Nastává čas jablek

Nastává čas jablek

Jablko má v české kuchyni svoje pevné místo. Již začátkem léta nám babičky dělaly rychlé kompoty z letních, takzvaných skleněných jablek. Nakrájená jablka i se slupkou se povařila s cukrem, skořicí, hřebíčkem a badyánem a ještě vlažný kompot šel okamžitě na stůl a určitě nic nezbylo na druhý den. Dušená jablka se dávala jako vynikající příloha k pečenému i uzenému masu, samozřejmě nelze zapomenout na závin, nebo jablečný koláč s hrozinkami a skořicí.


 
2-jablka.jpg     3-jablka.jpg

Bylo to jablko, ne pomeranč, kterým Eva svedla Adama a myslela to s ním určitě dobře, protože jablko, je nejen chutné, ale i velmi zdravé. Je známým zdrojem vitamínu C, kromě tohoto obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, E, K, kyselinu listovou a dokonce i menší množství vitamínu B12. Jablka jsou také doslova nabitá minerály. Obsahují draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fluor, jód a selen.

Jabloně mají dlouhou historii, je doloženo, že se pěstovaly již 300 let př. n. l., u nás v Čechách je o nich však poprvé zmínka až v 9. století. Největší rozvoj v pěstování jablek byl za vlády Karla IV., který dal vysázet nejen vinnou révu, ale i velké množství jabloňových a švestkových sadů. Dle sdělení ovocnářského sdružení se ani letos nemusíme obávat nedostatku jablek. Odhadovaná sklizeň v EU pro letošní rok je v objemu 10,71 milionů tun.

Jablka se však mohou stát i zajímavým hlavním jídlem, které mají rády děti i dospělí. Podíváme-li se do typicky českých receptů, najdeme recept na smažená jablíčka se šodó. Pravé vinné šodó je určeno jen pro dospělé, ale na webových stránkách Czech Specials naleznete recept na smažená jablíčka s vanilkovým krémem, které ocení určitě děti i dospělí.

4-smazena-jablicka-se-skorici.jpg
 

Autor: CzechSpecials