26.11. 2018 proběhlo už popáté Sympozium Culinary Prague. V nových podmínkách, s vyšší účastí, hlavně však jako pokaždé s mimořádným souborem kuchařů světového renomé.
Nechci zde nyní detailně popisovat celý jeho průběh. Ovšem v souvislosti s tím, kterak se u nás stal totemem snad každého kuchaře pojem "regionální", bych přece jen rád vzpomněl jednoho účastníka. A to, co regionálnost znamená, je-li jaksepatří uchopena coby součást kuchařovy filozofie.
Nechybělo moc, a stala by se diplomatkou, nebo součástí Unijní úřednické armády v Bruselu. Ana Roš je totiž vzácně vzdělanou, sofistikovanou ženou. Vystudovala diplomacii a krom dalšího se domluví pěti jazyky.
Naštěstí pro všechny labužníky však onen osudový krok do bruselské mašinérie "klotových rukávů" neučinila. Po letech potkala kamaráda z dětství. Ten shodou okolností právě převzal po svém otci usedlost Hiša Franko. Místo do Bruselu tedy zamířila Ana s Valterem do svého rodného místa. Tam, v kouzelném údolí sužovaném zemětřeseními, ovšem přebohatém na zdroje surovin i inspirací, pro Anu tak důležitých, vybudovali svérázný penzion s mimořádnou kuchyní. V historické budově, ještě nedávno se pozvolna rozpadající, našla svůj smysl života.
U sporáku pak jakoby vedle sebe stály dvě Any. Jedna exaktní, technicky precizní, až roboticky dokonalá. Druhá emotivní, k působení ducha stošedesátileté budovy a omamujícího vlivu okolní přírody extrémně vnímavá, věčně pochybující. Výsledkem jsou jídla napohled až pohádkově poetická, chuťově pak optimálně vyladěná, vždy s nekompromisní dokonalostí zvládnutá. Pokaždé však vycházející z darů, které nabízí kraj, který Ana tolik miluje. Minimálně upravované vstupy jimž ponechává jejich rustikální vlastnosti, jsou úhelnými bázemi jejích originálních kreací.
Ana často přednáší v zahraničí, zejména ve Francii (Les Rencontres Internationales de la Gastronomie, Les Etoiles de Mougins, Paris des chefs), Itálii (Identita golose, Squisito!, Il gusto in Scena), Švýcarsku i USA. Vařením coby terapií také pomáhá drogově závislým.
Je členkou projektu "Cook it Raw", který zahrnuje některé z nejlepších kuchařů na světě, jako jsou Redzepi, Barbot, Inaki Aizapitare, Alex Atala, Daniel Petterson. Projíždí země s originálními etnickými kuchyněmi a studuje jejich suroviny, vlastnosti i receptury. Z nich čerpá nové zkušenosti, a citlivě je roubuje na možnosti, které jí dává kraj, v němž žije. Údolí Soča, které je jí věčnou inspirací. Kde, za objevení a využití jeho darů nastoupila cestu, která ji dovedla podle výsledků prestižního hodnocení San Pellegrino k titulu nejlepší světové kuchařky v roce 2017. Kam také za ní a její kuchyní dnes a denně míří tisíce mlsných z celého glóbu.
Zdroje: Best Cultural Destinations a ©Filip Mráček, Cloudesign, fota 7-8
Nechybělo moc, a stala by se diplomatkou, nebo součástí Unijní úřednické armády v Bruselu. Ana Roš je totiž vzácně vzdělanou, sofistikovanou ženou. Vystudovala diplomacii a krom dalšího se domluví pěti jazyky.
![2-ana-ros.jpg 2-ana-ros.jpg](/getattachment/f57b8f89-c0f1-43a7-946d-1a02c4e4927f/2-ana-ros.jpg)
![3-ana-ros.jpg 3-ana-ros.jpg](/getattachment/45f4bf35-911b-47b2-9b36-15f6d3405004/3-ana-ros.jpg)
Naštěstí pro všechny labužníky však onen osudový krok do bruselské mašinérie "klotových rukávů" neučinila. Po letech potkala kamaráda z dětství. Ten shodou okolností právě převzal po svém otci usedlost Hiša Franko. Místo do Bruselu tedy zamířila Ana s Valterem do svého rodného místa. Tam, v kouzelném údolí sužovaném zemětřeseními, ovšem přebohatém na zdroje surovin i inspirací, pro Anu tak důležitých, vybudovali svérázný penzion s mimořádnou kuchyní. V historické budově, ještě nedávno se pozvolna rozpadající, našla svůj smysl života.
![4-ana-ros-1.jpg 4-ana-ros-1.jpg](/getattachment/eb630e6c-0192-4df7-85bf-e5d76bf94157/4-ana-ros-1.jpg)
![6-ana-ros-1.jpg 6-ana-ros-1.jpg](/getattachment/d961462e-add4-4cf7-9e9f-ad93a084445b/6-ana-ros-1.jpg)
U sporáku pak jakoby vedle sebe stály dvě Any. Jedna exaktní, technicky precizní, až roboticky dokonalá. Druhá emotivní, k působení ducha stošedesátileté budovy a omamujícího vlivu okolní přírody extrémně vnímavá, věčně pochybující. Výsledkem jsou jídla napohled až pohádkově poetická, chuťově pak optimálně vyladěná, vždy s nekompromisní dokonalostí zvládnutá. Pokaždé však vycházející z darů, které nabízí kraj, který Ana tolik miluje. Minimálně upravované vstupy jimž ponechává jejich rustikální vlastnosti, jsou úhelnými bázemi jejích originálních kreací.
Ana často přednáší v zahraničí, zejména ve Francii (Les Rencontres Internationales de la Gastronomie, Les Etoiles de Mougins, Paris des chefs), Itálii (Identita golose, Squisito!, Il gusto in Scena), Švýcarsku i USA. Vařením coby terapií také pomáhá drogově závislým.
![7-ana-ros-1.jpg 7-ana-ros-1.jpg](/getattachment/3d43ec81-7e0b-4219-b0f1-d9aa116566a5/7-ana-ros-1.jpg)
![8-ana-ros.jpg 8-ana-ros.jpg](/getattachment/8c586ced-efc7-4583-931f-38c0dc1cb895/8-ana-ros.jpg)
Je členkou projektu "Cook it Raw", který zahrnuje některé z nejlepších kuchařů na světě, jako jsou Redzepi, Barbot, Inaki Aizapitare, Alex Atala, Daniel Petterson. Projíždí země s originálními etnickými kuchyněmi a studuje jejich suroviny, vlastnosti i receptury. Z nich čerpá nové zkušenosti, a citlivě je roubuje na možnosti, které jí dává kraj, v němž žije. Údolí Soča, které je jí věčnou inspirací. Kde, za objevení a využití jeho darů nastoupila cestu, která ji dovedla podle výsledků prestižního hodnocení San Pellegrino k titulu nejlepší světové kuchařky v roce 2017. Kam také za ní a její kuchyní dnes a denně míří tisíce mlsných z celého glóbu.
Zdroje: Best Cultural Destinations a ©Filip Mráček, Cloudesign, fota 7-8