Vesele do nového dne

 Vesele do nového dne

Send by e-mail

 
 
  • Autor: Milan BallikJako mnoho dalšího, vzala nám neblahá doba po roce 1948 i kouzlo poklidných snídaní, uvozujících radost z nového dne. Vstávali jsme jako kdysi císař Franz Josef, hodně brzy. V jedné ruce aktovku, ve druhé krajíc, jsme pelášili na tramvaj s kravatou v kapse. Mnohdy s patrem popáleným od vroucího čaje.



    Doba se naštěstí změnila. Ještě však neumíme zplna užívat výhod ranní snídaně v útulné kavárně, a nad novinami – už bez cigárka, bohužel pro některé – jako to znají zejména Francouzi, či po italsku halasně nad ristrettem probrat výsledky ligy či úspěchy na víkendové diskotéce, možnosti k tomu jsou, a jejich počet roste. 



    Jak vlastně dnes vypadá mapa míst, kde je možné v oslovujícím prostředí chutně posnídat a obrnit se proti možnému pracovnímu stresu? Podívejme se. 

    Zvláštní výjimkou jsou snídaně hotelové. Na dovolené nespěcháme a v klidu sjíždíme bufet od jednoho konce ke druhému. Bohatá nabídka, byť není všude na stejné úrovni, vždy poskytne něco, co krom zasycení i potěší. V Beskydech vejce, jaká nedostanete na žádném farmářském trhu, v Máchově kraji zase netradiční krůtí produkty, uzeniny hodné toho jména, a ovšem vychytané snídaňové sety – francouzský, anglický i český, které si můžete objednat s donáškou až do postele. Stále častěji se v sortimentu objevují prvky zdravé stravy, více a více lidí snídá vločky, müsli i nejrůznější „zrní“. 



    Jinou kapitolou jsou snídaně v podnicích k nim určených. Vyhlášené kavárny, ta v prvním patře na Národní třídě má širokou nabídku. Krom všech známých setů můžete oknem z nadhledu pozorovat shon pod vámi nad odvážnou, ale tu a tam nutnou, protože léčivou, snídaní Flamendr.  S gulášem, párkem s křenem a sklenicí znamenitého piva. Dobrou snídani vám nabídnou i v malebné kavárně na levém břehu, proti Národnímu divadlu. I když díky koncentraci manažerů tam mezi vejce do skla, nebo tousty s výborným máslem až příliš proniká byznys, tedy hovory o něm.
     
    „Pasáž mlsných“ v Dlouhé třídě je místem, kde se dostane plného uspokojení vám, kdo jste zastánci raw veganských stylů až po vitariány. Zde mají širokou a překvapující nabídku – za všechno třeba pohankovou kaši s makovým mlékem a švestkami. 



    V novém podniku v Kaprovce zase máte šanci potěšit i ducha. To, když si set Bistro Kaprova ve stylu relax usadíte v útulném šámbru s krásnými knihami, je to úžasný start do dne. K menu patří i decinka prosecca, a s každým dalším douškem se vám ráno za auslágem zdá krásnější a nástrahy dne vzdálenější.



    Zkrátka, možností, kde dobře posnídat je celá řada a přibývají další. Zkuste jednou vyrazit ráno o hoďku dvě dříve do práce, v poklidu zaparkovat, koupit si své noviny. Usednout v kavárně nad šálkem kávy a dobrou snídaní. Naladit se do sametova, nemyslet na zákruty, jež nám život denně chystá. A nezapomeňte, den se chytá ráno!

     

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu