České knedlíky

České knedlíky

Čas receptu
Doba přípravy
20 min
Doba vaření
20 min
Počet porcí
4
Ingredience
Kynuté houskové knedlíky
2 rohlíky, nejlépe den staré
½ kostky droždí
½ lžičky cukru
500 g hrubé mouky
špetka soli
250 ml mléka
1 vejce 
Karlovarské knedlíky podle Sandtnerové

70 g másla
špetka soli
6 žloutků
½ l mléka
560 g mouky
200 g housky
200 g másla
20 g rozpuštěného másla na potření potravinářské fólie
Bramborové knedlíky
1 kg ve slupce vařených brambor
2 vejce
250 g hrubé mouky
150 g krupice
sůl
Chlupaté knedlíky
350 g syrových brambor
150 g ve slupce vařených brambor
1 vejce
250 g hrubé mouky
hrst petrželky kudrnky
sůl
50 ml oleje
 
Knedlíky jsou jednou z nejoblíbenějších příloh jídel české kuchyně, typické jsou ale i pro rakouskou a bavorskou kuchyni, v podobě noků se s jejich obdobou můžeme setkat i v Itálii, Maďarsku nebo Slovinsku, i slovenské halušky mají v nokům velmi blízko. Dříve knedlíky nebývaly pouhou přílohou, ale (zejména v chudších oblastech) se podávaly jako hlavní jídlo. Tak vznikly třeba jihočeské drbáky, šumavské bosáky nebo valašské šulánky s mákem


Postup

Kynuté houskové knedlíky
Do hrníčku rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem, přilijeme trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Ten potom přidáme do mísy k mouce, na kostičky nakrájeným rohlíkům a špetce soli, přidáme zbytek mléka a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny pod utěrkou na teplém místě vykynout. Poté z něj uděláme dvě šišky a vložíme je do vroucí osolené vody. Vaříme je 18 minut, v polovině varu je vařečkou obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme, propícháme vidličkou (aby z nich unikla pára) a hned nožem nebo nití nakrájíme na plátky.

Karlovarské knedlíky podle Sandtnerové
Máslo utřeme se žloutky (bílky zatím odložíme stranou) a se solí do hladké pěny. Potom po lžících postupně vmícháme mléko a mouku. Housky nakrájíme na kostky a na másle je krátce osmahneme, aby zrůžověly.
Mezitím vyšleháme z bílků hustý sníh. Přidáme osmažené housky do těsta a nakonec opatrně vmícháme sníh. Potravinářskou fólii potřeme rozpuštěným máslem, vytvarujeme knedlík, srolujeme a pevně provázkem zavážeme okraje, aby vznikl pevný váleček. Vaříme jej ve slané vodě asi hodinu, zhruba v polovině varu je opatrně otočíme. Uvařený knedlík nakrájíme nití.

Bramborové knedlíky
Uvařené brambory necháme lehce zchladnout a ještě teplé je oloupeme. Nastrouháme je do velké mísy a přidáme vejce, hrubou mouku a krupici. Osolíme a vypracujeme hladké těsto. Přendáme ho na vál, prohněteme a necháme chvíli odpočinout.
Těsto rozdělíme na 2–4 díly (podle velikosti hrnce, čím menší, tím více knedlíků uděláme) a s každého dílu vyválíme váleček s plochými konci. Knedlíky opatrně vložíme do vřící osolené vody, po chvíli je vařečkou opatrně odlepíme ode dna. Vaříme 25 minut.
Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a ještě horké nakrájíme strunou nebo nití na plátky.
Tip:
Ze stejného těsta lze připravit i plněné knedlíky například s uzeným masem nebo škvarky.
 Chlupaté knedlíky
Ve slupce uvaříme brambory, oloupeme je a necháme vychladnout. Potom je nastrouháme do velké mísy a k nim nastrouháme syrové brambory. Přidáme vejce, mouku, sůl a nadrobno nasekanou petrželku. Promícháme a vypracujeme vláčné těsto, které necháme chvíli odpočinout.
V hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme ji a pomocí namočené lžíce do ní tvoříme menší knedlíčky. Po chvíli knedlíky lehce odlepíme ode dna a vaříme asi 8 minut.
Uvařené knedlíky vyjmeme do mísy, zakápneme olejem, aby se neslepily, a promícháme.