13. září uplyne 50 let od ukončení světové výstavy Expo 1970 v Ósace. Rozkládalo se na ploše 330 ha na pahorcích Senri mezi Ósakou a Kjótem. Expa se zúčastnilo 78 zemí, kromě nás se ze socialistických zemí zúčastnil Sovětský svaz, Bulharsko, Polsko a Kuba.
Téma této světové výstavy tentokrát znělo „Svět je jen jeden - pokrok a harmonie pro lidstvo“. Československá expozice se připravovala ještě v době plné nadějí, před srpnem 1968. Vpád sovětských vojsk a následná doba represí většinu zajímavých plánů na prezentaci Československa změnila.
Tak jako na všech minulých světových výstavách se v našem pavilonu prezentovala i československá gastronomie. Před vedením naší gastronomické prezentace byl nelehký úkol, a to zopakovat obrovský úspěch z Bruselu a Montrealu. Podmínky však byly daleko složitější, byla vypjatá politická situace, jelo se do neznámé Asie, příprava musela být proto důkladnější.
Stejně jako v Montrealu byla v Ósace provozována restaurace Praha Expo 1970, která měla několik středisek – luxusní Hradní restaurace, lidová Pivovarská restaurace, a slovenská Koliba. Celkem zde bylo 236 míst, 170 v interiéru a 66 na terase, celková plocha pro restaurační provoz byla 850 m2. Největší ohlas u hostů kromě piva měla moravská kachna s bramborovým knedlíkem a červeným zelím, guláš a pečený bažant v různých úpravách. Obdiv u hostů vzbuzovalo i flambování jídel, obložené chlebíčky a samozřejmě vynikající moučníky českých cukrářů.
Naše účast na Expu 1970 v Ósace byla více než úspěšná, do naší restaurace stály stále fronty návštěvníků, o naší restauraci psaly japonské noviny. Bez vynikající a velmi těžké práce našich kuchařů a cukrářů, které pevnou rukou vedl výborný šéfkuchař a organizátor Ladislav Koreček, ani bez vysoce profesionálního výkonu všech obsluhujících, stejně jako bez manažerských schopností ředitele Antonína Srkaly, by se tak určitě nestalo.
![2-expo-1970-oska-cs-pavilon.jpeg 2-expo-1970-oska-cs-pavilon.jpeg](/getattachment/e32077ce-bd63-4b04-b753-12592ae2fb1f/2-expo-1970-oska-cs-pavilon.jpeg)
![3-expo-1970-osaka-vchod-do-restaurantu-Praha.jpg 3-expo-1970-osaka-vchod-do-restaurantu-Praha.jpg](/getattachment/ab0c3378-3ef2-4f41-926e-10f26236dcf9/3-expo-1970-osaka-vchod-do-restaurantu-Praha.jpg)
Tak jako na všech minulých světových výstavách se v našem pavilonu prezentovala i československá gastronomie. Před vedením naší gastronomické prezentace byl nelehký úkol, a to zopakovat obrovský úspěch z Bruselu a Montrealu. Podmínky však byly daleko složitější, byla vypjatá politická situace, jelo se do neznámé Asie, příprava musela být proto důkladnější.
![4-expo-1970-oska-napojovy-listek-hradni-restaurace.jpg 4-expo-1970-oska-napojovy-listek-hradni-restaurace.jpg](/getattachment/097ff88a-1b5a-42fe-8898-34b448898bbf/4-expo-1970-oska-napojovy-listek-hradni-restaurace.jpg)
![5-expo-1970-osaka-hradni-restaurace.jpeg 5-expo-1970-osaka-hradni-restaurace.jpeg](/getattachment/6c77cc55-584a-4d5a-bc8b-dc0faaf80171/5-expo-1970-osaka-hradni-restaurace.jpeg)
Stejně jako v Montrealu byla v Ósace provozována restaurace Praha Expo 1970, která měla několik středisek – luxusní Hradní restaurace, lidová Pivovarská restaurace, a slovenská Koliba. Celkem zde bylo 236 míst, 170 v interiéru a 66 na terase, celková plocha pro restaurační provoz byla 850 m2. Největší ohlas u hostů kromě piva měla moravská kachna s bramborovým knedlíkem a červeným zelím, guláš a pečený bažant v různých úpravách. Obdiv u hostů vzbuzovalo i flambování jídel, obložené chlebíčky a samozřejmě vynikající moučníky českých cukrářů.
![6-expo-1970-osaka-pivovarska-restaurace.jpeg 6-expo-1970-osaka-pivovarska-restaurace.jpeg](/getattachment/214eab02-93db-4c24-887c-d6ae393a8bb1/6-expo-1970-osaka-pivovarska-restaurace.jpeg)
![7-expo-1970-osaka-terasa.jpg 7-expo-1970-osaka-terasa.jpg](/getattachment/999eec22-ac0b-45f5-8a86-3c37d5f628e2/7-expo-1970-osaka-terasa.jpg)
Naše účast na Expu 1970 v Ósace byla více než úspěšná, do naší restaurace stály stále fronty návštěvníků, o naší restauraci psaly japonské noviny. Bez vynikající a velmi těžké práce našich kuchařů a cukrářů, které pevnou rukou vedl výborný šéfkuchař a organizátor Ladislav Koreček, ani bez vysoce profesionálního výkonu všech obsluhujících, stejně jako bez manažerských schopností ředitele Antonína Srkaly, by se tak určitě nestalo.