Sváteční dny znamenají i bohaté sváteční menu, ve kterém by samozřejmě neměl chybět předkrm. Jaký předkrm je ale vyloženě tradiční pro český vánoční stůl?
Kapr se na českých stolech začal objevovat již v 11. století, vděčíme za něj cisterciánským mnichům, kteří jeho násadu přivezli z Bavorska. K různým známým úpravám kapra, ale i ostatních ryb patřilo zalévání vařených ryb do rosolu z telecích a vepřových nožiček. Ryba v rosolu tak již po mnoho staletí trůní jako zajímavý předkrm na českých svátečních stolech. Dalším, můžeme říci i jedinečným předkrmem, je dnes mnohými mladými šéfkuchaři vysmívaná šunková rolka s křenovou šlehačkou. Tato ryze česká specialita zahrnuje dva dávné české unikáty, vepřovou „pražskou“ šunku a křen. Spolu s čerstvě vyšlehanou, samozřejmě jen tou „pravou“ šlehačkou, je stále vynikajícím úvodem do svátečního hodování a měla by být znovu rehabilitována a třeba v modernější úpravě znovu vrácena do svátečních menu.
![2-sunkova-rolka.jpg 2-sunkova-rolka.jpg](/getattachment/aea01e70-de1a-4115-9d36-aa8d69977521/2-sunkova-rolka.jpg)
![4-aspik-sunka.jpg 4-aspik-sunka.jpg](/getattachment/3a71fa5c-9d4e-411a-8230-ea09ca41c336/4-aspik-sunka.jpg)