Vepřové maso

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Na popsání hesla „knedlík“ bychom v encyklopedii české gastronomie potřebovali několik stránek. Bramborové knedlíky s uzeným by tu určitě měly čestnou pozici, nicméně mnohem lepší než o nich číst a psát, je vařit a ochutnávat…

Domácí sekaná

Pokud už máte v oku a ruce správné poměry surovin, dokážete ze sekané vykouzlit pokrm, který chutná stejně dobře na talíři s bramborem a okurkou, nebo jako svačinka mezi chleby.

Hronovská vepřová pečeně na zázvoru

Lehce pálivá chuť zázvoru, sladký med a vůně hřebíčku dodávají vepřovému masu exotický nádech. Že jste správně ve východních Čechách, poznáte podle přílohy, kterou je poctivé dušené zelí a domácí bramborový knedlík. Časově náročnější přípravu vám bohatě vynahradí skvělý kulinářský zážitek! Tato úprava vepřového masa je východočeskou regionální specialitou

Krkovice plněná kysaným zelím

Zelí našlo v krkonošském jídelníčku široké využití. V tomto případě jej použijeme jako nádivku do krkovičky, kterou navíc naložíme do speciální pivní marinády. Už cítíte, jak maso krásně zkřehne a rozplývá se na jazyku?
 

Litoměřický závitek

Úhledný závitek, který v sobě skrývá zelnou náplň s párkem, dovede rozjasnit tvář každého jedlíka. Díky šťávě ze zelí maso zkřehne a získá pikantně nakyslou chuť. Abyste vydatné jídlo odlehčili, podávejte s bramborami upravenými podle libosti. Tato úprava vepřového masa je regionální specialitou severozápadních Čech.
 

Moravský vrabec

Jsou jídla tak spjaté s národní kuchyní, že ani není možné překládat doslova jejich název do jiných jazyků. Moravský vrabec by sice mohl být překladatelský oříšek, ale jednotlivé ingredience hovoří jasně: pečené vepřové maso, špenát nebo kysané zelí a bramborový knedlík. Prostě moravská pochoutka.

Smažené řízky

Řízek je česká klasika, bez níž si většina z nás neumí představit nedělní oběd. Je králem našich pokrmů na cesty, řízek si vždycky přibalíme při toulkách nejen po vlastech českých... Dají se připravit na mnoho způsobů třeba královské řízečky (přidáním zázvoru), se sýrem (jako napodobenina francouzského pokrmu gordon bleu) nebo ty nejoblíbenější klasické v trojobalu.

Šulky aneb zelné závitky

Zkuste odolat a nechte si něco z oběda i na druhý den. Uvidíte, že vám závitky s rýží budou chutnat možná ještě víc, když dojde k dokonalenému propojení chutí. S přílohou si v tomto případě nemusíte dělat starosti - stačit vám bude jen bílý chleba. Regionální specialita z Krkonoš.

 

Vepřová krkovička pečená v rozmarýnovém sádle s česnekem

Pořádný kousek vepřového se nedá představit bez česnekového aroma a rozmarýn patřil k oblíbeným staročeským kořením. Přidáte-li oboje do rozehřátého sádla, vůně kuchyně našich předků krásně prostoupí masem. Aby byla iluze dávných časů dokonalá, doplňte kroupami nastavovanou kaší a zapíjejte pivem. Tato úprava vepřového masa je regionální specialitou českého severu.
 

Vepřový bůček s pražskou nádivkou, kapustou a bramborovými plackami

  • Dozlatova upečený bůček s chutnou nádivkou zahřeje u srdce každého milovníka tradiční české kuchyně. Pravda, není to žádná dieta, ale jednou za čas si toto potěšení rádi dopřejeme. Tato úprava vepřového masa je regionální specialitou z Prahy.
     

Vepřová panenka plněná sušenými švestkami s bylinkovými brambory

Šťavnaté maso, které lze připravit na mnoho způsobů? Kdo říká „vepřová panenka“, hádá správně. V tomto receptu si k jemnému masu přidáme ještě marinované švestky a ořechy a rozehrajeme tak neodolatelnou symfonii chutí a vůní...

Vepřová pečeně s knedlíkem a se zelím

Přestože podobné jídlo si dopřávají i v Rakousku a Bavorsku, pouze u nás má tak hravé pojmenování – vepřo knedlo zelo. A co si budeme povídat, pouze u nás ho lze zapít opravdu dobrým pivem! Přestože na talíři tohle jídlo vypadá opravdu složitě, jeho příprava zase až tak složitá není. Je pouze potřeba načasovat všechny kroky přípravy tak, aby bylo vše hotovo najednou a mohlo se servírovat. S naším receptem to ale určitě zvládnete!

Vepřové koleno pečené na černém pivě

České pivo patří mezi nejznámější piva na světě a je chráněným zeměpisným označením Evropské unie. Toto označení může získat pouze pivo vyrobené v pivovaru na území ČR z přesně daných českých surovin, s použitím kmenů kvasinek tzv. spodního kvašení a technologie typické pro výrobu českého piva. Právě spodní kvašení je pro české pivo typické. Díky němu má pivo sytější barvu, plnější chuť, a déle doznívající hořkost.

Uzená pečeně s hráškovou kaší

Mají vaši malí strávníci nejraději hamburgry s kečupem a vy už vážně nevíte, čím se jim zavděčit? Neházejte hrách na stěnu! Raději jej uvařte v uzeném vývaru a obložte plátky kouřem vonícího masa. Tato úprava uzeného masa je regionální specialitou Českého ráje.
 

Uzené maso s křeno-mandlovou omáčkou

Křenová omáčka patří mezi klasiku české kuchyně. Abychom trochu přispěli k rozšíření vašich chuťových obzorů, nabízíme vám její variantu vylepšenou jemnými mandlemi. Co myslíte, vrátíte se ještě k tradičnímu receptu, nebo vás experimentování na omáčkové téma dokonale uchvátí?Tato úprava uzeného masa je specialitou Českého severu.
 

Uzené maso s povidlovou omáčkou

Ve spojení s uzeným masem nesmělo toto jídlo, které má původ až ve středověku, chybět na žádném svatebním stole. Tuto sladko-slanou variaci chutí doporučují i hodně staré české kuchařské knihy. Jako přílohu podáváme hanácký poškrabek nebo kynuté knedlíky.Tato úprava uzeného masa je regionální specialitou střední Moravy.
 

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.