Bezmasá jídla

Bílé fazole nakyselo

Bílé fazole nakyselo
Fazole díky vitamínům a stopovým prvkům prospívají našemu zdraví, v oblíbené variaci na kyselo ještě navíc výborně chutnají. Podáváme se smaženými cibulovými kroužky a sázeným vejcem. Regionální specialita z Vysočiny.
 

Bramborové placky s kapustovým ragú

Dozlatova usmažené bramborové placičky si v tomto receptu doplníme kapustovým ragú připraveným z hub, špeku a smetany.Regionální specialita z Vysočiny.
 

Bramborák

Nejdůležitější rada pro přípravu bramboráků? Servírovat rovnou z pánve! Křupavou bramborovou placku si dokonale vychutnáme ještě horkou, čím déle ji necháme odpočívat, tím víc změkne a ztratí tak své nejlepší přednosti.

Bramborové škvarkové knedlíky


Brambory byly dlouho nejsnáze dostupnou surovinou, a proto se z nich vařilo mnoho dnes již zapomenutých pokrmů. Brambory, čerstvě umleté škvarky a pár vajec stačí pro přípravu tohoto vynikajícího a jednoduchého receptu ze střední Moravy.
 

Čočkový prejt s jáhly

  • Naši předkové neznali potravinové doplňky ani detoxikační kúry, a přesto neměli trávicí potíže jako řada z nás. Velkou zásluhou na tom měl jejich jídelníček, který obsahoval hodně luštěnin a obilovin. Zkuste to jako oni a ochutnejte lahodnou směs oblíbené čočky s méně obvyklými jáhly. Regionální specialita z jižní Moravy.
     

Houbový kuba

Kroupy, z nichž se kuba připravuje, bývaly v minulosti běžnou součástí jídelníčku. Dnes je vytlačila rýže a kroupy si většina z nás dá pouze o Vánocích v podobě tradičního kuby. A mnozí ani to ne... Je to škoda, protože kroupy jsou zdravé i chutné – a kubu lze připravit i kdykoli jindy během roku, třeba i s čerstvými houbami. Protože se jedná o vegetariánské jídlo, můžete si ho o Štědrém dnu dopřát i k obědu, a to beze strachu, že neuvidíte zlaté prasátko.

Kontrabáš


Krajová specialita z tradičních surovin našich předků - brambor, pohanky a ovčího sýra.
Regionální specialita východní Moravy.

Koprová omáčka

Koprovka patří mezi české omáčkové stálice. Ve variantě s knedlíkem a vejcem ji můžeme pasovat na národní vegetariánské jídlo.

Krkonošské zelníky

Smažený chřest


„Pusťte chřest do své kuchyně!“ vyzýváme všechny tímto jednoduchým receptem. Chřest se na českých talířích neobjevuje příliš často, přitom jde o lahůdku, která se pyšní širokou škálou zdraví prospěšných látek.Tato úprava je regionální specialitou z jižní Moravy.
 

Smažený sýr

Smažený sýr je českou specialitou, jejíž obdobu byste v cizině hledali jen stěží. Klasikou je eidam nebo hermelín, výborný je však také italský sýr scarmorza nebo mozzarella.

Smažené tvarůžky s lepenicí


Touto pikantní pochoutkou potěšíte nejen strýce z Olomouce a navíc si vyzkoušíte přípravu lepenice. Tu si ostatně můžete uvařit i samostatně: šťouchané brambory s kysaným zelím a cibulkou poslouží jako rychlá večeře. Regionální specialita ze střední Moravy.
 

Žemlové knedlíčky s houbami


Kynuté, bramborové, žemlové... ano, řeč je o typické české příloze - knedlících. V této variantě si knedlíky ještě zjemníme čerstvými houbami.Regionální specialita z okolí Prahy.
 

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.