Svátek a svíčková

Svátek a svíčková

Blíží se náš státní svátek a ten se vždy pojí se sváteční kuchyní, u nás do ní určitě patří i oblíbená svíčková na smetaně.


Jak vlastně přišla „svíčková“ ke svému jménu? O to se český národ stále pře, ale nejvěrohodnější je ta verze, která sleduje recept několik století dozadu. I když hovězí se smetanovou omáčkou vaří i ostatní národy, my maso před tím nejen špikujeme ale i nakládáme. Původně se totiž tato specialita vařila z masa vysoké zvěře, na kterou je dosud Česká republika, díky rozlehlým lesům, velmi bohatá. Srnčí, dančí a jelení maso bylo zvykem před vařením na několik dní nakládat do octové marinády, aby bylo křehké a chutnější.  A teď se dostáváme i k možnému původu názvu tohoto jídla. Naložené maso, které bylo vždy v chladném sklepě, se muselo pravidelně obracet, a přitom si hospodyně svítily svíčkami, a z toho prý vznikl název tohoto pokrmu - svíčková. Svíčková se v každé domácnosti vaří trochu jinak, své zaručené recepty mají i kuchaři v našich certifikovaných restauracích.
 
2-svickova.jpg     3-svickova.jpg

Inspirujte se na: www.czechspecials.cz/recepty/hlavni-jidla/hovezi-maso/svickova-na-smetane
nebo ochutnejte svíčkovou v některých našich certifikovaných restauracích:

www.czechspecials.cz/certifikovane-restaurace/puor-kulatak
www.czechspecials.cz/certifikovane-restaurace/hotel-horizont
www.czechspecials.cz/certifikovane-restaurace/motorest-nahac-(1)
www.czechspecials.cz/certifikovane-restaurace/pivovarek-na-kopecku
www.czechspecials.cz/certifikovane-restaurace/restaurace-radnicni-sklipek-(2)
www.czechspecials.cz/certifikovane-restaurace/pivovar-hotel-restaurant-modra-hvezda
 
4-svickova.jpg     5-svickova.jpg

Dobrou chuť!

Autor: CzechSpecials