Svatomartinské husy už pomalu voní na pekáči, proto jsme se podívali do starých českých kuchařek, co se kromě klasických příloh, jako je knedlík a dušené zelí k pečené huse podávalo.
Našli jsme mnoho zajímavých příloh, kromě pečených jablek a jablečné kaše, se k huse podávaly i jablka smažená a pečené švestky. Místo zelí se dusil kadeřávek, oblíbené bylo i dýňové zelí, které se vždy podlévalo bílým vínem. Houskovému knedlíku šlapal vždy na paty knedlík bramborový, bramborové placky, pečené na sucho na kamnech i tenké bramborové lokše. Velmi častou přílohou byly i jedlé kaštany, kterými se husa nadívala, nebo se k ní podávaly kaštany karamelizované. Kromě kmínu se husy kořenily i tymiánem a majoránkou, což jsou bylinky, které pomáhají trávit tuk, ze stejného důvodu se do husí nádivky přidával i pelyněk. Je tedy z čeho vybírat a čím se na svatého Martina inspirovat!
A tradiční recept potom najdete zde.
![3-martinska-husa-jinak-placky.jpg 3-martinska-husa-jinak-placky.jpg](/getattachment/4db043a9-086a-4b90-a868-45addd584c54/3-martinska-husa-jinak-placky.jpg)
![4-marinska-husa-jinak-kovarna.jpg 4-marinska-husa-jinak-kovarna.jpg](/getattachment/c8fb4598-eab7-409e-8269-3f593b6b07d8/4-marinska-husa-jinak-kovarna.jpg)
A tradiční recept potom najdete zde.