Tvarohové knedlíky s jahodami

Tvarohové knedlíky s jahodami

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
8 min
Počet porcí
4
Ingredience
500 g měkkého tučného tvarohu
500 g hrubé mouky
2 vejce
2–3 lžíce oleje
špetka soli
20–30 čerstvých jahod
4 lžíce rozpuštěného másla, 4 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce zakysané smetany
V květnu začíná sezona jahod, která trvá až do června. Na rozdíl od skleníkových jahod bez chuti a vůně, které jsou ke koupi po celý rok, ty ze zahrádek a českých polí, které uzrály na sluníčku, nenapodobitelně chutnají i voní. Nejvíc jim sluší jen jednoduchá a krátká úprava, jako je třeba právě náš recept. Nevařte ale knedlíky zbytečně dlouho, aby jahody zůstaly pevné a šťavnaté.


Postup

Ve větší míse rozmícháme tvaroh s moukou, přidáme vejce, olej a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout. Pokud je potřeba, přidáme ještě trochu mouky, aby těsto nelepilo.

Z těsta vytvoříme válečky o průměru asi 4 cm. Z válečků odkrajujeme kousky, které vždy lehce zmáčkneme, rozložíme na ně jahody a zabalíme knedlíky. Jahody musí být celé obalené, aby se těsto při vaření neroztrhlo.

Knedlíky opatrně vložíme do vroucí osolené vody a při mírném varu vaříme 5–8 minut. Jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové, děrovanou lžící je vyjmeme a na talíři přelijeme máslem, ozdobíme zakysanou smetanou nebo strouhaných tvarohem a posypeme cukrem