Cukrářské výrobky

Babiččino linecké cukroví

Nejen k českým Vánocům neodmyslitelně patří pečení cukroví. Jedním z nejoblíbenějších druhů je linecké pečivo. Svůj původ má prý v Rakousku a vzniklo z tzv. lineckého dortu, kde se toto křehké těsto používalo jako korpus a bylo součástí slavnostní tabule v dobách Habsburské monarchie.

Kremrole

Kremrole patřily vždy k základní nabídce každé české cukrárny a kavárny. Pekly se i doma, a nutno říci, že ta, která umí tento lahodný moučník upéct, patří za vynikající hospodyni. Recept na kremrole se dědil z matky na dceru, každá rodina měla jiný a samozřejmě i lepší krém na plnění. Plní se se šlehačkou i  ochuceným bílkovým krémem. Bez malých kremrolí se neobešla ani žádná svatba. K jejich upečení potřebujete kovové trubičky.

Laskonky

Jemný bezé zákusek s chutí oříšků v máslovém krému vyžaduje při přípravě určitou zručnost a možná se nepovede hned na poprvé.Ale výsledek bude stát  určitě za námahu!

Masarykovy vánoční sušenky

Náš první prezident T.G.Masaryk byl známý svojí střídmostí, miloval prostá vesnická jídla. Na Vánoce však rád jedl cukroví a na jeho žádost se pekly i sušenky s ořechy, které dělávala jeho maminka. Jsou jednoduché a jejich příprava je velmi rychlá a chutnají všem, co je ochutnali.

Perníčky

V Čechách se pekly perníky již od středověku. Protože ale jejich výroba vyžadovala velký um a drahé koření, věnovali se výrobě pouze mistři perníkáři. Vánoční, ale i velikonoční perníčky, se v domácnostech začaly péct až koncem 18.století. Protože většinou potřebují uležet, musí se začít péct hned na začátku Adventu. Receptů na perníčky je velké množství, zkuste si s námi upéct tyto novodobé, které jsou ihned po upečení měkké. Je však nutné je uchovávat v uzavřené krabici, jinak oschnou a ztvrdnou.
 

Svatební koláčky

V červnu vrcholí svatební sezóna – květnové svatby zapovídají pověry, v červenci hrozí bouřky a špatné počasí, v srpnu zase vedra nebo silný vítr. Není divu, že u mnoha snoubenců vítězí právě červen s příjemným a stálým počasím.
 
Pečou se koláčky zvací, oznamovací a výslužkové, zvláštností jsou koláčky rohové – podle jedné tradice jsou to ty pečené v rohu plechu, podle jiné mají tvar větrníku a v každém rohu jinou náplň. Kdo takový koláček sní, ten se do roka ožení či vdá. Na Moravě se pekly koláčky malinkaté i tak obrovské, že je museli nést dva muži, na Doudlebsku se dělaly patrové, na Chodsku s kyticí rozmarýny uprostřed...
 
Samozřejmostí by měly být alespoň 3 druhy náplní, těsto může být máslové, kynuté nebo převalované, koláčky plněné, s drobenkou, dvojctihodné... Důležité je nešetřit na surovinách, a hlavně – pořádně si pečení užít!

Vanilkové rohlíčky


Vanilkové rohlíčky se na Vánoce pečou snad v každé rodině a pokud by se dělala anketa o nejoblíbenější druh vánočního pečiva, vanilkové rohlíčky by určitě vyhrály. Jsou to právě ony, na které se chodí tajně do krabic, kam se minimálně 14 dnů před svátky dávají odležet a někdy se snědí dříve, než se rozzáří první svíčka na stromečku.


.

Vánočka

Pletenice, pleténka, húska, calta, štědrovka či štědrovnice. Tolik názvů má čeština pro vánočku, která byla součástí vánočního menu již ve 14. století, ale tehdy ji pekli ve svých chlebových pecích jen pekařští mistři.Vánočka se by se neměla v ničem šidit, patří do ní ta nejkvalitnější mouka, máslo a sádlo, mandle, někde i strouhané vlašské ořechy, rozinky a těsto se musí důkladně propracovat, také kynutí se nesmí uspěchat

Větrník

Lehké odpalované těsto a sladká šlehačka ochucebá karamelem dělá z tohoto tradičního dezertu oblíbenou lahůdku. Je mnoho variant, kromě šlehačky se plní různými krémy, v některých krajích se polévá karamelem, někde i čokoládou. My vám zde představujeme klasickou variantu.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.