Smažené řízky

Smažené řízky

Čas receptu
Doba přípravy
10 min
Doba vaření
20 min
Počet porcí
4
Ingredience
4 řízky po 150 g(vepřová kýta nebo kotleta bez kosti; telecí kýta, krůtí nebo kuřecí prsa)
2 vejce
200 g hladké mouky
250 g najemno umleté housky
sůl
1/2 l oleje na smažení
Řízek je česká klasika, bez níž si většina z nás neumí představit nedělní oběd. Je králem našich pokrmů na cesty, řízek si vždycky přibalíme při toulkách nejen po vlastech českých... Dají se připravit na mnoho způsobů třeba královské řízečky (přidáním zázvoru), se sýrem (jako napodobenina francouzského pokrmu gordon bleu) nebo ty nejoblíbenější klasické v trojobalu


Postup

Maso omyjeme, osušíme, posolíme a jemně naklepeme na tenké plátky. Obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Prsty jemně přitlačíme trojobal k masu.

Na pánvi rozpálíme olej a vložíme do něj řízky tak, aby se do oleje celé ponořily a rychle je z obou stran osmažíme. Jen tak se maso zatáhne, nepustí šťávu a zůstane křehké. Zmírníme teplotu oleje a řízky dosmažíme dozlatova.

Po vyjmutí řízků z oleje je necháme okapat na ubrousku, a nebo je (napíchnuté na vidličku) na 2 vteřiny ponoříme do vroucí vody a rychle vyjmeme. Řízky se zbaví přebytečného oleje a přitom zůstanou křupavé. Pro zjemnění chutě můžeme do oleje před dosmažením řízků přidat lžíci másla.

Jako přílohu doporučujeme tradiční bramborový salát, brambory připravené na různý způsob, hranolky nebo bramborou kaši.