Ryby

  • Candát na kmíně

    Candát je jedna z nejchutnějších sladkovodních ryb. Jednoduchá úprava, kdy hlavním kořením je kmín, je oblíbenou specialitou ze Šumavy. Výbornou přílohou je teplá sezonní zelenina a opečený brambor.

  • Candát na červené čočce

    Klasická a velmi rychlá úprava českých sladkovodních ryb. Místo candáta si dosadíme kapra, štiku nebo pstruha, pokmínujeme, důkladně opečeme a podáváme.

  • Kapří hranolky

    Pro všechny, kdo rádi vaří a nebojí se experimentovat, je tu tradiční česká ryba připravená netradičním způsobem. Sliby se mají plnit o Vánocích, ale smažený kapr chutná celý rok! Tato úprava kapra je jihočeskou regionální specialitou.

  • Kapr Jordán

    Jihočeská specialita, kde se netradičně používá k podlití ryby červené víno a k ochucení citronová šťáva.

  • Kapr na modro

    Česká ryba číslo jedna-to je určitě kapr. Jeho chov má v Čechách a na Moravě už několik staletí dlouhou tradici. Obdobně starý je i recept na jeho přípravu. Kapr na modro je jedna z nejstarších zaznamenaných úprav.

  • Kapr dle Petra Voka

    V kraji rybníků rozhodně nemůže na talíři chybět dobrota z vodní říše. Pravého českého kapra určitě seženete, i pokud nemáte zrovna čas či rybářský lístek, abyste ho ulovili sami. Vyzkoušejte si z něj připravit pokrm, který možná jídával na svém panství sám pan Petr Vok z Rožmberka. Tato úprava je regionální jihočeskou specialitou.

  • Kapr smažený s bramborovým salátem

    Zatímco nad houbovým Kubou se mnohý ošklíbá, smaženého kapra s bramborovým salátem má na štědrovečerním stole naprostá většina českých domácností. Spolu se zdobením vánočního stromečku je to snad nejrozšířenější tradice – a přitom obě jsou poměrně mladé: Stejně jako ozdobené smrčky, i kapr se salátem se u nás objevily až v polovině 19. století.

  • Pstruzi plnění houbami

    Pstruhy s houbami se blýsknete jak při grilovací party, tak i nedělním obědě. Příprava tohoto zdravého a chutného jídla vám navíc zabere jen půlhodinku. Tato úprava pstruha je regionální specialita Šumavy.

  • Plněný pstruh zeleninou s bramborovými špalíčky

    Dobře připravená rybí specialita je malý chuťový zázrak. Když si k pstruhovi připravíme zeleninovou nádivku ovoněnou rozmarýnem, jsme na dobré cestě okouzlit kulinářským umem všechny hosty? Tato úprava pstruha je regionální specialitou Krkonoš