Kremrole

Kremrole

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
15 min
Počet porcí
8
Ingredience
350 ml hladké mouky
250 g másla
1 žoutek
1 lžíce octa
100 ml smetany ke šlehání

Na náplň:
5 bílků
špetka soli
320 g krupicového cukru
máslo na trubičky
vejce
moučkový cukr
Kremrole patřily vždy k základní nabídce každé české cukrárny a kavárny. Pekly se i doma, a nutno říci, že ta, která umí tento lahodný moučník upéct, patří za vynikající hospodyni. Recept na kremrole se dědil z matky na dceru, každá rodina měla jiný a samozřejmě i lepší krém na plnění. Plní se se šlehačkou i ochuceným bílkovým krémem. Bez malých kremrolí se neobešla ani žádná svatba. K jejich upečení potřebujete kovové trubičky. Tento recept je z okolí Uherského Hradiště.


Postup

Do velké mísy prosijte mouku, přidejte máslo pokrájené na kostky, žloutek, ocet a smetanu. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho přes noc odležet v chladu.
 
Předehřejte troubu na 180 °C. Na podsypané pracovní ploše rozválejte těsto na plát a nakrájejte z něj proužky – cca 14 cm dlouhé a 2 cm široké. Trubičky na kremrole potřete rozpuštěným máslem a namotejte na ně proužky těsta – natáčejte ho zešikma a tak, aby se těsto při každé otočce zlehka překrývalo. Trubičky s těstem potřete prošlehaným vajíčkem, rozložte na plech s pečicím papírem a pečte asi 15 minut dozlatova. Trubičky z kremrolí vyndejte až po vychladnutí.
 
Mezitím připravte krém. V ohnivzdorné misce vyšlehejte bílky se špetkou soli a cukrem. Když už jsou bílky skoro ušlehané, přesuňte misku na hrnec s vroucí vodou a ve vodní lázni šlehejte, až je sníh opravdu tuhý a lesklý. Po vychladnutí ho přesuňte do cukrářského sáčku a naplňte jím kremrole. Konce zlehka poprašte moučkovým cukrem.