autor: Milan BallikTéměř všechny druhy peckovin, ale i lesní ovoce, jádroviny a mnoho dalších, mají jednu sympatickou vlastnost. Po speciální přípravě – zakvašování z nich lze procesem, zvaným destilace, získat znamenité ovocné pálenky. Nebo destiláty či spirity, zní-li vám to lépe.
Zelenina a zelenina

Zelenina a zelenina

  • Autor: Milan BallikCo vlastně dnes pod pojem zelenina zahrnujeme? Ty druhy rostlin, které se mohou konzumovat - celé nebo jejich části – jak syrové, tak i různými způsoby upravené.
Může za to kněžna Ludmila

Může za to kněžna Ludmila

  • Autor: Milan BallikPrvní vinice v Čechách se podle legendy zrodila už v roce 892. Z popudu Ludmily, manželky českého knížete Bořivoje I.
Burčák, příslib nového vína

Burčák, příslib nového vína

  • Autor: Milan BallikVyslání družiny pro Václava IV. a jeho vstup do Mikulova osmého září. Příjezd krále Jana Lucemburského s průvodem do Znojma 15. září, historický průvod alegorických postav od sv. Ludmily, přes Karla IV., až po Tomáše Garrigue Masaryka v týž den na Mělníce. 23.9. zase navštíví historická skupina praotce Čecha zámecký areál v Roudnici nad Labem. Tyto – a deset dalších na jižní Moravě, nebo sedm v Praze a středních Čechách, a kdoví, kde ještě, mají společného jmenovatele.
Slavnosti piva – pohled za oponu

Slavnosti piva – pohled za oponu

  • Autor: Milan BallikVstupujeme do období dočesných. Některé už proběhly, jiné teprve budou. Ta hlavní, žatecká, už pošedesáté 1. a 2. září. Všechny potom jsou oslavou a díkem za úspěšné vypěstování a sklizení letošní úrody chmele.
Dožínky, oslava života

Dožínky, oslava života

  • Autor: Milan BallikPatřily k nejvýznamnějším svátkům už dávno, ještě hluboko v pohanských dobách. Patrně proto, že, zdárné sklizení obilí znamenalo zajištění základního živobytí do příští sklizně.
Česká hospoda, fenomén každé doby

Česká hospoda, fenomén každé doby

  • Autor: Milan BallikNebyly to jen nálevny, zřízené za účelem pořízení si lehké či vyšší podnapilosti. Odedávna se zde formovaly programy prvních hnutí či stran, ve stínu jejich píp procitaly múzy. Herci se studenty, umělci s dělníky v nich nacházeli společnou řeč.
Zahrádky včera a dnes

Zahrádky včera a dnes

  • Autor: Milan BallikNové časy přinášejí nové možnosti. I v oblasti pohostinství. Bohužel, některé radosti dob minulých díky tomu mizejí. Odstrkují je mnohdy nelogické, smyslu postrádající zahrádky-nezahrádky uprostřed metropole, bez kouska zeleně, prosté vší poetiky.
Zahrádky dříve a dnes

Zahrádky dříve a dnes

  • Autor: Milan BallikBývala jich spousta a byly kouzelné. Mezi válkami se okolí Prahy pyšnilo desítkami zahradních restaurací, kam se jezdilo na celodenní výlety.
Sláva vodáctví

Sláva vodáctví

  • Autor: Milan BallikI když se kanoe objevila na českých řekách někdy v sedmdesátých letech XIX. století, první vodáci existovali už o pár desetiletí dříve.
S pádlem a vidličkou

S pádlem a vidličkou

  • Autor: Milan BallikMalebná krajina okolo našich řek byla nejlepším předpokladem pro rozvoj vodáctví. To se mohutně rozrostlo, a nezastavilo je zmizení nejpůsobivějších míst pod hladinou nádrží Vltavské kaskády, ani výstavba přehradních nádrží na dalších řekách.
Chladivé zázraky v kornoutech

Chladivé zázraky v kornoutech

  • Autor: Milan BallikNezjistíme už patrně, kde se objevili první předchůdci zmrzliny. Zda v Číně – odtud ji údajně přivezl Marco Polo – Mongolsku, tam se měla zrodit „pravá“ zmrzlina, tedy na bázi mléka – či se jí v podobě prvních „sorbetů“ osvěžovali římští patricijové či starořečtí labužníci, kterým rychlí běžci přinášeli na její výrobu sníh z hor.
Poutě a jejich vliv na gastronomii

Poutě a jejich vliv na gastronomii

  • Autor: Milan BallikPoutě v barokní době se pořádaly buď do míst spojených se zázraky - obraz ronící slzy, pramen po jehož vodě prohlédli nevidomí, místo kde se poutník zázračně vyléčil - ale častější to byly poutě výroční.
Voda, slad a chmel…

Voda, slad a chmel…

  • Autor: Milan BallikPoprvé jsme mnozí z nás okusili tenhle tajemný a nesmírně lákavý, navíc v onom čase ještě pro nás zakázaný nápoj na chmelové brigádě.
Vrátí se drobné ovoce na české gastronomické jeviště?

Vrátí se drobné ovoce na české gastronomické jeviště?

  • Autor: Milan BallikJestliže jahoda je mezi ovocem královnou léta, potom angrešt a rybíz bývaly jejími korunními princi. Ano, bývaly. Kdysi velice rozšířené a v gastronomii frekventované bobuloviny procházejí déletrvající recesí.
Chlebíčky – nedoceněný klenot české kulinarie

Chlebíčky – nedoceněný klenot české kulinarie

  • Autor: Milan BallikUrčitě to znáte. V jednu chvíli vás popadne nezkrotná touha zakousnout se do chlebíčku. Umazat si ústa i prsty od majonézy, cítit na patře svíravou až nahořklou chuť uheráku, či cítit mezi zuby praskat kuličky kaviáru.
Lahůdky oslovily Prahu

Lahůdky oslovily Prahu

  • Autor: Milan BallikUž na konci devatenáctého věku se na gastronomické scéně metropole objevilo první lahůdkářství velkého jména.
Pasta - italský dar světu

Pasta - italský dar světu

  • Autor: Milan BallikZda těstoviny vznikly skutečně v prvém století po Kristu v Itálii, nebo je přivezl až Marco Polo, to už nezjistíme.
Ryby českých vod

Ryby českých vod

  • Autor: Milan BallikSladkovodní ryby, které jsou u nás doma, navíc jsme v chovu kapra opravdoví šampióni, takový sukces jako mořské je až na pár druhů neprovází.
Mořské ryby se u nás zabydlely

Mořské ryby se u nás zabydlely

  • Autor: Milan BallikVe větší míře jsme se s nimi začali potkávat při dovolených. Ať už na Baltu nebo Jadranu se staly součástí naší tamní stravy. Tedy po Listopadu, do té doby jsme cestovávali s turisťákem, vepřovými konzervami a lahváči.
Baroko v kuchyních české kotliny

Baroko v kuchyních české kotliny

  • Autor: Milan BallikNa jedné straně rekatolizace národa vedoucí až k odchodu význačných osobností ze země. Zároveň však doba, která vyšperkovala zemi krom jiného spoustou obdivuhodných staveb a úžas budících obrazů i soch - sakrálních i civilních, nad nimiž se dodnes tají dech. Takové bylo baroko v českých zemích.
Mystický čarodějný tanec – a steaky

Mystický čarodějný tanec – a steaky

  • Autor: Milan BallikNoc z 30. dubna na prvního května nenahlížena mnoha pohledy. V pohanských dobách pořádaly čarodějnice na mnoha místech Evropy vpravdě divoký rej v režii samého Satana.
Jarní zrození bylinek

Jarní zrození bylinek

  • Autor: Milan BallikZnáme je dlouho. Z dob, kdy si pravěký hodovník utrhl, nejspíš mimoděk, ke své pečeni kousek traviny či zeleného listu.
Velikonoční hodování

Velikonoční hodování

  • Autor: Milan BallikSvátky znovuzrození si zaslouží pořádnou oslavu. Vůbec ale nemusí být jen o mase. Spousta velikonočních dobrot připadá na pekaře.
Jehňata – poslové nového života

Jehňata – poslové nového života

  • Autor: Milan BallikBeránek Boží jako symbol obětování se spasitele přežívá už asi jen v církevních rituálech Velikonoc.
Pod korouhví českého pohostinství na Královské cestě

Pod korouhví českého pohostinství na Královské cestě

  • Autor: Milan BallikDonedávna jsem měl velký problém. Kam pozvat přátele ze zahraničí, ale nejen je, na opravdu ryzí českou kuchyni se vším všudy. Pokud s touto situací také zápasíte, už nemusíte.
Čerstvější než čerstvé?

Čerstvější než čerstvé?

  • Autor: Milan BallikJak je to vlastně s mraženou zeleninou a produkcí vůbec, kterou jedni a priori zatracují a jiní na ni nedají dopustit?
Půsty, trest či odpuštění?

Půsty, trest či odpuštění?

  • Autor: Milan BallikBylo to – a mnohde ještě je - pro jedlíky smutné období.
Mladí a odvážní

Mladí a odvážní

  • Autor: Milan BallikNemluví se o nich, nemají své pořady. Přesto jich stále přibývá. Nechybí jim zápal, invence ani odvaha. Svými kreacemi mnohdy překvapí, často udiví, sem tam i odradí. Řeč je o mladých kuchařích v řadách pražské gastronomie.
Ohlédnutí za veletrhem Holiday World 2017 aneb české pohostinství zvedá hlavu

Ohlédnutí za veletrhem Holiday World 2017 aneb české pohostinství zvedá hlavu

  • Autor: Milan Ballik
Masopust se vrací do hry

Masopust se vrací do hry

  • Autor: Lenka NovákováMasopust, na Moravě fašank, je obdobím oslav před Popeleční středou, kterou začíná půst (původně očištění ducha od hříchů). Nevázané veselí, průvody masek, ale především jídlo.
Kam na jídlo na horách?

Kam na jídlo na horách?

  • Autor: Lenka NovákováKrkonošské speciality v hotelu Horizont

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.