Huspenina

Huspenina

Čas receptu
Doba přípravy
90 min
Doba vaření
30 min
Počet porcí
10
Ingredience
  • Vepřové nožičky  6 ks
  • Vepřové koleno  1 ks
  • Nové kořeny  10 ks
  • Pepř celý  10 ks
  • Tymián sušený  1 čl.
  • Bobkový list  4 ks
  • Mrkev  2 ks
  • Sůl
  • Kvasný ocet  30 ml
  • Celer  1 ks
  • Petržel  2 ks
  • Cibule  1 ks
  • Kyselé okurky  1 ks
  • Hrášek mražený  100 g
Vynikající a zdravý předkrm z vepřových nožiček a vepřového kolena, který podáváme s jemně krájenou cibulkou a octem.


Postup

Nožičky a koleno dejte vařit – jen na chvilku, aby se srazila krev.
Vodu vylijte a natočtete do hrnce s masem novou – do té už přidejte koření a sůl a vařte, dokud maso nezměkne, ale nesmí se rozvařit, to by pak huspenina neztuhla. Hotové ho vyndejte z vody – vodu nevylévejte – maso vykostěte a nakrájejte i s kůží na kousky.
Vyvar přeceďte, osolte asi jednou lžící soli, přidejte maso, mrkev, petržel a celer a vařte, aby změkla i zeleninu. Pak přidejte ocet, cibuli, okurku a hrášek a nechte směs už jen přejít varem.
Ještě teplou huspeninu nalijte do formy, malý pekáček, forma na srnčí hřbet, nebo můžete použít i malé jednoporcové sklenice a dejte vše nejlépe přes noc do chladu. Huspenina nesmí zmrznout! Až huspenina ztuhne, sundejte z ní vrstvy vysráženého tuku, vyklopte ji, nakrájejte a podávejte nejlépe s čerstvou nakrájenou cibulí a octem.