Kančí se šípkovou omáčkou

Kančí se šípkovou omáčkou

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
120 min
Počet porcí
4
Ingredience
750 g kančí kýty
250 g kořenové zeleniny
100 g tuku
divoké koření
sůl
vývar nebo voda na podlévání

Šípková omáčka
70 g másla
70 g hladké mouky
170 g perníku na strouhání
150 g šípkové zavařeniny
1 dcl červeného vína
šťáva a kůra z 1 citrónu
5 hřebíčků
cukr
sůl

 
Šípková omáčka je staročeskou specialitou. Sladkokyselá omáčka se výborně hodí k veškeré zvěřině, ale nejlépe se snoubí s mladým kančím masem.


Postup

 Očištěné a odblaněné maso ze všech stran krátce opečeme na rozpáleném tuku. Poté ho osolíme, posypeme divokým kořením, přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou zeleninu a dusíme 1,5 hodiny (pokud bylo maso z mladého divočáka), 2,5 - 3 hodiny u staršího kusu. Podle potřeby podléváme vývarem nebo vodou a maso obracíme.
 Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme hřebíček, citronovou kůru a sůl. Deset minut povaříme. Ochutíme cukrem a citronovou šťávou, přidáme šípkovou zavařeninu, červené víno a zahustíme strouhaným perníkem. Krátce povaříme.
Měkké maso vyjmeme, přes vlákno nakrájíme na jednotlivé porce a přelijeme přecezenou šípkovou omáčkou.