Vánoce, silvestr... A co dál?

Vánoce, silvestr... A co dál?

Ať trávíme Vánoce a příchod nového roku u moře, na horách, v restauraci či doma v lenošce u ne vždy atraktivních televizních pořadů, pokaždé jde o jedno. Všechny ty dny bývají spojeny s pořád rozšířeným fenoménem doby, obžerstvím.


O Štědrém večeru to ještě natolik nepropuká, možností přece jen není tolik. Salát a kapr, u těch, kdo rybám moc neudělají potom řízek. Když však ještě ráno cítíte kterak vnitřnosti úporně zápasí s večerní náloží, trochu se podivíte. „... přece jsme toho tolik nesnědli, miláčku?! Já měl dva kousky ryby, no a pár lžic salátu... Nebo ne?" Ovšem zapomněli jste možná na vrchovatý talíř polévky a v ní půlku osmažené houstičky, možná ještě pár chlebíčků navrch. A potom u televize kradmé lovení tu cukroví, tam oříšků a ještě jinde čokoládových ozdob ze stromečku z táců na stolku. Tak, aby byly pěkně po ruce.

Podobné to patrně bylo i oba další svátky. Na Hod boží vydatný oběd, často svíčková, na Štěpána pak možná kdysi tradiční husa nebo kachna. Aby prý neuletělo štěstí. Sotva se jakž takž vzpamatujete, je tu silvestr. Silvestrovský večer je pestřejší, restaurace opouštějí českou klasiku a často ordinují všemožně propletenou nabídku. Předhánějí se v originálních meníčkách, kde nechybí položky z exotických kuchyní, pokud možno nevídané a překvapující - a přiznejme, ne vždy nadšení budící.  Přesto po prvních dvou hodinách už opět praskáte ve švech, ale... "nedej si to, když je to tak dobré, navíc jsme to už všechno předem zaplatili".  Pozici české tradice zachraňuje půlnoční ovar s vejmrdou a talíř novoroční čočky, samozřejmě s uzeným nebo aspoň vejcem. Ráno pak tiše proúpíte polykáním cholagolu, v lepším případě zkusíte fernet. Při novoročním obědě nejspíš nebudete ve formě, k duhu tak přijde pouze „zdravotní" česnečka. Mezi sousty ale možná tiše odříkáte jedno z předsevzetí,  „... s tím přejídáním musím letos něco udělat!!!"

Životnost však mívá takový slib zhusta jen jepičí. Jak se tedy poprat sám se sebou? Dieta asi není to pravé, ta chce fakt silnou vůli. Možná byste mohli, při vzpomínce na silvestrovskou exotiku, zkusit vrátit se do formy přes českou kuchyni. Nehrozte se, důsledně jen tři chody, bez odpoledních salámových svačin a jen s lehkou večeří. Česká kuchyně vám udělá dobře, znáte ji, tělo je jí v podstatě uvyklé. Navíc v posledním čase se k ní přiklonila řada ne špatných restaurací. Poznáte je snadno. Na jejich korouhvi se skví logo pochopitelné, snadno čitelné značky kvality - Czech Specials - se srozumitelným programem. A právě mezi nimi jsem vybral malou přehlídku ze všech restauračních konceptů a všech koutů republiky. Zkuste si ve vašem okolí či při víkendovém výletu jednu najít a zkusit po orgiích okolo konce roku terapii dobrou českou kuchyní...
2-Villa-Patriot.jpg     3-Zamek-Zbiroh.jpg

Gourmet Restaurant Villa Patriot Mariánské Lázně
slepičí vývar, maso, nudle a zelenina
bažantí prso pečené v Lardo špeku se zauzeným pyré, brusinkami a růžičkovou kapustou
dukátové buchtičky, vanilkový krém 

U Rudolfovy kratochvíle Zámek Zbiroh
hovězí consommé s tyrolským játrovým knedlíkem
jelení ragú s rybízem a karlovarským knedlíkem
císařský trhanec s rozinkami a meruňkovým pyré
4-Radnicni-sklipek-cesnecka.jpg     5-Hotel-Horizont-svickova.jpg

Radniční sklípek Liberec
česnečka z uzeného a vepřového masa s chlebovými krutóny a kousky sýra – podávané zvlášť
svijanský pivní guláš z hovězích líček, zahuštěný střídkou chleba, radniční žemlový knedlík, čerstvá cibulka
tvarohové lívance s omáčkou z lesního ovoce a tvarohovým smetánkem

Hotel Horizont Pec od Sněžkou
krkonošské kyselo, tradiční krkonošská polévka z chlebového kvásku
svíčková na smetaně s buclatým houskovým knedlíkem, doplněná brusinkami, citronem a čerstvou šlehačkou
krakonošův oheň z vepřové panenky nakrájené na nudličky, restované s cibulí doplněné smetanou a chilli, podávaný s bramboráky a restovanou chilli papričkou
6-Kaskada-Ostrava.jpg     7-Hotel-Duo-Horni-Becva.jpg

Restaurant Kaskáda OC Forum Nová Karolína Ostrava
zapečený kozí sýr na listovém salátu, se sladkým pórkem a ořechovým olejem
ručně dělané bramborové knedlíky plněné uzeným masem, podávané na špenátu nebo se zelím, sypané smaženou cibulkou
palačinky dle nabídky

Hotel Duo Horní Bečva
domácí paštika, dřevorubecký chléb, brusinky
valašské halušky s brynzou a uzenou slaninou
tradiční valašské frgály
8-Usedlost-pod-vinohrady-knedlik.jpg     9-Lovecka-chata-Hluboka.jpg

Usedlost Pod vinohrady Hlohovec
marinované filety ze pstruha s kořenovou zeleninou, fenyklem a badyánem
konfitované kachní stehno, brusinkový kompot, omáčka z červeného vína, chlupaté knedlíky
tvarohové knedlíky s borůvkami

Lovecká chata Hluboká nad Vltavou
consommé z bažanta
dýňové pyré, marinovaná dýně, kapusta a cibulky
hřbet z divočáka s kaštanovým pyré s šalotkovou marmeládou, cibulový chips, demi glace s jalovcem a šustka
10-Pod-Zamkem-Pruhonice-1.jpg     11-Malesicky-mikropivovar.jpg

Restaurace Pod Zámkem Průhonice
telecí jatýrka restovaná s houbami, šalotkou a silnou vinnou redukcí
filírovaná vepřová panenka s teplým celerovo-jablkovým kompotem a smetanovým bramborem
pohár "Karamel" - vanilková zmrzlina, karamel, šlehačka, pražené lískové oříšky

Malešický mikropivovar Praha 10
zvěřinová paštika, kandovaný pomeranč, brusinkový gel, ošatka pečiva
gulášová polévka s kousky hovězího krku a pečenými bramborami
vepřová líčka dušená v černém pivě, marinovaná cibulka, křenová smetana, ošatka čerstvého chleba

Autor: Milan Ballík