Tříkrálové pečení

Tříkrálové pečení

Svátek Tří králů, který připadá na 6.ledna býval vždy stejně oslavován, jako Štědrý den, i když tímto datem vánoční čas končí. V ten den chodili po domech chlapci oblečení jako tři mudrci z Východu, zpívali náboženské písně a dostávali za to koledu většinou v podobě malých koláčů.


Ten den se vracela na statky i chasa, která mívala od Štěpána volno, takže hospodyně připravovala slavnostní oběd, většinou masovou pečeni, při pečení potíranou medem a česnekem, to pro hojnost a zdraví. Rodina mívala stejně bohatou večeři, jako o Štědrém dnu, nechyběla zelná polévka, houbovec nebo kroupový Kuba. 
 
2-zelnacka.jpg     3-trikralovy-kolac.jpg

Od poloviny 19. století u nás zdomácněl i zvyk péct tříkrálový koláč. Zatímco ve Francii, odkud k nám tento obyčej přišel, se peče koláč z listového těsta, plněný žloutkovým krémem, do kterého se vloží mince, nebo malá keramická figurka, a ten, kdo ji ve svém kusu koláče najde je ten den král a bude mít po celý rok všeho dostatek. U nás se peče z mazancového těsta, ze kterého se udělá několik vzájemně spojených malých bochánků, jen jeden však v sobě skrývá minci. K tomuto dni se vztahuje mnoho pranostik, vybereme jednu, gastronomickou: Bude-li na Tři krále hvězdné nebe, urodí se mnoho brambor a narodí se mnoho beránků.

Autor: CzechSpecials