Jehněčí kýta s pohankovým kubou a liškami

Jehněčí kýta s pohankovým kubou a liškami

Čas receptu
Doba přípravy
15 min
Doba vaření
60 min
Počet porcí
4
Ingredience
600 g jehněčí kýty bez kost
i 4 stroužky česneku
80 g špeku
sůl, pepř,
sádlo
1 šalotka
snítka tymiánu
vývar
pohanka: 100 g pohanky lámanky,30 g sušených hub, 200 g lišek nebo hlívy ústřičné 1 šalotka, 2 stroužky česneku, sádlo, kmín, majoránka, sůl, pepř, máslo
Libové jehněčí maso si v tomto receptu můžete připravit po způsobu nejlepších restaurací: s pohankou a restovanými liškami. Regionální specialita východní Moravy.


Postup

Kýtu naporcujeme na dva úhledné kusy, které prošpikujeme česnekem a špekem, osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme na sádle, přihodíme na kostičky nakrájenou šalotku a snítku tymiánu, podlijeme vodou nebo vývarem a pod pokličkou dusíme v troubě do změknutí.
pohanka
Houby smícháme s pohankou, zalijeme horkou vodou v poměru díl pohanky a jeden a půl dílu vody, necháme odstát alespoň hodinu. Na sádle opečeme nakrájenou šalotku a česnek, orestujeme pohanku s houbami, okořeníme kmínem, majoránkou, solí a pepřem. Lišky nebo hlívu orestujeme na másle, ochutíme solí a pepřem. Na talíř servírujeme porci pohanky, plátky masa (krájíme přes vlákno) a završíme restovanými liškami