Kapr smažený s bramborovým salátem

Kapr smažený s bramborovým salátem

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
40 min
Počet porcí
4
Ingredience
4 porce kapra po 150 g
hladká mouka
2 vejce
2 lžíce mléka
strouhanka
tuk na smažení
citron
sůl
 
Zatímco nad houbovým Kubou se mnohý ošklíbá, smaženého kapra s bramborovým salátem má na štědrovečerním stole naprostá většina českých domácností. Spolu se zdobením vánočního stromečku je to snad nejrozšířenější tradice – a přitom obě jsou poměrně mladé: Stejně jako ozdobené smrčky, i kapr se salátem se u nás objevily až v polovině 19. století.


Postup

Nejlépe den předem uvaříme brambory ve slupce, asi 15–20 minut podle velikosti, dokud nejsou po vpichu nožem měkké. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky asi 1 × 1 cm.
Mrkev a celer oloupeme a v osolené vodě povaříme 10–15 minut, aby zelenina byla měkká, ale ne rozvařená. Vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno. Vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostky. Hrášek necháme rozmrznout, sterilovaný slijeme a necháme okapat.
Na kostičky nakrájíme i šunku a okurky, lák použijeme při dokončování salátu. Všechny nakrájené suroviny opatrně v míse promícháme, postupně přidáme majonézu a trochu láku z okurek, v němž rozmícháme sůl a pepř.
Porce kapra osolíme, postupně obalíme v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a se solí a nakonec ve strouhance. Osmažíme na rozpáleném tuku ze všech stran dozlatova. Ke každé porci kapra přidáme citron na pokapání.