Větrník

Větrník
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut

Počet porcí

12

Ingredience

  • Suroviny:
    Odpalované těsto: špetka soli, 1 lžíce cukru, 100 g másla, 250 g mléka, 140 g hladké mouky, 4 vejce
    Krém: 120 g krupicového cukru, 100 ml horké smetany na šlehání, 375 ml ušlehané šlehačky
    Cukrová poleva: 200 g moučkového cukru prosetého, 3 lžíce horké vody, 1 lžíce rumu, 1 čajová lžíce rozpuštěného másla
    Lehké odpalované těsto a sladká šlehačka ochucebá karamelem dělá z tohoto tradičního dezertu oblíbenou lahůdku. Je mnoho variant, kromě šlehačky se plní různými krémy, v některých krajích se polévá karamelem, někde i čokoládou. My vám zde představujeme klasickou variantu.

postup

  • Postup: Troubu předehřejte na 220 °C. Mléko, sůl a máslo dejte do hrnce a na mírném plamenu přiveďte k varu. Poté do směsi vsypte mouku a míchejte, až se hmota nelepí na vařečku. Hmotu nechejte vychladnout a postupně do ní vmíchejte vejce. Hladkou hmotou naplňte cukrářský sáček. Na plech dejte pečicí papír a nastříkejte na něj malé bochánky. Před tím si můžete na papír obkreslit hrnek – tak docílíte toho, že budete mít všechny větrníky stejně velké. Hmotu lehce postříkejte vodou. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 20 minut. Větrníčky nechte úplně vychladnout.
    Mezitím si připravte krém. Cukr krupici roztavte za stálého míchání na světlý karamel. Do hotového karamelu zamíchejte horkou smetanu a krátce povařte. Vzniklou hmotu řádně vychlaďte. Do vychlazené hmoty před plněním větrníků zamíchejte ušlehanou šlehačku.
    Větrníky rozřízněte napůl a spodní část naplňte pomocí cukrářského sáčku krémem. Vrchní část namočte do cukrové polevy, kterou připravíte tak, že všechny ingredience na polevu utřete do hladké pěny. Obě části větrníků spojte.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.