Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
40 min
Počet porcí
8
Ingredience
800 g uzeného masa
8 rohlíků nebo 1 veka
8 vajec
250 ml mléka
sůl a pepř
muškátový oříšek
několik hrstí bylinek podle chuti: mladé kopřivy, petrželka, pažitka sádlo a strouhanka na vymazání pekáčku
Velikonoční svátky jsou spojeny s řadou typických jídel: na Škaredou středu trhance (protože jídlo mělo vypadat ošklivě a nepovedeně), na Zelený čtvrtek něco zeleného (vařilo se z proto z petrželky, špenátu či mladých kopřiv), o Velkém pátku, v den půstu, ryby nebo husté polévky, na Bílou sobotu velikonoční nádivka a mazanec. Nedělní Boží hod Velikonoční byl vyvrcholením velikonočních svátků, vedle buchet, mazanců, jidášů a pučálky na stole nechyběl masový vývar a pečené maso. A samozřejmě pečený beránek – protože toho pravého si mnoho rodin nemohlo dovolit, pekl se nám beránek sladký. O Velikonočním pondělí se pak jedla hlavně jídla z vajec, protože vejce bylo symbolem znovuzrození. Nejklasičtější je ale nádivka s uzeným masem a mladými bylinkami, kterou si můžete připravit podle našeho receptu.


Postup

Uzené maso uvaříme ve vodě a necháme vychladnout. Pak ho nakrájíme na kostky.
Rohlíky nebo veku nakrájíme na kostičky a dáme do větší mísy. Žloutky rozšleháme v mléce, osolíme, opepříme a ochutíme několika strouhnutími muškátového oříšku. Vlijeme na pečivo a necháme vsáknout. Přidáme nakrájené maso. Bylinky posekáme, přidáme do mísy a vše promícháme. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou a vlijeme těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 35–40 minut dozlatova.