Zapečený houbový guláš v paštičce z listového těsta

Zapečený houbový guláš v paštičce z listového těsta

Čas receptu
Doba přípravy
15 min
Doba vaření
30 min
Počet porcí
6
Ingredience
800 g listového těsta
100 g sádla
1 vejce
300 g hrachu/fazolí
100 g červené cibule
100 g žluté cibule

1,2 kg čerstvých hub
4 stroužky česneku
špetka mletého kmínu
špetička mletého černého pepře
špetička mletého nového koření
20 g soli
200 ml bílého vína
150 ml smetany
150 g másla
čerstvé bylinky



 
Tradice i vznik tohoto receptu jsou obdivuhodné a pochmurné zároveň. Obdivuhodné je to, že jako národ houbařů jsme ochotni i s vidinou nejistého výsledku vstát třeba v 5 ráno a vyrazit na houby. Ponurá v tom, že v dobách hladu nahradily houby dražší maso a pomohly tak přečkat těžší časy. A navíc, krom toho, že si je můžeme v lese nasbírat zadarmo, mají pro nás bezesporu i výborný zdravotní benefit.


Postup



Listové těsto vyválíme na plát silný asi ½ cm. Připravíme si 6 vysokých kulatých formiček o průměru cca 7 cm a do každé si vykrojíme kolečko, budoucí dno „košíčku“. Z plátu vykrojíme podle výšky ráfku (cca 6 cm) široké pruhy rovnající se svou délkou obvodu formy. Vnitřky formiček vymažeme trochou sádla. I když to není zcela nutné, protože listové těsto je samo o sobě natolik tučné, že by se nemuselo k nevymazanému povrchu chytat. Okraje koleček z  těsta připravené na dno rozložíme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Na každé postavíme formičku a vnitřní vymazanou stranu vyložíme pruhem těsta. Takto připravený košíček vysypeme hrachem. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C podle velikosti asi 15 minut. Upečené košíčky necháme i s hrachem vychladnout a pak luštěninu jednoduše vysypeme.
Červenou a žlutou cibuli nakrájíme na podlouhlé proužky. Všechny druhy hub, které jsme si pro přípravu dokázali připravit, dobře očistíme a natrháme či pokrájíme na menší kusy. Stroužky česneku si nakrájíme na jemné plátky. Na sádle začneme opékat nejprve cibuli a česnek. Když má cibulka zlatavou barvu přisypeme mletý kmín, špetičku pepře a mletého nového koření. Pak přidáme houby a 10 minut restujeme. Během práce houby osolíme a přilijeme i bílé víno. Postupně vydusíme všechnu šťávu. Přilijeme smetanu, necháme zabublat a zahustíme máslem. Do hotového ragú / guláše přisypeme nasekané bylinky a zkontrolujeme slanost pokrmu.
Před servisem guláš naplníme do připravených košíčků a v troubě zapečeme na teplotu 170° C.

Hrách při pečení nelze vynechat. Plní důležitou funkci, aby zabránil nasuflování těsta, čímž by se zmenšil prostor pro náplň. Vychladlý hrách můžeme uchovat na suchém místě pro případné další použití při pečení. Ale na vaření už takto přepečená luštěnina nelze nikdy použít.