Zájezdní Hostinec U Jiskrů

Zájezdní Hostinec U Jiskrů

Ve Kbelnici, místě, kde se hlavní cesta dělí na tři směry vytvořil Martin Jiskra staročeskou hospodu se vším všudy. Navíc ji propojil s nově upravenou stodolou. Tak umožnili prožitek z návštěvy více hostům z řad labužníků. Dnes si jeho adresu snad každý, kdo míří na jih od metropole zařadí do itineráře své cesty. Jako se do jižních Čech odedávna míří za památkami, začalo se jezdit i za labužnickými prožitky U Jiskrů. Na další cestu vás tu potom vybaví vydatnou svačinou jako je třeba Krabice plná řízků.


Mezi Pískem, Strakonicemi a Blatnou se zrodila staronová hospoda. Šéfkuchař Martin Jiskra ve Kbelnici znovu vzkřísil stoletou  dlouho odpočívající budovu k novému životu. Vybavil ji moderní kuchyní a nazval Zájezdním hostincem U Jiskrů. Poměrně rozlehlý sál se stylovým interiérem zvýšeným „starostovo“ pódiem a rozměrným oknem do kuchyně se ujal až nečekaně brzy. Není také divu, když si prohlédnete lístky – obědové menu se tu mění denně – objevíte jakoukoliv osvědčenou jistotu z kuchařské historie Česka na kterou si vzpomenete.
 
jisk6.jpg     jisk10.jpg
 
jisk5.jpg     jisk11.jpg

Vedle „řeznických vychytávek“ jako je gulášová polévka zahuštěná rozvarem z vepřových nožiček narazíte na klasické krmě. Uzená krkovička s omáčkou smetanový křen, kynutý český knedlík, trhaným pečeným husím masem plněné bramborové knedlíky, bílé vinné zelí a samozřejmě svíčková či „španělák“ jsou trvalými hity hostince. Ovšem zaujmou i krmě ne zcela běžné, připravené z českých vstupů, které dává to které roční období a jež jsou výsledkem šéfkuchařovy inspirace. Své milovníky mezi vegetariány si jistě najdou kreace jako jsou  pohankové šišky s houbami, šťouchané brambory s kroupami a salátem z marinované červené řepy. Lákají i naklíčená špaldová zrna s makovým olejem a avokádo-banánovými nočky.  Pro zaryté „masaře“ bývá často k mání i zvěřina, za všechno divoké alespoň bažantí supreme a stehno v anglické slanině, dýňové placičky, kořenová zelenina v portském víně s tymiánem. V zimě pak nechybějí dobroty ze zabíjačky. 
 
jisk8-1.jpg     jisk9.jpg
 
jisk12.jpg     jisk14.jpg

Často se při pročítání lístku neubráníte zrychlenému polykání slin a při každém průchodu číšníka s plnými talíři se modlíte, aby mezi nimi byl i ten váš. Když potom dorazí zapomenete na svět a všemi smysly se ponoříte do jídla. 
 
jisk20.jpg

Martin Jiskra dokázal  vytvořit neobyčejnou nadšení budící atmosféru, která vás obejme hned za vchodem a po celý pobyt U Jiskrů vás neopustí. Heslo na štítě Hostince – „2 polévky nebo předkrmy, šest a více hlavních chodů a minimálně tři sladkosti!“ potěší, ale volbu vám neulehčí - zatoužíte po všem. 

Zájezdní Hostinec U Jiskrů
Kbelnice 23, Kbelnice 386 01
tel.:+420 386 321 277, e-mail: rezervace@ujiskru.cz
​​​​​​​https://www.ujiskru.cz
otevřeno: ST 11.00 -15.00, ČT – SO 11.00 - 21.00


Autor: CzechSpecials