Kavárna a restaurace na náměstí T. G. M. v Bohumíně

Kavárna a restaurace na náměstí T. G. M. v Bohumíně

Poklidný kout v Bohumíně, to je Kavárna a restaurace na náměstí T. G. M. Přívětivý podnik, kde se vedle atmosféry zlatých meziválečných let setkáte i s osvědčenou kuchyní slezského regionu. Vše se tu navíc děje v režii studentů oboru kuchař číšník tamní Střední školy. Takže občas narazíte na lehké rozpaky obsluhy, ta se však v mžiku vrátí do obrazu a s roztomilou váhavostí vám podá o všem zasvěcený komentář. Z jídel si nenechte ujít třeba panenku v houbovém ragú se špeclemi, ale dobré je tu vpravdě všechno.


Po všech stránkách zajímavý podnik se zvláštním fluidem. Kavárna s restaurací sídlí v jednom z domů na hlavní frontě náměstí. Vlastní kavárna je o pár schodů utopena pod úrovní restaurace. Ta je doma ve vysokém sále, na několik částí rozdělená masivním sloupovím. Rozměrnými okny jednak proudí do nitra spousta světla, jednak je jimi výhled na poklidné náměstí.
 
tgm2-1.jpg     tgm18-1.jpg

To ale není vše. Gastronomický  koncept je provozován Střední odbornou školou a slouží jako středisko praktického vyučování.  Takže vám uvaří, obslouží vás i všechny dotazy zodpoví studenti školy. Samozřejmě pod dohledem odborných pedagogů. 
 
tgm12.jpg     tgm4.jpg

Ale pojďme k nabídce jídel, která jsou tu připravována. S velikou převahou jde o sortiment české klasiky, mnohdy už pozapomenutých nebo ryze krajových pokrmů. Může se vám stát, že v denním menu objevíte krmi, kterou jste možná od dob návštěv u babičky na v podhůří Beskyd už nejedli. Kozí brada je příkladem za všechny. Jde vlastně o zahuštěnou bílou zelnou polévku, ovšem z čerstvého zelí – říkají mu tu „sladké“. Příjemně hladivá sousta obsahují báječné brambory a masitou podbízivě ochucenou klobásu . Celek vychází jako uhlazená krmě, která je o čárku výše než klasická pro někoho poněkud rurální zelňačka. 
 
tgm3.jpg     tgm19.jpg

Vedle toho jsou na stálém menu sladké i slané palačinky, lákající série bramborákových specialit – třeba tvarůžky v bramboráku na lehkém salátku. Také už zmíněná jídla málem zapomenutá. Bratislavská vepřová plec, vařené těstoviny či vepřové kostky na česneku s bramborovými knedlíky. Všechno připravené s maximální péčí a ohledem na tradiční provedení. Někdy však pro dobro věci přeci jen některé receptury s citem aktualizují. Každé tradiční surovině však zůstává její prostor. 
 
tgm16-1.jpg     tgm9.jpg

Kavárně a restauraci patří velká zásluha. V rámci provozu sympatické lehce starosvětské restaurace je to péče o dorost, který nenechá především kuchyni tamního kraje zmizet z kulinární mapy Evropy. Což je jistě hodno uznání. 

Kavárna a restaurace na nám. T. G. Masaryka 938
Bohumín – Nový Bohumín 735 81
tel.: +420 731 134 093, e-mail: mtomasova@sosboh.cz
​​​​​​​https://www.kavarnabohumin.cz
otevřeno: Po – Čt 10.00 - 21.00, Pá – So 10.00 - 22.00


Autor: CzechSpecials