V Bratislavě a Piešťanech se letos představuje česká gastronomie v celé své kráse – jako součást kulturní výstavy i jako moderní turistický zážitek. V rámci projektu CzechSpecials a za podpory Vědecké knihovny v Olomouci, Regionálního muzea v Litomyšli a Jihočeského divadla mají návštěvníci možnost poznat nejen tradiční kuchyni, ale i její propojení s divadlem a moderní gastronomií oceňovanou průvodcem Michelin.
Klíčovou součástí je výstava „O umění vařit“, která představuje historické kuchařky z fondu Vědecké knihovny v Olomouci. Od 16. května do 1. června 2025 bude k vidění v Českém domě v Bratislavě a od 10. června do 30. srpna 2025 v Městské knihovně v Piešťanech. Návštěvníci se seznámí s 19 unikátními kulinářskými tituly z pěti století – od děl antických autorů až po Rettigovou.
Výstava i doprovodné akce ukazují, že česká kuchyně není jen o omáčkách, ale o kulturním dědictví, příbězích a zážitcích, které spojují.