Pasta - italský dar světu

Pasta - italský dar světu

  • Autor: Milan BallikZda těstoviny vznikly skutečně v prvém století po Kristu v Itálii, nebo je přivezl až Marco Polo, to už nezjistíme.
Ryby českých vod

Ryby českých vod

  • Autor: Milan BallikSladkovodní ryby, které jsou u nás doma, navíc jsme v chovu kapra opravdoví šampióni, takový sukces jako mořské je až na pár druhů neprovází.
Mořské ryby se u nás zabydlely

Mořské ryby se u nás zabydlely

  • Autor: Milan BallikVe větší míře jsme se s nimi začali potkávat při dovolených. Ať už na Baltu nebo Jadranu se staly součástí naší tamní stravy. Tedy po Listopadu, do té doby jsme cestovávali s turisťákem, vepřovými konzervami a lahváči.
Baroko v kuchyních české kotliny

Baroko v kuchyních české kotliny

  • Autor: Milan BallikNa jedné straně rekatolizace národa vedoucí až k odchodu význačných osobností ze země. Zároveň však doba, která vyšperkovala zemi krom jiného spoustou obdivuhodných staveb a úžas budících obrazů i soch - sakrálních i civilních, nad nimiž se dodnes tají dech. Takové bylo baroko v českých zemích.
Mystický čarodějný tanec – a steaky

Mystický čarodějný tanec – a steaky

  • Autor: Milan BallikNoc z 30. dubna na prvního května nenahlížena mnoha pohledy. V pohanských dobách pořádaly čarodějnice na mnoha místech Evropy vpravdě divoký rej v režii samého Satana.
Jarní zrození bylinek

Jarní zrození bylinek

  • Autor: Milan BallikZnáme je dlouho. Z dob, kdy si pravěký hodovník utrhl, nejspíš mimoděk, ke své pečeni kousek traviny či zeleného listu.
Velikonoční hodování

Velikonoční hodování

  • Autor: Milan BallikSvátky znovuzrození si zaslouží pořádnou oslavu. Vůbec ale nemusí být jen o mase. Spousta velikonočních dobrot připadá na pekaře.
Jehňata – poslové nového života

Jehňata – poslové nového života

  • Autor: Milan BallikBeránek Boží jako symbol obětování se spasitele přežívá už asi jen v církevních rituálech Velikonoc.
Pod korouhví českého pohostinství na Královské cestě

Pod korouhví českého pohostinství na Královské cestě

  • Autor: Milan BallikDonedávna jsem měl velký problém. Kam pozvat přátele ze zahraničí, ale nejen je, na opravdu ryzí českou kuchyni se vším všudy. Pokud s touto situací také zápasíte, už nemusíte.
Čerstvější než čerstvé?

Čerstvější než čerstvé?

  • Autor: Milan BallikJak je to vlastně s mraženou zeleninou a produkcí vůbec, kterou jedni a priori zatracují a jiní na ni nedají dopustit?
Půsty, trest či odpuštění?

Půsty, trest či odpuštění?

  • Autor: Milan BallikBylo to – a mnohde ještě je - pro jedlíky smutné období.
Mladí a odvážní

Mladí a odvážní

  • Autor: Milan BallikNemluví se o nich, nemají své pořady. Přesto jich stále přibývá. Nechybí jim zápal, invence ani odvaha. Svými kreacemi mnohdy překvapí, často udiví, sem tam i odradí. Řeč je o mladých kuchařích v řadách pražské gastronomie.
Ohlédnutí za veletrhem Holiday World 2017 aneb české pohostinství zvedá hlavu

Ohlédnutí za veletrhem Holiday World 2017 aneb české pohostinství zvedá hlavu

  • Autor: Milan Ballik
Masopust se vrací do hry

Masopust se vrací do hry

  • Autor: Lenka NovákováMasopust, na Moravě fašank, je obdobím oslav před Popeleční středou, kterou začíná půst (původně očištění ducha od hříchů). Nevázané veselí, průvody masek, ale především jídlo.
Kam na jídlo na horách?

Kam na jídlo na horách?

  • Autor: Lenka NovákováKrkonošské speciality v hotelu Horizont

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu