Brčálka

Brčálka

Čas receptu
Doba přípravy
10 min
Doba vaření
30 min
Počet porcí
6
Ingredience
3/4 l masového vývaru
20 g másla
20 g  hladké mouky
hrst šťovíkových listů
sůl
mletý pepř
muškátový květ
100 ml smetany
  • 2 žemle, na kostičky nakrájené a opražené na suché pánvi
Ve jméně polévky z Rokycanska se sice odráží zelená barva jedné z ingrediencí - lístků šťovíku, ale že by se vám kyselostí stahovala ústa, se bát nemusíte. Originální vývar je zjemněný lahodnou smetanou a jako křupavý návdavek v něm trůní opražené kostičky žemle. Brčálka je regionální specialitou plzeňského kraje.


Postup

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání podléváme studeným vývarem. Dobře promícháme, asi 20 minut povaříme a potom přecedíme. Osolíme, okořeníme mletým pepřem a muškátovým květem, zalijeme smetanou a ještě chvilku povaříme. Na závěr přidáme omyté a nadrobno nakrájené šťovíkové listy. Polévku přivedeme k varu a dále již nevaříme.
​ Podáváme s opraženou žemlí.