Lívance s teplým ovocem

Lívance s teplým ovocem

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
20 min
Počet porcí
4
Ingredience
Lívancové těsto
250 g hladké mouky
25 g droždí
1 vejce
300 ml mléka
20 g vanilkového cukru
50 g plátkovaných mandlí
špetka soli olej na smažení
50 g cukru
400 g čerstvého nebo mraženého lesního ovoce
50 g cukru krupice
2 dcl šlehačky ke šlehání
1 kávová lžička mleté skořice
Lívance si udělejte jako dezert nebo hlavní jídlo. Dozlatova osmažte lívancové placičky, přidejte lesní ovoce, ozdobte šlehačkou a sklízejte zasloužený obdiv.


Postup

Droždí pokojové teploty dáme do mísy a protřeme s cukrem. Jakmile zřídne, přidáme teplé mléko (maximálně 70°C), mouku, vejce, sůl, vanilkový cukr, plátky mandlí a vypracujeme těsto, které necháme v nádobě přikryté utěrkou asi půl hodiny kynout.
Na lívanečníku pečeme na oleji lívance dozlatova z obou stran.
Šlehačku ušleháme spolu se skořicí. Lesní ovoce prohřejeme v rendlíku s cukrem a prokládáme jím hotové lívance, zdobíme skořicovou šlehačkou, případně také meduňkou či mátou.