EXPO 67 - československá gastronomie dobývá svět

EXPO 67 - československá gastronomie dobývá svět

Je 21. duben 1967, v kanadském Montrealu se otevřely brány světové výstavy. Výstavy, která znamenala výsostný úspěch naší expozice.


Tím dnem začal neutuchající zájem o Československý pavilon, lemovaný i šestihodinovými frontami. Však jej také do ukončení výstavy navštívilo přes osm milionů návštěvníků. 
 
2-expo-67-logo.jpg     3-navstev-kniha-r-kennedy.jpg

EXPO 67 předvedlo naši zemi v tom nejlepším světle. Postaraly se o to Věstonická Venuše, obrazy mistra Theodorika, Třebechovický betlém, expozice skla, porcelánu, bižuterie, diapolyekran. Také Kinoautomat s nejspíš prvním interaktivním filmem na světě - Člověk a jeho dům. Za autory zmiňme alespoň Jiřího Trnku, Stanislava Libenského a Jaroslavu Brychtovou, Vladimíra Preclíka, Josefa Svobodu, Radúze Činčeru… odpusťte mi vy všichni, které jsem neuvedl. V neposlední řadě se o slávu malé zemičky uprostřed Evropy postarala naše gastronomie.
 
4-kirk-douglas.jpg     5-lord-mountbatten.jpg

Čtyři provozy československé restaurace Praha - Snack bar, Staropražská restaurace, Zámecká restaurace s luxusními salonky Křišťálovým, Loveckým a Hráčským. Ještě Bratislavská restaurace s ohništěm, a mimo pavilon umístěná Slovenská Koliba. Návštěva nadchla každého, kdo měl to štěstí a do některé z nich se dostal. Bylo mezi nimi také mnoho příslušníků naší i slovenské minority z USA i Kanady. Všichni si mohli připomenout, někteří i okusit poprvé, skvěle připravené nabízené speciality. Samozřejmě pražskou šunku, z polévek dršťkovou, gulášovou či brněnský krém s čočkou a párkem.  Na pořadu byly staročeské kmenové receptury – koprovka, svíčková na smetaně s brusinkami a houskovými knedlíky, vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, nebo moravské řízky na smetaně s klobásou... Ze specialit šéfa kuchyně, vzpomenu liberecké telecí žebírko s telecími játry na smetaně. K tomu čtyři druhy ryb, v Kolibě pak třeba živáňská. Z moučníků lívanečky s povidly, jablkový závin a moravské svatební koláče. Z nápojů trumfovalo pivo, věhlasné ovocné destiláty, svérázná borovička, a znamenitá vína. Mimo jiné, svou premiéru si v Montrealu odbyl i dodnes masově rozšířený Beton
 
6-henry-kissinger.jpg     7-stan-mikita.jpg

Výběr byl víc, než bohatý. Obsahoval patnáct různých meníček neustále obměňovaných.  Vůbec tedy není divu, že kuchaři během výstavy připravili úhrnem 233 552 porcí jídel!
 
8-vera-caslavska.jpg     9-Chief-Smoking-Pipe.jpg

Sečteno, podtrženo: montrealské vystoupení znamenalo úspěch, na jaký naše gastronomie od té doby už padesát let čeká. Přitom restaurace nenabízely – až na speciality – žádné v receptech převratné kotrmelce. Na to, aby uvedly labužníky z celého světa v nadšení, stačily „jen“ osvědčené, lety prověřené krmě českých hospodyněk a kuchařek. 
 
10-expo-67-zamecka.jpg     11-expo-67-staroprazska.jpg

Dnešnímu monetárnímu světu vládnou čísla. Proto mi dovolte přidat ještě jeden navýsost úderný argument o českém úspěchu. Československá restaurace Praha s 513 místy (třetí nejmenší z devíti nejnavštěvovanějších) utržila 3 345 418 kanadských dolarů. V přepočtu to znamenalo tržbu 6 250 dolarů na židli. S převahou nejvíce ze všech! 
 
12-expo-67-koliba-prostreni.jpg     13-reditel-alcronu-hribek-r-kennedy.jpg

Pro všechno shora uvedené, pro připomenutí někdejšího lesku naší kuchyně u příležitosti padesátého výročí od skončení pro nás tolik úspěšné výstavy - 27. 10. 1967 -  se bude od 10. listopadu konat ve Francouzské restauraci Obecního domu týden montrealského menu – „EXPO 67 - Padesát let poté“.

Autor: Milan Ballík