Areál Strahovského kláštera je jednou z nejvzácnějších kamejí ve šperkovnici historických památek naší metropole
Vedle všech světově známých klenotů zde existuje však ještě jeden, který, ač je svým způsobem stejně jedinečný, zájmu pozornosti zatím uniká. To se však má brzy změnit. Alespoň tomu všechny signály nasvědčují.
Když stoupáte areálem cestou na Petřín, narazíte na nenápadný vchod do podzemí. Nevynechte ho, jde o svým způsobem jedinečnou anomálii v určitém způsobu soužití dvou od počátku věků nesmiřitelných soupeřů. Ovšem nelekejte se a vstupte.
Po červeném koberci sestoupíte – do pekla. Ne docela, udivující skalní prostora kdysi rozsáhlé sklepy na ukládání vína totiž jmenuje Na Pekle! a je dnes stále vyhledávanější restaurací. Tvoří ji vysoký zaklenutý, ve skále vytesaný hlavní sál restaurace a několik chodeb, které slouží hlavně společenským podnikům.
Na konci té delší narazíte na efektní jezírko s neustále tekoucí, skalním masivem filtrovanou vodou.
V hlavním sále vá možná na pár vteřin zastaví dech. Neuvěřitelná výška, rozsáhlé výběžky na bocích skrytých „šámbrů“, rozsochaté těleso baru sporé osvětlení toho všeho probouzí respekt k těm, kdo tohle všechno zbudovali. Mimochodem, v oněch postranních chodbách se zde pořádají degustace méně známých, ovšem překvapujících vín českých a moravských vinařů.
Stejný respekt si však zaslouží tamní kuchyně. Po čase, kdy jsme si sami „naplili“ do vlastních hrnců přšel čas návratu tradičních českých jídel. Ta vyšla mnohdy z chudých podmínek venkovských chalup a práce s recepturami ji pozvedla z „předpeklí“ vzhůru do výseče zájmu labužníků. Zde na ni dohlíží vyhlášený kuchař Josef Frank, a ten ví po čertech dobře, o čem to je.
Tuto filozofii vzali Na pekle za svou a jejich lístek nabízí také poklady, ovšem ryze materiálního ražení.
Když už jste vešli až sem, nezbývá, než usednout a zahloubat se do lístku. K tomu vám některý z číšníků nabídne – třeba sklenici piva z pivovaru bratrského kláštera v Želivi. Mají ho zde dva druhy – svrchně kvašenou osmu Infinity či klasickou desítku Milo. Nejsou silná, nemusíte se bát nejhoršího, zato si skrznaskrz užijete chuti té či té a pochopíte, co z nás dělá mistry světa právě v konzumaci piva.
Otevřete menu a najdete seznam autentických receptur, které byly na programu poměrně dávno, už v časech, kdy jsme ještě coby součást C&K Rakouské monarchie o České republice ještě ani nesnili.
Bude dobré začít předkrmem – Pražskou šunkou Premium. Jemná a vzácně patru lahodící, s křenem, máslem a medovou hořčicí jistě postaví vaše senzory do pozoru, ale… Možná to víte, ovšem na vlastní kůži jste patrně ještě nezažili: česká kuchyně není moc o dietě, ale především o zážitku chuti.
Takže, protože jsme královstvím polévek, otevřete vaše hodování třeba dršťkovou, frankfurtskou, nebo? Zkuste kuřecí vývar s nudlemi, masem a zeleninou. Že je to stará vesta a všude ji mají? Nenechte se mýlit! Zdejší vývar je silný jako stojedenáctka Tatra, zelenina nerozvařená a příjemně tvrdá. Ovšem síla a chuť polévky zůstává pod režií nevšedního vývaru. Polévka, možná i pivo, zvolna rozvazují jazyky. Hosté zjistili, že Na Pekle je nic pekelného nepotká a na baru se najdou všechny možné likéry i spirity, lístek je i v dalších partiích slibný. V již uvolněné zábavě, do které přispějí i obsluhující, jakkoli vytíženi prohodí tu a tam i vtipnou poznámku, nebo přispěchají s radou na výběr echt českého digestivu.

Vy však tak daleko ještě nejste, čeká vás těžká volba, hlavní chod. Znovu je na pořadu nabídka věcí kdysi běžných, dnes už téměř vymizelých. Zde slaví velký sukces s králíkem. Jeho lehké až dietní maso vedle sebe unese různý doprovod. Staročeská varieta králičího stehna na smetaně, s Skapustičkmi, mandlemi, a houskové knedlíky, vás dostane, o to bych se vsadil. Hladivá sametová omáčka se potká s až rurálním projevem kapusty a vyjde z toho zajímavá remíza, která masu moc sluší. A knedlík? Ujíždějí na něm i ti, kdo se považují v jeho přípravě za mistry! Pokud jste cizinec a neznáte ho, neváhejte, budete přinejmenším překvapen. Příjemně…
Vlastně ať sáhnete kamkoliv, nebude to chyba. Stejně vás uchvátí i kachna, špikovaná hovězí svíčková nebo filety ze pstruha… Pak už „jen“ variaci ovocných knedlíků – podle sezony – se smetanovým tvarohem a vanilkou. Becherovku nakonec a budete mít co dělat, abyste po červeném koberci vystoupali zpět na denní světlo. Věřím, že navýsost spokojeni…
Když stoupáte areálem cestou na Petřín, narazíte na nenápadný vchod do podzemí. Nevynechte ho, jde o svým způsobem jedinečnou anomálii v určitém způsobu soužití dvou od počátku věků nesmiřitelných soupeřů. Ovšem nelekejte se a vstupte.
Po červeném koberci sestoupíte – do pekla. Ne docela, udivující skalní prostora kdysi rozsáhlé sklepy na ukládání vína totiž jmenuje Na Pekle! a je dnes stále vyhledávanější restaurací. Tvoří ji vysoký zaklenutý, ve skále vytesaný hlavní sál restaurace a několik chodeb, které slouží hlavně společenským podnikům.
Na konci té delší narazíte na efektní jezírko s neustále tekoucí, skalním masivem filtrovanou vodou.
V hlavním sále vá možná na pár vteřin zastaví dech. Neuvěřitelná výška, rozsáhlé výběžky na bocích skrytých „šámbrů“, rozsochaté těleso baru sporé osvětlení toho všeho probouzí respekt k těm, kdo tohle všechno zbudovali. Mimochodem, v oněch postranních chodbách se zde pořádají degustace méně známých, ovšem překvapujících vín českých a moravských vinařů.


Stejný respekt si však zaslouží tamní kuchyně. Po čase, kdy jsme si sami „naplili“ do vlastních hrnců přšel čas návratu tradičních českých jídel. Ta vyšla mnohdy z chudých podmínek venkovských chalup a práce s recepturami ji pozvedla z „předpeklí“ vzhůru do výseče zájmu labužníků. Zde na ni dohlíží vyhlášený kuchař Josef Frank, a ten ví po čertech dobře, o čem to je.
Tuto filozofii vzali Na pekle za svou a jejich lístek nabízí také poklady, ovšem ryze materiálního ražení.
Když už jste vešli až sem, nezbývá, než usednout a zahloubat se do lístku. K tomu vám některý z číšníků nabídne – třeba sklenici piva z pivovaru bratrského kláštera v Želivi. Mají ho zde dva druhy – svrchně kvašenou osmu Infinity či klasickou desítku Milo. Nejsou silná, nemusíte se bát nejhoršího, zato si skrznaskrz užijete chuti té či té a pochopíte, co z nás dělá mistry světa právě v konzumaci piva.
Otevřete menu a najdete seznam autentických receptur, které byly na programu poměrně dávno, už v časech, kdy jsme ještě coby součást C&K Rakouské monarchie o České republice ještě ani nesnili.
Bude dobré začít předkrmem – Pražskou šunkou Premium. Jemná a vzácně patru lahodící, s křenem, máslem a medovou hořčicí jistě postaví vaše senzory do pozoru, ale… Možná to víte, ovšem na vlastní kůži jste patrně ještě nezažili: česká kuchyně není moc o dietě, ale především o zážitku chuti.

Takže, protože jsme královstvím polévek, otevřete vaše hodování třeba dršťkovou, frankfurtskou, nebo? Zkuste kuřecí vývar s nudlemi, masem a zeleninou. Že je to stará vesta a všude ji mají? Nenechte se mýlit! Zdejší vývar je silný jako stojedenáctka Tatra, zelenina nerozvařená a příjemně tvrdá. Ovšem síla a chuť polévky zůstává pod režií nevšedního vývaru. Polévka, možná i pivo, zvolna rozvazují jazyky. Hosté zjistili, že Na Pekle je nic pekelného nepotká a na baru se najdou všechny možné likéry i spirity, lístek je i v dalších partiích slibný. V již uvolněné zábavě, do které přispějí i obsluhující, jakkoli vytíženi prohodí tu a tam i vtipnou poznámku, nebo přispěchají s radou na výběr echt českého digestivu.


Vy však tak daleko ještě nejste, čeká vás těžká volba, hlavní chod. Znovu je na pořadu nabídka věcí kdysi běžných, dnes už téměř vymizelých. Zde slaví velký sukces s králíkem. Jeho lehké až dietní maso vedle sebe unese různý doprovod. Staročeská varieta králičího stehna na smetaně, s Skapustičkmi, mandlemi, a houskové knedlíky, vás dostane, o to bych se vsadil. Hladivá sametová omáčka se potká s až rurálním projevem kapusty a vyjde z toho zajímavá remíza, která masu moc sluší. A knedlík? Ujíždějí na něm i ti, kdo se považují v jeho přípravě za mistry! Pokud jste cizinec a neznáte ho, neváhejte, budete přinejmenším překvapen. Příjemně…
Vlastně ať sáhnete kamkoliv, nebude to chyba. Stejně vás uchvátí i kachna, špikovaná hovězí svíčková nebo filety ze pstruha… Pak už „jen“ variaci ovocných knedlíků – podle sezony – se smetanovým tvarohem a vanilkou. Becherovku nakonec a budete mít co dělat, abyste po červeném koberci vystoupali zpět na denní světlo. Věřím, že navýsost spokojeni…