Chateau Petit

Chateau Petit

Objat dvěma rybníky, s okolím, kde se v létě na jižních svazích chvějí ve váncích listy réví a v zimě je oděna do mlžného závoje se slabým odleskem zimně bledého slunce, takový je areál Chateau de Frontirere v Hlohovci. V jeho rámci pak i jedna ze dvou restaurací, Chateau petit. Elegantní interiér, svěží mladé servírky nesvázané etiketou a vnášející do projevu líbivý provokující akcent moravských dívek. Nad tím vším ještě udivující kreace české klasiky, kterou David Viktorin a jeho tým přetavují ve žhavě aktuální variace chutí.


Česko je hotovou pokladnicí míst mimořádných přírodních krás. Na mnohých vznikají ubytovací či stravovací zařízení stejně mimořádných. Jako kupříkladu restaurace Chateau Petit v areálu Chateau de Frontiere. Nenápadná stavba se krom osobité noblesy navíc pyšní vyhlášenou českou kuchyní.
Nijak vyzývavý nicméně elegantní interiér odkrývá svá kouzla zvolna, o to však působivěji. Kombinace dřeva a skla, skrytě efektní mobiliář v několika variantách, bazén pár kroků od cele prosklené hlavní stěny. Klidnou vnitřní prostoru uzavírá živá zelená fronta sebevědomě hlásající pevné spojení s okolní přírodou. Lze říci, že hned po vstupu jste naladěni na vzácně příjemnou vlnu. 

                          

                          

A to jste ještě neotevřeli menu! V nabídce narazíte snad na vše, co vás napadne v souvislosti s českou tradiční kuchyní. Krmě jsou však vnímavě aktualizovány a v recepturách se potkávají základní suroviny, které byly vždy doma jak při večeřích v selských staveních tak i na tabulích aristokracie. Kombinace, jaké by vám nepřišly na mysl dostávají neočekávaně uhlazené projevy.  
Třeba květákový krém s tvarůžkem. Možná budete váhat, ale neudělejte tu chybu abyste si ho neporučili. Květák a speciální sýr jsou zdánlivě nesourodé vstupy, každý až ješitně vyzývavý – a upřímně řečeno i ne všemi oblíbený. To jak s nimi popracoval a dokázal je spojit šéfkuchař David Viktorin až vyráží dech. Květák je mimořádně uhlazen a zklidněn, tvarůžky skrze smetanu až sametové se posunou k výrazu zeleniny a postaví se vedle ní. Ani o krok dopředu, ani o píď vzad. 

                          

                          

Podobně vás osloví i králík. Znovu, jde o dietní maso, které musí mít štěstí na skladbu doprovázejícího průvodu. To se v případě špičatého zelí, jablka a larda opět povedlo. Zelí nestejnoměrně ožehnuté ohněm přidá pokaždé jiný tón – od výrazně kouřového po téměř netknutou stopu čisté zeleniny. Králík tak nabude oddietněný švih, sousto od sousta se vždy lehce lišící. Lardo posiluje důraz tukovým dotekem, jablko přidává ve vůni i chuti stopu „štrůdlově“ vánočního zamávání. Umocněného douškem znamenitého „vlašáku“.
Takových překvapení má restaurace v zásobě další desítky, vy musíte udělat jediné. V navigaci nastavit Areál Chateau de Frontiere, nastartovat a vyrazit...

Chateau Petit
K Zámečku 16, Hlohovec u Břeclavi 691 43
tel.: +420 602 728 292, e-mail: info@chateaudefrontiere.com, https://www.chateaudefrontiere.com
otevřeno: Po – Ne 12.00 - 23.00


Zdroje fotografií: stránky příslušné restaurace a autor
 

Autor: Milan Ballík