Zavinuté dobroty

Zavinuté dobroty

Objeví-li se na jídelním lístku jakýkoliv závitek, určitě počtem objednávek předčí ty ostatní. Nejznámější je u nás bezpochyby španělský ptáček, po jehož původu, a hlavně názvu, se stále pátrá.


Známe ho ze staropražské židovské kuchyně, tam byl ale plněný jen vajíčkem a kyselou okurkou. Jedna z legend říká, že se španělský ptáček zrodil v hlavě šéfkuchaře pražské hospůdky „U Španěla“ a to této specialitě dalo tohle cizokrajné jméno. 

Do české kuchyně patří ptáček z hovězího nebo telecího masa, poctivě naplněný, pevně zavinutý, s typickou šťávou chutnající po dobře vyrestované cibulce. Ty tzv. „rozstřelené ptáčky“ ať si líní kuchaři dělají doma! Dalším zástupcem závitků, je plněný zelný list, který k nám přišel z polské kuchyně. Závitky mají své regionální varianty, například v severozápadních Čechách je místní specialitou litoměřický vepřový závitek plněný párkem a zelím, v Krkonoších se plněným zelným listům zase říká Šulky. Závitky lze plnit různými náplněmi, hlavně uzeninou a i sezonní zeleninou, jako je třeba chřest, ale nejvíce se v regionálních receptech v závitcích objevuje zelí, cibule a také mrkev. 

Máte-li chuť plnit a rolovat, inspirace je pro vás zde:
Španělské ptáčky z telecího masa

Litoměřický závitek
3-Litomericky-zavitek.jpg

Šulky aneb zelné závitky
4-Sulky-aneb-zelne-zavitky.jpg

Autor: CzechSpecials